Oberoende kinesiska journalisten Yu Gao, 71 år, är dömd till sju års fängelse.

Prisbelönta journalisten Yu Gao kan dö i fängelse

2015-08-25 | Gordana Malešević padlock

UTRIKES

Yu Gao är rädd att hon ska dö i fängelse. Det meddelar hennes juridiska företrädare Baojun Shang, genom de kinesiska människorättsjuristernas Hongkongbaserade stödgrupp. Gao är dömd för att ha läckt statshemligheter, genom sitt skrivande. Hon har överklagat domen, men beslutet om överklagandet har skjutits upp vid flera tillfällen.

Amnesty International har begärt att kinesiska myndigheter ska se till att Gao Yu får tillgång till vård. Läs mer...

I april 2015 dömdes den oberoende kinesiska journalisten Yu Gao, 71 år, till sju års fängelse. Då hade hon varit häktad i ett år. Gao lider bland annat av högt blodtryck, hjärtproblem och Ménières sjukdom. Hennes hälsa har försämrats betydligt under 2015 och den senaste läkarundersökningen, vars provresultat hon fick häromdagen, visar en tumör i nacken.

Yu Gao är anklagad för att ”ha läckt statshemligheter till utländska kontakter” och för att ha ”provocerat till inhemskt och internationellt ramaskri och fördömande”. Den så kallade statshemligheten är kommunistpartiets ökända Nummer-9-dokumentet med vilket den högsta politiska ledningen i Kina vill förbjuda diskussioner om konstitutionell demokrati, universella värderingar, pressfrihet, kommunistpartiets misstag i historien med mera. Detta dokument diskuterades i olika forum, i och utanför Kina, innan Gao rapporterade om det, men den oberoende och internationellt respekterade journalisten sattes åter i fängelse. Gao har överklagat domstolsbeslutet, men beslutet på hennes överklagande har skjutits upp vid flera tillfällen.


Politiska avslöjanden

Det är tredje gången som Yu Gao har fängslats. Hon arbetade för statsägd media under 1980-talet och var vice chefredaktör för veckotidningen Ekonomi, som stängdes ned efter massakern på Himmelska fridens torg. I juni 1989 fördes hon bort och hölls fängslad i hemlighet under 450 dagar. I november 1994 greps hon åter och dömdes till sex års fängelse för att ”ha läckt statshemligheter”, efter att ett av hennes avslöjande reportage hade publicerats i månadsmagasinet The Mirror i Hongkong.

Veteranen Yu Gao är känd för sina politiska avslöjanden som rör de högsta ledarskikten i Kina. 1995 tilldelades hon utmärkelsen Golden Pen of Freedom av dagspressens världsorganisation WAN-IFRA. Golden Pen of Freedom är en årlig utmärkelse som WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers) delar ut för att uppmärksamma enastående handlingar, i skrift och gärning, av en individ, en grupp eller en institution för pressfriheten. År 1995 och 2006 fick hon International Women’s Media Foundations årliga pris Courage in Journalism, för sitt idoga arbete och mod, och 1997 var Yu Gao den första att ta emot Unescos årliga utmärkelse Guillermo Cano World Press Freedom Prize.


Insamling för att rädda Gaos

Efter att ha blivit av med sin anställning vid statliga media har Yu Gao arbetat som frilans. Hon har ingen pension och är helt beroende av sin inkomst från arbete. Sedan månadsskiftet april- maj pågår en insamling (på initiativ av bland annat Kalifornienbaserade Humanitarian China) för att kunna hålla Gao med mediciner och läkare. Genom de kinesiska människorättsjuristernas Hongkongbaserade stödgrupp meddelar nu Gaos juridiska företrädare, Baojun Shang, att Yu Gaos hälsa är mycket försämrad och att den 71-åriga journalisten, trots sitt goda humör, är rädd för att dö i fängelse.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: