Arkeolog halshöggs av IS

2015-08-21 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En internationellt högt respekterad arkeolog, Khaled al-Asaad, 82, avrättades på tisdagen efter en månads tortyr och förhör, av terroristgruppen Daesh/IS i staden Tadmur, nära de historiska ruinerna i Palmyra.

Tisdagen den 18 augusti avrättades Khaled al-Asaad på stadens torg och sedan fördes hans kropp till Palmyra och hängdes från en av de romerska pelarna på den arkeologiska platsen. Uppgiften bekräftades av olika källor bland annat av Syriens statliga nyhetsbyrå Sana och Syrien Observatory for Human Rights, en människorättsorganisation baserad i Storbritannien. En del uppgifter tyder på att han torterades i en månad för att avslöja gömställen för arkeologiska skatter i Palmyra. Men Khaled al-Asaad vägrade samarbeta. Till slut avrättades han.

En skylt hängdes på hans huvudlösa kropp som anklagar honom för att vara en avfälling och anhängare av Assad-regimen.

I 50 år hade den internationellt respekterade arkeologen arbetat för att restaurera och bevara de historiska romerska ruinerna i Palmyra under Unesco beskydd.

Händelsen påminner om de åtta museianställda i Afghanistan som bestämde sig för att gömma landets viktigaste arkeologiska föremål och skatter undan talibanerna. De ingick en pakt och gömde var sin del i sina källare och andra gömställen, bland annat i ett bankvalv med hjälp av en bankanställd, i flera år. Något som innebar stor risk för deras egna och anhörigas liv. Talibanerna letade men hittade inget. Till skillnad från den syriska Khaled al-Asaad, överlevde de åtta männen talibanerna och efter talibanregimens fall lämnade de tillbaka landets nationella kulturskatter, vilka nu visas på olika museer runt om i världen.


Civila offras i konflikten

Samtidigt rapporteras två dagar av flyganfall i Douma, där oppositionella grupper har sitt fäste utanför Damaskus. Vid 14-tiden på söndag bombade Assadregimen en öppen marknad. Bombningarna under de senaste dagarna förklaras som de värsta sedan det fyraåriga inbördeskriget startade i Syrien. Cirka 100 människor rapporterats ha mist livet under de senaste intensifierade attackerna.

FN:s högste humanitära talesman fördömde Assad-regimen för den totala brist på respekt för civilas liv i konflikten.

Enligt Amnesty International har både den syriska regeringen och vissa oppositionella grupper upprepade gånger ignorerat FN:s resolutioner, som syftar till att säkra humanitärt tillträde till belägrade regioner i Syrien.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: