Amodio Pérez.

Förrådde kamraterna – togs emot som en rockstjärna

2015-08-18 | Ana Valdés padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

För 43 år sedan fick Amodio Pérez lämna Uruguay medan hans kamrater fängslades och avrättades. Ingen vet vad han gjort under alla dessa år. Nu har han återvänt för första gången under eget namn och vägrar sitta ensam på de anklagades bänk. Ana Valdés skriver om mottagandet av den James Bond-liknande före detta gerillakämpen.

Amodio Pérez mottogs som en rockstjärna i Uruguay efter 43 år i exil. Han är nu 76 år och besvarar på journalisternas frågor med kyla och arrogans. Pérez har fått en kallelse från polisen för att förklara sin roll i förhör och tortyr av politiska fångar, bland andra Lucia Topolansky som är landets nyligen avgående president José Mujicas maka och i dag senator i Uruguay.

Den 7 augusti regnar det kraftigt i Montevideo och det var flera plan som fick landa i Buenos Aires eftersom staden är omringad av en tjock dimma. Men planet som tog Amodio Pérez till landet som han lämnade för 43 år sedan landade utan problem. Han togs emot på Carrascoflygplatsen som en rockstjärna och kördes in i staden omringad av flera bilar och motorcyklar. Säkerhetsåtgärderna kring hans besök är stora och påminner om hur sir Paul McCartney mottogs förra året.

Amodio Pérez liv verkar taget ur en James Bond-film, fyllt av hemligheter, dubbla eller multipla identiteter, falska eller sanna anklagelser, rökridåer och grymma spel med andras liv.


Förhandlade med militärerna

Pérez är ingen rockstjärna, han är en före detta gerillakommendant och han har levt underjordiskt i alla dessa år. Nu är det första gången som Pérez besöker landet under sitt eget namn, han hälsade på sin mor under falskt namn vid tre tillfällen.

Hans besök och presentationen av boken som han skrev tillsammans med en journalist, har fallit ner som en bomb i det lugna Montevideo. Tillsammans med Raúl Sendic och med landets förra president, José Mujica, grundade han Tupamaros på 60-talet. Vid den tiden var det många liknande grupper som grundades i hela Latinamerika, inspirerade av Kuba och av Che Guevara såg de den väpnade kampen som den enda vägen mot ett socialistiskt maktövertagande.

Men till skillnad från Mujica, Sendic och många andra som satt i fängelset under långa år och blev torterade, förhandlade Amodio Pérez sig fri med militärerna och åkte från landet 1973. Tillsammans med sin kompanjon, Alicia Rey, flydde han och fick skyddad identitet. Ingen vet i dag var hon finns, om hon alls lever. Som vanligt i den machokultur som också Tupamaros var en del av, har Alicia Reys öde inte nämnts i en enda mening.


Rekordfräck fängelseflykt

Pérez har anklagats för att vara förrädare som lämnade ut sin kamrater och angav många av dem för militärerna. Det har varit tusen historier om hans liv efter 1973, några sade att han var i Israel och arbetade för Mossad, andra hade sett honom i Spanien, många såg Amodios hand i den spanska regeringens kamp mot ETA, de baskiska separatisterna. Andra trodde att han hade infiltrerat flera gerillagrupper för CIA:s räkning.

I Uruguay har hans namn varit tabu, ingen politiker från vänsterkoalitionen Frente Ámplio har någonsin avslöjat om de visste var Amodio Pérez gömde sig. Hans flykt från Punta Carretasfängelset finns i dag i Guinness rekordbok som en av de fräckaste fängelseflykterna; hundra tupamaros grävde tillsammans en lång tunnel och gäckade de uruguayska militärerna i flera år.

2013 började brev av Pérez att publiceras i vissa uruguayska tidningar. Han anklagar den förra presidenten Mujica och hans försvarsminister Fernández Huidobro, för att föra medier och folket bakom ljuset genom att ”konstruera” en myt kring Amodios förräderi.

Hans ton på presskonferens är arrogant och utmanande, han ångrar inte att han samarbetade med militärerna, ”jag bara ordnade lite papper åt dem, de hade redan så mycket information att det var lönlöst att kämpa vidare, jag ville bara vinna tid”.

Han vägrar att sitta ensam på de anklagades bänk och kastar anklagelser i vinden, många av dem som han anklagar är döda och har inga möjligheter att försvara sig.


Samma straffrihet för alla

Mujica och Eleuterio Fernández Huidobro säger att de inte kommer att bemöta Pérez anklagelser, att han får stå där ensam och försöka övertyga åhörarna att anklagelserna mot honom har varit falska och att han är ett offer och ingen opportunist som vill åldras och dö i sin hemstad.

Det är så många obesvarade frågor, vem hjälpte honom med falska identitetspapper? Vem har försörjt honom under alla år? Det är många som hävdar att han 1973 åkte med enorma summor som Tupamaros hade stulit för att köpa vapen och för att bekosta gömställen och resor för många av de efterlysta kamraterna.

Men presskonferensen handlar mest om skuld, han vill vara fri och vara ”en av oss”. Egentligen säger många, cyniskt, varför inte? Det finns många av våra bödlar som går fria och som inte har blivit dömda i någon rättegång. Vi kallar det ”impunidad”, straffrihet. Varför skulle Amodio Peréz inte kunna åtnjuta samma straffrihet som de flesta av våra generaler och officerare?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: