En mamma protesterar mot vräkningen av barnfamiljer på manifestationen i Tensta tidigare i somras.

Vräkta barnfamiljer i Tensta får hjälp att hitta nya bostäder

2015-08-14 | Arazo Arif padlock

INRIKES

Av de 35 vräkningshotade barnfamiljerna i Tensta har nu 21 familjer erbjudits lägenhet, säger Awad Hersi (MP), ordförande för stadsdelsnämnden Spånga-Tensta. Men bostadssituationen är långtifrån löst och många berörs. Flera barnfamiljer har fått flytta till vandrarhem för en längre tid.

RELATERADE ARTIKLAR/

2015-07-10: Barnfamiljer i Tensta hotas av vräkning trots tidigare löften

2015-06-30: Vräkning av barnfamiljer i Tensta stoppas i sista stund

– Trycket har varit väldigt hårt på oss. Vi har nya riktlinjer som säger att vi ska förebygga att barnfamiljer blir placerade på vandrarhem och hotell. Vi är verkligen i en mycket svår situation men jobbar undan för undan. Nu har vi fått fram nya lägenheter och väntar på att fram ytterligare lägenheter, säger Awad Hersi (MP) till Feministiskt perspektiv.

– Hittills har vi erbjudit lägenheter till 21 familjer som ska flytta in. Vi räknar med att ytterligare familjer kommer att erbjudas lägenheter.

– Är det tills vidare-kontrakt?

– Nej det är det inte. Det varierar. Det är också så att dessa är jourlägenheter, de är biståndsbedömda, det vill säga vem som helst kan inte bo där utan man måste se att det finns ett behov. Det är socialtjänsten som gör den bedömningen och avgör hur länge en familj kan bo där.


Hjälp att få långtidskontrakt

Awad Hersi berättar om något nytt för situationen, nämligen att stadsdelsnämnden ska tillsätta resurser för att hjälpa familjerna i fråga att hitta permanenta boenden i form av långtidskontrakt.

Under tisdagen träffade Awad Hersi flera av de berörda familjerna.

– Det var väldigt tydligt att varje familj vill få en lägenhet, ja. Jag skulle ha gjort det om vi hade haft möjlighet. Men bostadsmarknaden i Stockholm är hopplös, säger han.

Awad Hersi kan inte styrka att de 21 familjerna som erbjudits jourlägenheter kommer få bo i en varsin.

– Vi gör vårt bästa.

Ayan Mohamed Enow är en av dem som berörs av situationen. Hon tycker inte att problemet är löst.

– Det går inte framåt. Eftersom jag jobbar och har egen lön har jag inte fått hjälp av socialen. De hjälper endast familjer som får bidrag, säger de, inte familjer som har lön.

– Det känns inte så bra, för jag vet inte vad jag ska göra, säger Ayan Mohamed Enow till Feministiskt perspektiv.

Hon bor ännu i lägenheten som Svenska Bostäder ska renovera och från vilken hon kommer tvingas flytta. Men hon väntar ännu på besked från socialtjänsten om huruvida hon kommer få ett nytt boende.

– Jag har inte mått bra under den här tiden. Vi blev hotade också, av Svenska Bostäder och socialen som sa att vi kommer bli svartlistade hos kronofogden om vi inte lämnar nycklarna.


”Problemen växer”

Jonas Hammarbäck, aktivist i nätverket Ort till ort, menar att situationen förblivit densamma.

– Det som har hänt är att de har backat från att familjer ska behöva bo på hotellhem och sagt att familjerna ska få temporära lägenheter i stället. Men det återstår att se om detta innebär att människorna hamnar i precis samma osäkra situation som de var i innan, säger han.

Aktivisterna i nätverket Ort till ort arbetar i dialog med personer som berörs av situationen. De ordnar demonstrationer och följer med som bisittare vid möten med myndigheter och politiker. Jonas Hammarbäck tror att det som sker just nu är ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att förändra Stockholm.

– Jag tror att det finns en långsiktig plan för att förändra demografin i Stockholmsområdet. Det gäller många områden och det är fler människor som bor på korttidskontrakt i Järvaområdet. Det här problemet bara växer hela tiden. Det tillkommer folk på våra möten jämnt som har fått brev där det står att de måste lämna sina lägenheter.

– Vart ska Stockholms arbetare ta vägen? Människorna som städar skolor, tömmer papperskorgar, hemtjänstens anställda, de som driver Stockholm. På lång sikt hamnar man i en situation där det blir omöjligt att bo här, säger Jonas Hammarbäck.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: