U19-landslaget firades vid hemkomsten på Arlanda.

Pia Sundhage till U19-laget: Välkomna till A-landslaget

2015-07-28 | Saga Nurmi padlock

SPORT

I går blev de Europamästare efter att ha slagit Spanien med 3-1 i finalen. För några timmar sedan välkomnades det svenska U19-landslaget på Arlanda av skrikande och glada supportrar, föräldrar, politiker, och A-landslagets förbundskapten Pia Sundhage. Saga Nurmi var på plats för Feministiskt Perspektivs räkning.

– Det är trevligt och viktigt, att de vann guldet. Det är så klart skönt att kunna glädjas åt andra, säger Pia Sundhage samtidigt som ankomsthallen riktigt kokar av spänd förväntan. Med sig har hon A-landslagets assisterande förbundskapten Lilie Persson som gläds åt laget:

– Det är alltid roligt med framgångar inom svensk fotboll, säger hon till Feministiskt Perspektiv.


Lilie Persson och Pia Sundhage, samt A-landslagsspelaren Olivia Schough. Foto: Saga Nurmi


Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson höll tal till U19-landslaget. Foto: Saga Nurmi


Emma Holmgrens farfar Kenneth Holmgren och Eva-Lotta Blom var på plats. Foto: Saga Nurmi


Några andra som har tagit sig till Arlanda är den hyllade målvakten Emma Holmgrens släktingar Eva-Lotta Blom och farfar Kenneth Holmgren som såg finalmatchen tillsammans:

– Det var så spännande, alla är ju fantastiskt duktiga, men det är klart att hjärtat bankar extra för Emma Holmgren.

Under gårdagens finalmatch mot Spanien gjorde Stina Blackstenius två mål, och det är ingen tvekan om att det är hon som är den stora stjärnan i detta landslag. Så fort laget kliver ut genom dörrarna och in i ankomsthallen börjar hon göra intervjuer, och slutar inte förrän flera timmar senare.

En talkör, med bland andra A-landslagets Olivia Schough, börjar skrika ramsan: ”Vi är svenska fans allihopa!” och laget och supportrarna dansar tillsammans innan det är dags för nästa etapp, ett hotell inne på flygplatsen där intervjuer ska ges och där tal ska hållas.

Bland dem som håller hyllningstal återfinns Pia Sundhage och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som säger att detta är ett kvitto på att svensk flick- och damfotboll är på G. Pia Sundhage drar en jämförelse till A-landslagets VM-match mot Tyskland:

– Vi åkte ut mot Tyskland, men ni gjorde det bättre än oss. Och jag säger välkomna till A-landslaget!

Nästa år spelar detta U19-lag ett U20-VM och detta är närvarande i ett par ramsor som laget sjunger efter talen, bland annat en där de enda orden är: ”EM-guld, VM-guld!”.

– Det är otroligt stort att få vara med om ett VM nästa år, det är allt man kan önska sig, säger mittfältaren Michelle de Jong, vars stora förebild är Marta Vieira da Silva.


Michelle De Jongh, Emma Holmgren och Filippa Angeldal. Foto: Saga Nurmi


Målvakten Emma Holmgren blev matchhjälte när hon räddade två straffar mot Tyskland i semifinalen. Holmgren säger att det inte går att beskriva känslan när hon räddade straffarna och att laget vann detta mästerskap för att de kämpar och tar hand om varandra.

– Det är långt kvar till VM nästa år, men vi vann EM och vi är ett bra lag, vi har goda möjligheter att ta oss långt även i det mästerskapet.

Någonting som har uppmärksammats och kritiserats är att detta lag inte blir firade i Kungsträdgården, så som herrarnas U21-lag blev efter deras EM-guld för bara några veckor sedan. Men spelarna verkar tycka att de har fått en förklaring av Svenska fotbollförbundet, och hoppas på ett annat typ av firande.

– Vi har fått ett bra svar, och vi är inte ett av representationslagen, men vi hoppas kunna bli firade på något annat sätt, säger Filippa Angeldal som gjorde det avgörande målet i finalen mot Spanien.




Andra U19-guldet för förbundskapten Calle Barrling. Foto: Saga Nurmi


Förbundskaptenen Calle Barrling säger att de arbetar väldigt mycket med deras självkänsla och försöker få spelarna att skapa en bra självbild:

– De ska känna att de är unika, att de duger som fotbollsspelare men också att de duger som tjejer. För tjejer i 19-årsåldern har ofta väldigt höga krav och förväntningar på sig och det är lätt att man inte klappar sig själv på axeln varje dag då, men det gör det här laget. De känner att de duger, säger han till Feministiskt Perspektiv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: