U19-landslaget fick höja EM-bucklan.

Svenskt EM-guld i fotboll – men ingen hyllning i Kungsan

2015-07-27 | Bella Frank padlock

SPORT

Sverige tog hem guldet i EM i U19 i Israel efter seger på måndagskvällen med 3-1 över Spanien som av många inför turneringen var favorittippade. Stina Blackstenius gjorde två mål och blev vald till turneringens bästa spelare. Trots att Sverige nu är Europamästare får detta landslag inte någon hyllning i Kungsträdgården som herrarnas U21-lag nyligen fick. Däremot tas de emot på Arlanda 18.45 på tisdagskvällen.

Det var en match som Sverige dominerade i stora delar även om Spanien öppnade starkt. I 28:e minuten slog Ronja Aronsson en fin hörna som Stina Blackstenius nickade in och gjorde 1-0 till Sverige. Bara åtta minuter senare kunde Blackstenius, efter ett inlägg från klubbkamraten Tove Almqvist (båda spelar i Linköpings FC) nicka in ett andra mål för Sverige som gick till halvtidsvilan med en 2-0-ledning. En 2-0-ledning kan vara en trygghet som kan bli belastande eftersom ledningen kan innebära att man slappnar av för mycket och det andra laget får möjlighet att vända matchen. Men andra halvlek inleddes med svensk dominans, och Sverige hade kopplat greppet om matchen på nytt.

Men med blott tio minuter kvar av matchen reducerade Spanien till 2-1 efter ett mål av Sandra Hernández. Med vittring på kvittering fick spanjorskorna ny energi och kunde pressa Sverige. Och när det med en minut av ordinarie matchtid kvar blev klart att domaren hade lagt på hela sex minuters tilläggstid blev det nervöst. Men just då kom Filippa Angeldal fri och gjorde ett snyggt 3-1-mål, och det blev också slutresultatet. Sverige har på nytt tagit U19-guld. 2012 vann man också EM-guld – och också då slog man Spanien i finalen. Då var det landslagsspelaren Malin Diaz – som nyligen spelade i VM i Kanada – som avgjorde. För guldhjältarna väntar också U20-VM i Papua Nya Guinea nästa år.

Oklart om det blir någon hyllning

Sverige vann trots att lagkapten Zecira Musovic inte kunde ställa upp i EM. Hon är till vardags målvakt i FC Rosengård vars andra målvakt är skadad, och av det skälet gav klubben inte Musovic tillåtelse att åka till U19-EM eftersom man var rädd för att hon också kunde ådra sig skada. Hon fick alltså inte vara med och höja bucklan efter att guldmedaljerna delats ut på stadion i Netanya i Israel inför drygt 7 000 åskådare på läktarna. I stället var det Nathalie Björn, som fick gå av plan i andra halvlek efter en huvudskada, som lyfte bucklan. Stina Blackstenius som har imponerat stort inte bara i slutspelet utan också i kvalet till EM – hon har sammanlagt gjort 20 mål vilket är djupt imponerande och ungdomsrekord i Europa – valdes till turneringens bästa spelare. Assisterande förbundskapten Lillie Persson jämförde henne med Lotta Schelin.

Zecira Musovic i FC Rosengård fick inte delta i EM. Foto: Bella Frank

Men trots guldet är det ännu oklart om tjejerna kommer hyllas som de förtjänar. I en intervju i DN tidigare på måndagen sade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att även om Sverige tog guld skulle det inte bli något firande för tjejerna i Kungsträdgården, trots att killarnas U21-landslag fick det för ungefär en månad sedan efter att de vunnit guld i EM. Skälet är, enligt Sjöstrand, att U19-laget inte är ett så kallat representationslag. Men nu försöker Fotbollförbundet ändå få ihop en gemensam hemresa till Arlanda för att landslaget ska kunna firas där.

– Vi jobbar för högtryck med hur vi ska få hem tjejerna, vi ser över alla möjligheter att få hem en charter och göra en gemensam mottagning på Arlanda, säger Håkan Sjöstrand till Dagens Nyheter.

Uppdatering: På tisdagsmorgonen blev det klart att U19-landslaget kommer att flygas hem i ett egenchartrat plan och det anordnas en mottagning av Europamästarna i Arlandas ankomsthall klockan 18.45 på tisdagskvällen, samt en mottagning på Clarion Hotel i Sky City. Enligt Svenska fotbollförbundet är det första gången någonsin man tar hem ett ”ungdomslandslag som har spelat en mästerskapsfinal i ett egenchartrat plan”.