Småbrukarledaren Martina Paredes.

Ingen rättvisa tre år efter massakern i Curuguaty

2015-07-24 | Oscar Barajas padlock

UTRIKES

I nordöstra Paraguay ligger staden Curuguaty i en vattenrik miljö omgiven av bäckar och grönskande landskap. Men detta naturparadis har på senare år gjort sig känt som skådeplats för dödsskjutningar av marklösa småbrukare, som kämpar mot den orättvisa markfördelningen och sojaodlingarnas utbredning. I dag står 13 småbrukare anklagade bland annat för olaga intrång, kriminell sammanslutning, och mord. Rättegången börjar den 27 juli i Paraguays huvudstad Asunción.

Den 15 juni 2012 var en mörk dag i den annars så soliga Curuguaty. Över 300 poliser och beväpnade milisgrupper försökte vräka småbrukare som hade ockuperat mark i området Marina Kue utanför Curuguaty. Resultatet blev elva småbrukare och sex poliser döda, och över 80 skadade.

– Massakern i Curuguaty resulterade i att två av mina bröder mördares och en till står inför rätta för att ha ockuperat mark i Marina Kue. Den dagen befann sig omkring 65 personer i området när polisen stormade jordockupationen, konstaterar småbrukarledaren Martina Paredes med allvar i blicken.

På det ockuperade området bodde omkring hundra småbrukarfamiljer i rustika tält. Enligt jordockupanterna tillhör området de 6,75 miljoner hektar mark som hamnade i orätta händer på olaglig väg under Alfredo Strossners 35 år långa militärregim.

Massakern ledde dessutom till en hastig riksrätt den 22 juni 2012 som slutade i att Paraguays dåvarande vänsterpresident Fernando Lugo avsattes under kuppliknande former. Lugo anklagades för att bära ansvaret för händelsen, för att sympatisera med jordockupanter där åtskilliga stora sojaodlingar finns.


Kräver rättvisa

Tre år efter händelserna i Curuguaty är utredningen fortfarande mycket bristfällig. Den nuvarande konservativa regeringen anklagas för att motverka utredningen om varför vräkningen förvandlades till en massaker och vilka personer beordrade det, berättar Martina Paredes.

– Rättsapparaten i Paraguay är korrupt! Vi känner inte förtroende för staten. Den nuvarande regeringen vill endast ha mark för att odla soja.

I dag står 13 småbrukare inför rätta, anklagade bland annat för olaga intrång, kriminell sammanslutning, och mord. Men det pågår ingen officiell utredning som rör polisens agerande. Rättegången börjar den 27 juli i Paraguays huvudstad Asunción.

Det var företaget Campos Morombí, ägt av före detta senatorn Blas Riquelme från det konservativa regeringspartiet Partido Colorado, som beordrade avhysningen i Marina Kue. Företaget hyr ut de cirka 1 800 omtvistade hektar mark i området till andra företag som främst odlar genmodifierad soja.


Jordkonflikter stort problem

I hela landet öppnar storgodsägare upp för liknande affärer. Enligt Oxfam täcker sojaodlingar 80 procent av Paraguays jordbruksmark. Det är särskilt allvarligt för ett land där endast två procent av befolkningen äger 85 procent av marken.

– Unga småbrukare har inte mark! I dag arbetar vi på mark som tillhör våra föräldrar. Dessutom förvärrar sojaproducenterna vår situation genom att förorena våra vattenresurser och miljön, säger Paredes med eftertryck.

Curuguaty fallet har fått mycket uppmärksamhet internationellt tack vare lokala småbrukarrörelser och internationella organisationer från civilsamhället som följer händelserna och står på småbrukarnas sida. Samtidigt pågår flera fredliga jordockupationer i hela landet. Det är det enda sättet att göra sig hörd och sätta press på den paraguayska staten, fastslår Martina Paredes.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: