Fr v Clara Berglund, ordförande Sveriges kvinnolobby, Irene Wennemo, statssekreterare (S) och Maria Arnholm, partisekreterare (FP).

Föräldraförsäkringen som broms för (en del) kvinnor

2015-07-14 | Arazo Arif padlock

EKONOMI

Begränsningar i föräldraledighetens omfattning ses som en riktad insats för att stärka utrikesfödda kvinnors ställning på arbetsmarknaden av både Folkpartiet och Socialdemokraterna. Det framkom under en debatt mellan Maria Arnholm, Folkpartiets partisekreterare, och Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet. Deras argumentering kritiserades av Agnes Wold.

Maria Arnholm (FP) argumenterade för rut-avdraget som konkret åtgärd för att motverka den särskilda ekonomiska utsatthet som utrikesfödda kvinnor står inför i en debatt under politikerveckan i Almedalen. Hon fick medhåll av motdebattören Irene Wennemo (S) när hon därtill lyfte åtstramningen av föräldraförsäkringen som en konkret åtgärd mot utrikesfödda kvinnors särskilda ekonomiska utsatthet:

– Min företrädare Nyamko Sabuni sa att en bidragande orsak till att de här kvinnorna inte kommer ut i arbete är att vi har en föräldraförsäkring som är så flexibel, med höga nivåer, kan pågå så länge, att utlandsfödda kvinnor kan vara hemma och inte gå utanför dörren på 20 år. Konstruktionen i längd, flexibilitet, ersättningsnivåer kombinerat med ledighetslagstiftningen är en egen djungel som får effekter. Om vi fördomsfritt kunde titta på hur vi vill använda de 40 miljarderna som föräldraförsäkringen kostar skulle det gynna barnen, föräldrarna och jämställdheten.

Detta var en synpunkt som Irene Wennemo delade. Enligt Wennemo är ”vi” i Sverige jämställda medan människor från Syrien, Eritrea och Somalia inte är det och det är därför dessa kvinnor i större utsträckning blir hemma med barnen:

– Kreativiteten är väldigt stor vad gäller hur man tar ut föräldraledighet i Sverige. Gällande utländska kvinnor kan man säga att det vänder, det har varit väldigt låg sysselsättning bland utlandsfödda kvinnor men nu har det faktiskt ökat de senaste två åren, säger hon.

Den som har en bra utbildning från sitt hemland kommer enligt Wennemo i arbete också i Sverige, till skillnad från den som har en låg utbildning med sig från sitt gamla land.

– Skillnaden i utbildningsnivå bland män och kvinnor bland dem som kommer från Syrien och från Somalia, Eritrea är stor. Vi är väldigt jämställda, det är de fortfarande inte där, så det är fler kvinnor som inte har gått i grundskolan. Då måste vi hitta utbildningar som är lätta att navigera inom, vi borde kunna ta bort massa småtrösklar och försöka hitta kombinationer av grundskoleämnen, för att kunna bli undersköterska till exempel.

Agnes Wold, läkare och professor i bakteriologi, begärde ordet i frågestunden efter debatten och kritiserade debattörerna för deras sätt att tala om utrikesfödda kvinnors uttag av föräldraförsäkringen.

– Det är minsann inte alls utlandsfödda kvinnor, det är svenska kvinnor också, som tar 80 procent av föräldraledigheten. Och sen deltid på det. Kvinnor i den offentliga sektorn tar hela vab:andet (vård av barn, reds anm) och föräldraledigheten, så att män i den privata sektorn, industrin, handeln och var som helst kan jobba ostörda. Det kan vara professorer eller läkare eller vad som helst. Det ser likadant ut.

Debatten anordnades av Sveriges Kvinnolobby och inleddes med ett föredrag av ekonomen Agneta Stark. Debatten modererades av ordföranden i Sveriges kvinnolobby, Clara Berglund, under rubriken ”Är Sverige redo för feministiska finanser”.

– Feministiska angreppssätt och speciella reformer är jätteviktigt. Men vi kan inte låtsas om att inte tillväxten i samhället och ett fritt näringsliv inte är konkret. Välfärdssamhälle och näringslivets tillväxt är nödvändigt. Därför är jag liberal feminist, för att jag också värnar om förutsättningarna för att vi ska få in pengar, sade Arnholm.

På den punkten var Arnholm och Wennemo inte lika överens.

– Det som var dramatiskt under de åtta åren var ökningen av den relativa fattigdomen. De som har varit svagt förankrade på arbetsmarknaden är de som har förlorat. Det är väldigt mycket kvinnor i den gruppen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: