Den 29 juni demonstrerade Tenstabor mot vräkningarna.

Barnfamiljer i Tensta hotas av vräkning trots tidigare löften

2015-07-10 | Arazo Arif padlock 1

INRIKES

Svenska bostäder sviker sitt löfte till barnfamiljerna i Tensta. Förhandlingarna med socialtjänsten har inte gett önskade resultat och de familjer som ännu inte kunnat flytta har uppmanats lämna in nycklarna under hot om vräkning. Bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) anser att ett erbjudande om två rum på hotell i Södertälje till en familj på elva personer är orimligt och betraktar socialtjänstens agerande som desperat. I dag, fredag 10 juli, hålls en ny demonstration mot hanteringen av familjerna.

Familjerna har som en motreaktion sammanställt åtta krav för hur deras boendesituation kan anses tillfredsställande:

1. Inga nya korttidskontrakt

2. Inga hotellhem eller vandrarhem

3. Inga tak för max antal boende i lägenheten

4. Tillräckligt stora lägenheter - hela familjen ska få plats

5. Bostad i området - rimligt avstånd till skolor och jobb

6. Rimlig hyra som vi har råd att betala

7. De utan bostad måste komma först

8. Socialen ska gå in som borgenär för de med försörjningsstöd

Uppropet stöds av: De berörda familjerna, boende i Tensta, boende i resten av Stockholm, Voice of Tensta, Somaliska kvinnoföreningen, Bostadsbrister, med stöd av ett antal organisationer genom nätverket Ort till ort.

Organisationerna har kallat till demonstration den 10 juli kl 17 vid Tensta Centrum.


TIDIGARE ARTIKEL:

2015-06-30 Vräkning av barnfamiljer i Tensta stoppad i sista stund

Nätverken som stödjer familjerna i förhandlingarna med Svenska bostäder och socialtjänsten, skriver i ett pressmeddelande att de barnfamiljer som ännu behövde bo kvar i sina lägenheter meddelades via sms att de måste lämna in sina nycklar och riskerade att vräkas av Kronofogden skulle nycklarna inte inlämnas. Vissa av dem fick veta att de bokats in på hotellrum i Södertälje, med lösningar som två rum för familjer på upp till elva personer.

Under måndagen den 29 juni hölls en demonstration i Tensta mot vräkningen av 35 barnfamiljer som skulle tvingas lämna sina lägenheter. Svenska bostäder som äger lägenheterna planerade en renovering och tvingade således ut 35 barnfamiljerna utan en lösning på deras kommande bostadslöshet. Situationen uppmärksammades av medier, bland annat Feministiskt perspektiv, och samma kväll meddelade Svenska bostäder att familjerna inte skulle behöva lämna lägenheterna så länge deras boendesituation inte hade lösts.


Familjerna sägs upp

Enligt Ann-Marghrete Livh, bostadsborgarråd i Stockholms stad, är den senaste uppgiften att Svenska bostäder tillsammans med socialtjänsten arbetar för att lösa situationen för alla parter inblandade.

– Det är inte så att kronofogden kommer bara sådär, så funkar det inte. Det är klart att familjerna sägs upp från lägenheterna eftersom det är korttidskontrakt, men Kronofogden kommer inte och ställer dem på gatan. Däremot måste de ju fortsätta diskutera olika alternativ med socialtjänsten. Vad jag förstått så har de fått erbjudanden som de tyckt har varit dåliga. Jag har ingen aning om vad de erbjöds.


Enligt pressmeddelandet var det tal om två rum på hotell för en familj på upp till elva personer i Södertälje, vilket ligger långt från Tensta.

– Socialtjänsten i Tensta är ju desperat så jag förstår att de försöker hitta något som kan funka. Jag hoppas att det löser sig.


Vad kan du göra som bostadsborgarråd för att det här inte ska upprepas?

– Jag delar ju inte ut lägenheter. Svenska bostäder lämnar ut alla sina lägenheter till bostadsförmedlingen. Bara i Tensta är det omkring 80 familjer som har det såhär, jag kan inte välja bland dem vem som har det värst. Det jag kan göra är att se till att bygga fler bostäder. Vi försöker underlätta med de bostäder vi har, till exempel har vi sänkt inkomstkraven. Det är de privata hyresvärdarna som har andra krav.

– Om de har stått så länge i kö och inte fått lägenhet så beror det ju på att det är en privat hyresvärd som ställer inkomstkrav.


Men det finns ett tak för max antal personer i en lägenhet även i den kommunala bostadskön?

– Det har jag aldrig hört talas om. Men det är ju ingen som vill bo trångt ändå. Men om de har stått så länge i kön, så måste de ju få en bostad någon gång. Även om inte allmännyttan har fått bygga de senaste 60-70 åren.


Hur kan du hjälpa de som är missnöjda i nuläget, med två rum för elva personer?

– Ja det är ju helt orimligt. Jag kan personligen inte dela ut lägenheter, men jag har kontakt med Svenska bostäder som försöker få fram lägenheter med hjälp av socialtjänsten. Men det är ju tillfälliga boenden.


Protester planeras

Enligt pressmeddelandet från familjerna och de involverade aktivisterna har familjerna i en motreaktion sammanställt åtta krav för en tillfredsställande lösning på den nuvarande boendesituationen. Dessa inkluderar krav på tillräckligt stora lägenheter, rimliga hyror, att familjer utan bostad får komma först och att socialen ska gå in som borgenär för dem med försörjningsstöd.

Det blir svårt att låta någon gå före, men att socialen ska gå in som borgenär för dem med försörjningsstöd är en lösning vi kan diskutera vidare, sa Ann-Marghrethe Livh.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150711 - Kerstin Hallert

nån form av ansvarsutkrävande måste begäras - Svenska bostäder och socialtjänsten verkar inte ha nån enda kompetent anställd.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: