Ett demonstrationståg för kvinnorösträtten i Göteborg i början av 1900-talet.

#almedalen15: ”Hög tid för nästa rösträttsreform”

2015-07-05 | Undertecknarna padlock

OPINION

Unga feminister föreslår en sänkning av rösträttsåldern från dagens 18 till 16 år. Företrädare som är på plats i Almedalen skriver att det utifrån ett demokratiskt perspektiv är problematiskt att från 15 års ålder vara straffmyndig men inte ha möjlighet att rösta.

Följ kampanjen #RosaRösträtt på Twitter

Gör Unga feministers rösträttstest

I 30 år sänkte vi rösträttsåldern. Nu, 40 år sen sist, är det dags för förnyelse. Vi ser hur en stor del av befolkningen kan välja vilka frågor som ska prioriteras, men en grupp marginaliseras och hamnar utanför - unga. Det är dags för sänkt rösträttsålder och ökad delaktighet. Demokratin är ständigt behov av förnyelse och dess kugghjul behöver alltid smörjas.

Liksom 40-talet andra länder, däribland Österrike, Argentina och Jordanien och fler därtill, menar vi att Sverige ska vara med och föra ett progressivt demokratiarbete. I en demokrati är rösträtten det mest tydliga instrumentet för att leva i just en demokrati och vara värdig en plats i samhället. Vi ser det i rösträttens historia som ständigt tryckt på vikten av nya och bredare perspektiv och därmed breddat vilka som får ingå i gruppen demos i demokrati.

Vi menar, liksom Rädda Barnens ungdomsförbund, att det utifrån ett demokratiskt perspektiv är problematiskt att från 15 års ålder vara straffmyndig men inte ha möjlighet att rösta. En måste alltså redan då vara medveten om sina skyldigheter och en får då arbeta och bestämma över intjänade pengar och det är också vid den åldern som skolplikten upphör och en kan välja bort gymnasieskolan.

Vi ser dock att frågan om att inkludera fler unga i rösträtten inte ställer sig automatiskt lika med ökad demokrati i samhället. En sänkning av rösträttsåldern är en del av något större där vi behöver tackla frågan om att inkludera unga i demokratin från flera håll. Här spelar skolan en stor roll för att inkludera demokratins processer och folkrätt på ett tydligare sätt i undervisningen, i enlighet med befintlig skollag vad gäller barns kunskap om sina egna rättigheter, för att öka medvetenheten om allas betydande roll i samhället.

Därför förslår vi en sänkning av rösträttsåldern till 16 år.

Unga Feminister i Almedalen

Elliott Hammander, 14 år, sammankallande Unga Feminister Gotland

Charlie Winbladh, 14 år, ledamot Unga Feminister Stockholm

Love Ly Lindbom Edwall, 15 år, ledamot Unga Feminister Stockholm

Nova Hamrén, 15 år, Fi Jämtlands styrelse

Elvira Einarsson, 17 år, ledamot Unga Feminister Stockholm

samt Unga Feministers nationella styrelse

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: