Oppositionella riksdagsledamöter bildade en kedja för att skydda Istanbul Pride deltagarna mot polisens våld.

Istanbul Pride stoppades med hjälp av polisens våld

2015-06-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den 28 juni var det dags för Istanbuls Pride som hålls årligen sedan 2003, och räknas som den största hbtq-paraden i de islamiska länderna. Men i år ställdes paraden in och tusentals Pride-deltagare mötte polisbrutalitet.

Istanbul Prides deltagare skulle gå genom centrala Istanbul på söndag, som vanligt med start från Taksim-torget. Men enligt organisatörerna förbjöds paraden, utan tidigare varning. Stadens borgmästare ställde in paraden med den muslimska fastemånaden som motiv, utan att informera allmänheten.

Polisen attackerade demonstranterna med vattenkanoner, gummikulor och tårgas. Kommittén för Istanbul LGBTI Pride Week bekräftar uppgifterna om att myndigheterna inte informerade arrangörerna om förbudet. I förra veckan hade en trans-parad ägt rum i staden utan problem.

En Istanbulbo, 26, säger till Vice News att folk gick till mötesplatsen en halvtimme innan paraden skulle starta, men insåg att alla ingångar till torget blockerades av polisen. Vid spärren vände demonstranterna bort från polisstyrkorna och fortsatte mot andra delar av centrala Istanbul medan de dansade och sjöng. Polisen jagade folk även från dessa gator med våld.

Flera oppositionella riksdagsledamöter från Folkens demokratiska parti (HDP) och Republikanska folkpartiet (CHP) deltog i Istanbul Pride och när polisens slog till, bildade de en kedja för att skydda andra deltagare.

En del nyhetsbyråer på plats rapporterade att polisen attackerade folk efter att de börjat ropa slagord mot president Recep Tayyip Erdogan och kalla honom för ”fascist”.

Istanbul Pride startade 2003, då enbart 30 personer marscherade genom staden. 2010 samlades 10 000 personer. 2013, i samband med Gezi-parkens revolt, kom 50 000 människor ut för att fira Istanbul Pride.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: