Vräkning av barnfamiljer i Tensta stoppad i sista stund

2015-06-30 | Sholeh Irani , Arazo Arif padlock

INRIKES

Ett par hundra personer samlades på tisdagseftermiddagen på Tensta torg för att protestera mot vräkningen av 35 barnfamiljer. Feministiskt perspektiv talade med flera av de familjer och Tenstabor som ska vräkas på tisdag, samt Pelle Björklund, Svenska bostäders vd, som fick påhälsning av demonstranter även i Almedalen där bostadsbolaget ordnade seminarium.

BAKGRUND:

Tisdagen den 30 juni skulle 35 flerbarnsfamiljer från sina lägenheter i Tensta enligt besked från Svenska bostäder, där familjerna varit hyresgäster sedan 2,5 till 4 år. De har korttidskontrakt som förlängts tre månader åt gången. Trots flera år i bostadskön hos Svenska bostäder har dessa familjer, haft svårt att hitta nya bostäder på grund av regler för trångboddhet och höga inkomstkrav.

– Vi måste flytta ikväll men jag vet inte vart. Vi har ingenstans att flytta till. Jag vill bo kvar i Tensta, jag vill inte flytta. Mina föräldrar är oroliga. Jag vill stanna i Tensta hela mitt liv.

Detta säger Abdi Basid, 13 år, till mötesdeltagarna på torget i Tensta i Stockholm.

– De säger att vi får bo tillfälligt på hotell, jag vill inte bo på hotell, föräldrarna har ju alltid betalat hyran, ändå säger Svenska bostäder att vi måste flytta, berättar Abdi Basid för Feministiskt perspektiv.

En annan talare tar över mikrofonen som heter Nadia, Tenstabo i flera år.

– Jag är en fattig kvinna som jobbar och kämpar för mina barns framtid. Jag söker bostad för oss men vi får ingen. Stadsdelsnämnden måste ta sitt ansvar. Vad har hänt med barnperspektivet, med mänskliga rättigheter. Ni kan inte bara kasta ut oss på Stockholms gator. Vi har rätt att bo i en lägenhet.



I likhet med alla talare, de flesta ensamstående kvinnor med barn, tycker Sofia Bezabh att korttidsuthyrningen som Svenska bostäder har erbjudit är en dålig lösning. Från högtalaren säger Alex Ngabo, representant för The Voice of Tensta att föreningen inte är emot Svenska bostäder, de har gjort mycket bra i området också. Men korttidsuthyrningen har skapat problem och vräkningarna måste ses över, betonar han.

– Jag har betalat min hyra hela tiden. Cirka 6 100 kronor för en trea, bott här i två år och har fast arbete. Jag har stått i bostadskön i sju år nu. Vad ska jag göra? Nu vill de att jag ska bo på gatan! I morgon kommer kanske polisen och vräker oss, men jag har ingenstans att gå, fortsätter Sofia Bezabh berätta medan hon stundvis tappar ord och stirrar oroligt långt bort över torget.

– Jag har bett om ett förstahandskontrakt, jag skrev brev och ringde, men svaret är att jag måste ut från min lägenhet.



En representant för kvinnoföreningen i Tensta förklarar att de som hade råd att betala 100 000 kronor, svarta pengar till någon på Svenska bostäder, har fått ett förstahandskontrakt.


Hur vet du detta, är du säker att sådant har hänt?

Flera kvinnor samlas kring henne och försäkrar att det är som hon säger.

– Ja, jag vet att några har gjort det, men vi har inte råd och vi vräks i morgon, säger en kvinna med sina barn som kastar oroliga blickar runt sig och pekar mot sin gamla mor som sitter i rullstol.

– Vad ska vi göra med henne imorgon?



Dubbelmoral

Pelle Björklund, vd för Svenska bostäder, befann sig samma dag på bolagets eget seminarium om ”snabba hus” – tillfälliga boenden för unga vuxna i väntan på ett permanent, som hölls i Almedalen på Gotland.

I publiken närvarade flera ungdomar iklädda t-shirts med trycket Tensta Community Center, varav en, Furkan Erdal, begärde ordet efter seminariet:

– Ni pratar om att bygga fler bostäder, tillfälliga om jag har förstått rätt, sedan vräker ni 35 barnfamiljer i Tensta. Det är väl lite dubbelmoral?

Stockholms stads borgarråd Ann-Margrethe Livh, paneldeltagare, svarade att familjerna inte vräks då de haft korttidskontrakt och betonade att Svenska Bostäder är i dialog med socialtjänsten för att lösa familjernas bostadssituation.

När frågestunden var slut reste sig en annan upprörd Tenstabo i publiken, som länge begärt ordet:

– Jag heter Björn Sundblad och är tenstabo. Jag vill berätta att 35 barnfamiljer i morgon kommer att bli bostadslösa på grund av Svenska bostäder! Det handlar om 100 barn! Det är ett brott mot FN:s barnkonvention! Det är ett brott mot familjerna som bott i flera år i Svenska bostäders lägenheter!

Björn Skoglund tystades av moderatorn och flera andra personer och Ann-Margrethe Livh svarade att de kunde prata vidare om frågan senare.


Grund för avsked

Feministiskt perspektiv var på plats och frågade vd:n Pelle Björklund om de svarta pengar för förstahandskontrakt som enligt uppgifter erbjudits av representanter från Svenska bostäder.

– Jag har aldrig hört detta. Det vore förskräckligt om det har hänt. Det är tjänstefel och grund för avsked, sade Björklund bestämt.

Pelle Björklund ville förklara bakgrunden till det som händer i Tensta. Han berättar att det byggs 500 lägenheter varje år i Järvafältet.

– För att kunna göra det måste vi ha lägenheter för de familjer som flyttar ur sina, då har vi uthyrningsstopp på en lång tid och många tomma lägenheter. För att inte ha tomma lägenheter på flera år i Järvafältet, har vi erbjudit korttidskontrakt.

När tiden löper ut måste de tillfälliga hyresgästerna flytta ut. Björklund menar att de hyresgäster med korttidskontrakt har varit medvetna om villkoren.

– Vi har haft dialog med dem om vad som gäller. Och vi har försökt att förlänga kontraktet för att lösa skolgång och liknande. Nu är det bara några familjer kvar som ska flytta ut. För hälften av de 35 familjerna har det löst sig och för de andra har vi fortsatt dialog med de sociala myndigheterna, så att inga barnfamiljer ska bli bostadslösa.



”Sköter man sig, bor man kvar”

Från talarstolen i Tensta säger representanten för kvinnoföreningen att korttidsuthyrningen har skapat missförstånd.

– Först handlade det om tre månader, sedan förlängdes det flera gånger och folk har trott att de kommer att bo kvar, att om de sköter sig och betalar hyra i tid, kommer de att bo kvar. Och det här drabbar folk som har flytt från blodsugarna för att kunna leva i Sverige, men här hamnar de i samma situation, de måste betala svart för att kunna bo kvar i sina lägenheter.

De flesta delar hennes konstaterande att folk trodde att de skulle få bo kvar om de skötte sig. The Voice of Tensta säger också att de familjer som flyttade in i dessa lägenheter har rotat i Tensta, skaffat arbete, barn har gått i skolan. Det handlar om flerbarnsfamiljer utan möjligheten att skaffa sig andra lägenheter med tanke på bostadsbristen i Stockholm.

En annan kvinna som likt de andra mammorna ser stressad och desperat ut, säger att hon inte vet vad hon ska göra imorgon.

– Ska jag och mina barn sova på gatan? Vi hittar ingen bostad, vad ska vi göra? Det är så orättvist.


Fattiga familjer

Feministiskt Perspektiv talade med aktivisten Björn Sundblad, som sedan länge bott i Tensta, efter seminariet. Han är engagerad i frågan om bostadsbristen i området.

– Jag samarbetar med The Voice of Tensta och är engagerad i de här familjernas situation. De är uppgivna, ledsna och arga. Det handlar inte om barnfamiljer med sociala problem. Det är familjer som fungerar bra, de har jobb, även om de är låginkomsttagare som gör att de stängs ute från bostadsmarknaden.

Sundblad anser att det handlar om respekt för barnkonventionen.

– Man måste väga in barnens perspektiv, man kan inte vräka barnfamiljer när föräldrar betalar hyran. Det som händer i Tensta handlar om massuppsägning av barnfamiljer, det rör 100 barn och det är både Svenska bostäders och Stockholms stads ansvar att hitta en lösning så att de kan bo kvar i sina lägenheter.

Furkan Erdal från Tensta Community Center sade att hans tanke med att ifrågasätta Svenska Bostäders agerande i Almedalen var att det är den enda chansen att göra sin röst hörd.

– Man kan inte träffa makthavarna på något annat sätt, för det mesta så bryr de sig inte. Det här var ett sätt att få prata om det.

På Tensta torg säger mammorna som samlats med sina barn att de inte vet någonting om vad som kommer att hända tisdagen den 30 juni.

– Polisen kommer att kasta ut oss hör vi. Vi vet inte, säger barnen som sedan tittar oroligt på sina mammor.



Senare under kvällen meddelade nätverket Högdalens vänner att Svenska bostäder efter påtryckningarna har gått med på att ingen kommer att bli avhyst. Nätverket skapar nu en kommitté för att fortsätta bevaka situationen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: