Moa Svan är på plats i Kanada med fru och barn, följ hennes VM-rapportering.

#fotbollsVM: Moa Svan väntar sig folkfest i nattens kvartsfinal

2015-06-27 | Moa Svan padlock

SPORT

”Om Kanada lyckas med att ta sig vidare nu, så är det en enorm bedrift. Det borde inte vara möjligt, men med England som motstånd i en kvartsfinal, kan det mycket väl hända.” Det skriver Feministiskt Perspektivs fotbollsskribent Moa Svan som bokade om sin resa så att hon och hennes familj skulle kunna se kvartsfinalen mellan Kanada och England i Vancouver. [Klockan 01.30 natten mot söndagen var det dags. Det slogs nytt publikrekord, men matchen gick inte Kanadas väg.]

Vi korsar Waterfront street i Vancouver på jakt efter ett matställe som är lagom lugnt för en trött bebis, men tillräckligt spännande för matglada föräldrar, och då kommer den, FIFA-bussen. Den är helt täckt i VM-loggan och sticker ut från alla annan trafik med sina glada färger. Längst fram i fönstret finns en liten skylt med en vit och röd flagga på. Det är det engelska landslaget som tagit sig ut för att träna dagen före match på BC Place. Arenan som ligger mitt i Vancouver bland hotell och kontor i det som kallas Yaletown. Där väntar hemmanationen, arrangören och de redan hjälteförklarade Kanada.

Drygt 50 000 personer såg Christine Sinclair slå in det avgörande målet i öppningsmatchen, och nu är hon tillbaka på samma arena som då. Än så länge syns det inte att det är Kanadas match imorgon. Matchen i dag har varit USA mot Kina, och de ljusblå tröjorna med Morgans namn på ryggarna har gungat över hela stan. I alla VM-städer jag varit, Winnipeg, Edmonton och nu Vancouver, så har USA-tröjorna varit överallt. Morgan, står det ofta på ryggen. Men i tidningarna står det något annat. Morgan är enormt populär i USA, men här i Kanada är det Sinclair som gäller. Under alla matcher som visas på Kanadas sportkanal TSN, visas reklamen där Sinclair spelar sig själv i ett tv-spel, och dricker läsk från kanalens sponsor.


Sinclair och Schelin

När jag gick in på postkontoret i Edmonton för att köpa frimärken, så var hon där också. Hon frontar Kanadas VM-frimärken. Vad har vi i Sverige? Zlatan-märken? Han spelar inte ens VM, men här i Kanada, så är Sinclair på allas läppar. Även när hon inte gör målen. I National Post skriver Neil Davidson dagarna före match att ”Her role with Canada may have changed, but Christine Sinclair’s value has not.” Hela texten förklarar Sinclairs betydelse. Hur hon får lagkamraterna att prestera. Hur hon passar fram målen, och hur hon trots måltorkan, är ”best player in the world”. Detta sagt av Rhian Wilkinson, försvararen som varit skadad och spelat sin första match i åttondelsfinalen mot Schweiz. Hon lägger till ”We maybe as a team have to get her the ball more, in more dangerous places”. Det kunde lika gärna ha sagts om Lotta Schelin. Ett exempel som Kanadas förbundskapten John Herdman gärna tar upp när kritiken mot Sinclairs målkapacitet förs på tal. ”Look around you at the goal-scorers at this tournament. Schelin goes home without a goal, Wambach pokes one in. Marta gets one. International football ain’t easy and Sinclair’s given everything.” säger Herdman till National Post.

Så är det. Varje gång jag sett Schelin spela, så har hon viftat efter bollar som aldrig kommer, eller om de kommer så är det sekunderna för sent, eller när Schelin inte bett om dem och har två eller fler spelare i ryggen. Men nu är riktiga landslaget med Schelin som kapten hemma igen. De har gjort sitt. Det är giganternas VM i år. Tyskland med sina välavlönade spelare och USA med sin stjärntrupp är redan klara för semifinal. De små nationerna är ute ur leken. Nu är det big girls game. Även om Kanada är stort till ytan, så är det inte en stor fotbollsnation. Bara svårigheten att få tag på ett ställe som visar VM och inte någon baseboll-match, i alla städer jag varit de senaste veckorna, vittnar om fotbollens roll i Kanada. Men framförallt så är de inte den nation som konkurrerat om medaljerna de senaste decennierna. Om Kanada lyckas med att ta sig vidare nu, så är det en enorm bedrift. Det borde inte vara möjligt, men med England som motstånd i en kvartsfinal, kan det mycket väl hända.


Hoppas på folkfest

Efter att ha sett slutminuten av matchen mot Schweiz, och hur det kokade i arenan, så bestämde jag mig. Jag måste se matchen i Vancouver. Vi bokade om vår resa och är nu i några dagar tidigare i Vancouver än planerat. Jag bokade biljett online samma kväll som det blev klart att Kanada skulle spela kvarten, och det kom upp en notis under hela processen om att det var många som bokade samtidigt. Vi fick till slut tag på biljett.

Halv fem lokal tid kommer jag och min familj på BC Place på en utsåld arena och ska se Kanada spela för hemmapublik. Förhoppningsvis blir det ännu mäktigare än USA i Winnipeg där läktaren var full av amerikaner. VM är underbart. Har alltid varit underbart. Men det är extra härligt när hemmanationen lyckas mot alla odds. Jag hoppas på folkfest.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: