Lisa Holmfjord, ordförande i Dansk kvindesamfund.

Danmark redan jämställt enligt potentiella regeringspartierna

2015-06-26 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Några jämställdhetsreformer är inte att vänta i Danmark under de kommande fyra åren. Hur regeringsförhandlingarna än slutar blir det en borglig regering som enligt Lisa Holmfjord, ordförande i Dansk kvindesamfund, anser att jämställdhet redan råder. Så för kvinnoorganisationer blir det mer motvind än vanligt.

Regeringsförhandlingar pågår fortfarande efter det danska valet i torsdags. Valet blev ett nederlag för ännu största partiet Socialdemokraterna, trots något ökat väljarstöd. Nationalistiska Dansk folkeparti gick från 12,3 till 21,1 procent och är nu Danmarks näst största parti, men Venstre leder det borgerliga blocket som nu söker bilda regering.

En sak står sak klar, några jämställdhetsreformer kommer inte att finnas på kartan för den kommande regeringen. Det säger Lisa Holmfjord. Hon är ordförande i Dansk kvindesamfund, en organisation som arbetar brett med jämställdhetsfrågor, framför allt våld mot kvinnor, och driver kampanjen Stop Sexisme.

– Partierna som kommer att bilda regering tror att vi har jämställdhet i Danmark. Någon lag mot sexköp, för fler kvinnor i bolagsstyrelser, öronmärkta pappamånader, inga sådana förslag kommer att vara aktuella. För kvinnoorganisationer blir det fyra tuffa år.


Ingen backlash

Sannolikt kommer regeringsskiftet att innebära mindre resurser till kvinnors organisering, men det påverkar inte Dansk kvindesamfund, som finansierar sin verksamhet via medlemsavgifter.

Och någon direkt backlash räknar Lisa Holmfjord inte med.

– Jag hoppas att det inte blir så. Jag tror att vi bara kommer att stå stilla. De borgerliga partierna anser ju att vi är ett jämställt land. Och att ju mindre vi talar om kvinnors underordning, desto bättre.


En överraskning

Oavsett om Danske folkeparti efter förhandlingarna kommer att ingå i regeringen eller inte behöver Venstre partiets stöd för att regera.

– Att de fick så många röster är en överraskning för mig, men retoriken är mycket hård. I stort sett alla partier har gått in och deltagit i debatten och har har en hård retorik mot invandring. Dansk folkepartis framgång är en del av hela systemet. Det är få partier som inte tycker att vi ska ha en sträng invandringspolitik.

Lisa Holmfjord betonar att debattklimatet skiljer sig stort från mellan Danmark och Sverige. Någon diskussion om kopplingen mellan nationalism och sexism – hur konservativa nationalisters syn på sådant som hbtq-rättigheter och kvinnors roll i samhället ofta är väldigt lik den de tillskriver invandrargrupper – förs till exempel inte alls.

Hur kommer ni att hantera det nya politiska läget?

– Vi arbetar som vi hela tiden gjort: vi försöker vara med i debatten, skriva i tidningarna, kontakta politikerna. Det betyder bara att det blir mer motvind än tidigare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: