Regeringsförhandlingar pågår fortfarande efter det danska valet i torsdags. Valet blev ett nederlag för ännu största partiet Socialdemokraterna, trots något ökat väljarstöd. Nationalistiska Dansk folkeparti gick från 12,3 till 21,1 procent och är nu Danmarks näst största parti, men Venstre leder det borgerliga blocket som nu söker bilda regering.
En sak står sak klar, några jämställdhetsreformer kommer inte att finnas på kartan för den kommande regeringen. Det säger Lisa Holmfjord. Hon är ordförande i Dansk kvindesamfund, en organisation som arbetar brett med jämställdhetsfrågor, framför allt våld mot kvinnor, och driver kampanjen Stop Sexisme.
– Partierna som kommer att bilda regering tror att vi har jämställdhet i Danmark. Någon lag mot sexköp, för fler kvinnor i bolagsstyrelser, öronmärkta pappamånader, inga sådana förslag kommer att vara aktuella. För kvinnoorganisationer blir det fyra tuffa år.
Ingen backlash
Sannolikt kommer regeringsskiftet att innebära mindre resurser till kvinnors organisering, men det påverkar inte Dansk kvindesamfund, som finansierar sin verksamhet via medlemsavgifter.
Och någon direkt backlash räknar Lisa Holmfjord inte med.
– Jag hoppas att det inte blir så. Jag tror att vi bara kommer att stå stilla. De borgerliga partierna anser ju att vi är ett jämställt land. Och att ju mindre vi talar om kvinnors underordning, desto bättre.
En överraskning
Oavsett om Danske folkeparti efter förhandlingarna kommer att ingå i regeringen eller inte behöver Venstre partiets stöd för att regera.
– Att de fick så många röster är en överraskning för mig, men retoriken är mycket hård. I stort sett alla partier har gått in och deltagit i debatten och har har en hård retorik mot invandring. Dansk folkepartis framgång är en del av hela systemet. Det är få partier som inte tycker att vi ska ha en sträng invandringspolitik.
Lisa Holmfjord betonar att debattklimatet skiljer sig stort från mellan Danmark och Sverige. Någon diskussion om kopplingen mellan nationalism och sexism – hur konservativa nationalisters syn på sådant som hbtq-rättigheter och kvinnors roll i samhället ofta är väldigt lik den de tillskriver invandrargrupper – förs till exempel inte alls.
Hur kommer ni att hantera det nya politiska läget?
– Vi arbetar som vi hela tiden gjort: vi försöker vara med i debatten, skriva i tidningarna, kontakta politikerna. Det betyder bara att det blir mer motvind än tidigare.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST