Kajsa Grytt, en av talarna på manifestationen mot polisens kvinnoregister på Medborgarplatsen i Stockholm.

Olagligt av polisen att registrera våldsutsatta kvinnor

2015-06-25 | FemPers padlock

INRIKES

Polisen i Södertörn bröt mot lagen när de registrerade känsliga personuppgifter om kvinnor som utsatts för våld i nära relation. Datainspektionen beordrar nu polisen att omedelbart sluta använda registret.

RELATERADE ARTIKLAR

2015-01-18 Protest mot polisens kvinnoregister

2015-01-16 Kvinnorna klarar sig bra efter att ha kommit ur våldet

2015-01-12 ”Journalister har ägnat sig åt sekundär viktimisering”

2014-12-19 Oetiskt av Henrik Belfrage att försvara kvinnoregistret

2014-12-17 Polisens kvinnoregister – ett eko från samhället

Datainspektionen är nu klar med sin granskning av det kvinnoregister som avslöjades i en granskning av Ekot i Sveriges radio i december 2014. Södertörnspolisen får skarp kritik för sin registrering av kvinnor som utsatts för våld i nära relation och beordras att omgående sluta använda registret.

Det framgår av ett pressmeddelande från Datainspektionen, där generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö slår fast att registret är olagligt och bryter mot regler i såväl gamla och nya polisdatalagen som i personuppgiftslagen.

Att registret, som polisen hävdat, framför allt skulle ha förts inom ramen för så kallade särskilda undersökningar i kriminalunderrättelseverksamhet, som tidigare var tillåtna, stämmer inte enligt Datainspektionen.

– Särskilt allvarligt är att polisen själva för flera år sedan fattade beslut om att upphöra med det här registret. Trots det har verksamheten fortsatt som om inget har hänt. Det tyder på bristande intern kontroll och uppföljning inom polisen, säger Kristina Svahn Starrsjö.

Bland de uppgifter som upptäcktes vid Datainspektionens granskning finns sådana som rör personers hälsa och enligt lagen är extra skyddsvärda. I pressmeddelandet nämns ”Lätt förståndshandikappad kille”, ”Psykopatvarning”, ”Borderline samt bipolär”, ”Mytoman”, ”Styvsonen homosexuell”.

– I många fall framgår inte om uppgifterna är hörsägen eller utlåtanden av läkare eller andra experter. Att utan medicinsk eller annan relevant kunskap slå fast olika diagnoser är i sig kränkande. Dessutom får känsliga personuppgifter bara registreras om det är absolut nödvändigt, konstaterar Kristina Svahn Starrsjö.

Ytterligare kritik riktas mot det faktum att på tio år har inga uppgifter gallrats ur registret, vilket polisen är skyldig att göra löpande.

– I det här fallet innebär det att personer som inte själva på något sätt är misstänkta för brott har varit registrerade i polisens kriminalunderrättelseverksamhet under mycket lång tid.

Registret får alltså inte längre användas, men det kommer inte att raderas eftersom Datainspektionen bedömer att det kan behövas för framtida utredning och prövning av ansvar och rättsliga anspråk.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: