Samtidigt som Plaza del Congreso i Buenos Aires fylldes till brädden med demonstranter organiserades manifestationer på över 100 orter, huvudsakligen i Argentina, men även i Chile och Uruguay. Manifestationerna ingår i kampanjen ”Ni Una Menos” (inte en [kvinna] mindre) som drivs av ett kollektiv av journalister, aktivister och konstnärer i syfte att bekämpa mord och våld mot kvinnor. Kampanjens namn härrör från en dikt av den argentinska poeten Susana Chávez Castillo som mördades 2011 för sin kamp för kvinnors rättigheter.
2014 mördades 277 kvinnor i Argentina på grund av sitt kön. Manifestationerna den 3 juni organiserades som en desperat respons på rapporter om att morden på, framförallt unga, kvinnor ökar under 2015. Aktionen spreds explosionsartat över sociala medier Inom loppet av ett par veckor och fick snart bred medial uppmärksamhet i landet. Politiska partier, fackföreningar, människorättsorganisationer och diverse offentliga personer visade sitt stöd för kampanjen och bidrog till spridningen av #NiUnaMenos via sociala medierna.
Ej infriade löften
Att dessa kraftfulla demonstrationer dyker upp just nu har fler förklaringar. Motsägelser vad gäller jämställdhets- och människorättsfrågor gör sig ofta gällande i Argentina. Under de senaste åren har en lag instiftats om rätten att själv definiera sitt kön, och rätten till könskorrigerande vård – ett aktivt statligt ställningstagande angående rätten att bestämma över den egna kroppen, samtidigt som abort fortfarande är olagligt. En lag mot könsrelaterat våld har instiftats men den saknar juridisk precision, dess genomförande möter stora problem och ytterst få förövare ställs inför rätta. #NiUnaMenos är en reaktion på en lång process av lovande åtgärder som inte har realiserats i praktiken.
Feministiska rörelser i Argentina är rika i antal, men ofta väldigt marginella i politiska och kulturella rum. Aldrig förr har en feministisk aktion fått så stor folklig spridning och uppmärksamhet i landet, något som tydligt speglades i demonstrationernas epicentrum på Plaza del Congreso, där en kaotisk trängsel inkluderade studenter, tonåringar, barnfamiljer och pensionärer – gatumusiker, sexarbetare, frikyrkliga representanter och Femen-aktivister.
Revolutionär potential
Agostina Martínez, konststudent från Buenos Aires och aktiv i kampanjen, anser att just denna demografiska mångfald är vad som ger #NiUnaMenos dess revolutionära potential.
– Det som sker nu tror jag är att olika människor som tidigare inte har haft någon direkt uppfattning om vad feminism är för något, plötsligt börjar att göra en koppling mellan feminism och stora samhällsproblem såsom kvinnomord, ojämlikhet i olika former och så vidare. De här manifestationerna nådde ut till torg och vardagsrum över hela landet, inte bara till studenter och feministiska aktivister, säger hon och tillägger hoppfullt och dramatiskt:
— Feminismen har visat sig för den argentinska folksjälen.
Vilken påverkan som #Ni Una Menos kommer att ha på en bredare samhällsnivå är kanske omöjligt att säga, men manifestationerna har inte passerat ohörda. Dess mest synliga effekter finns i kulturlivet. Feministiska diskussionsgrupper, konserter, fester och teaterpjäser med direkt koppling (ibland självutnämnd) till #Ni Una Menos dyker upp som små svampar i Buenos Aires mylla av kulturella uttryck. Men även i vardagsrummen tycks något röra på sig. En vecka efter manifestationerna annonserade den argentinska statens kvinnorättsorganisation att antalet anmälningar per dag av könsrelaterat våld fördubblades över en natt efter den 3:e juni. Kanske håller något på att förändras i ”den argentinska folksjälen” trots allt.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST