Gabriela Velasquez, MP.

Styrelsekandidaters feminism på prov inför MP-kongressen

2015-06-09 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Med ambitionen att Miljöpartiet (MP) ska bli Sveriges bästa feministiska parti gick partiets jämställdhetskommitté förra veckan ut med fem frågor till partistyrelsekandidaterna om deras feminism. Hittills har få svarat men Gabriela Velasquez, sammankallande för Miljöpartiets jämställdhetskommitté hoppas det ska rassla till innan kongressen startar på fredag.

Ni ställer frågor till partistyrelsekandidater om deras syn på feminism och jämställdhet. Hur kom ni på idén?

– Vi ville lyfta frågorna i partiet! Feminism och jämställdhet är tyvärr fortfarande sådant som kommer i andra eller tredje hand, trots att vi ju ska vara ett feministiskt parti. Det finns många drivna feminister i partiet som gjort och gör skillnad, men vi måste bli bättre. Partistyrelsen är de som ska leda oss in i framtiden, och att ställa frågor om feminism ger kongressombuden möjlighet att välja in dem som har de värderingarna och kunskapen.


Vilka kandidater har blivit tillfrågade?

– Alla kandidater till partistyrelsen som är aktuella för nyval eller omval, både valberedningens förslag som är 12 stycken samt 9 övriga. Efter påtryckningar har vi även skickat frågorna till språkrörskandidaterna Åsa Romson och Gustav Fridolin, och till partisekreterarkandidaten Anders Wallner, de ska ju också väljas om.


Kommer svaren att påverka hur kongressombuden röstar?

– Vi hoppas på det, men eftersom så få har svarat hittills vet vi inte hur det blir.


Hittills har bara 4 av 24 möjliga kandidater svarat. Hur ska det tolkas?

– De har inte haft så lång tid på sig ännu, så jag hoppas verkligen det kommer in fler svar Men visst blir en lite orolig över den låga svarsfrekvensen; det skickar väldigt dåliga signaler. Men jag är ännu hoppfull!


Vilket beslut kommer kongressen att fatta angående föräldraförsäkringen, om jämställdhetskommittén får bestämma?

– Individualiserad föräldraförsäkring med möjlighet till en tredje vårdnadshavare, förstås.


Hur ser du på möjligheterna att nå jämställdhetskommitténs ambition att MP ska bli Sveriges mest feministiska parti?

– Det är ett tufft mål men vi har alla möjligheter. Vi är många gröna feminister som har den ambitionen och som kämpar dagligen för att komma dit. Vi kommer aldrig att nöja oss med mindre.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: