Kräver värdigt val.

Mexiko: Risk för bakslag för kvinnor trots kvotering

2015-06-09 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Aldrig har så många kvinnor kandiderat i mexikanska val. Samtidigt har aldrig så många väljare avstått från att rösta. Det står klart när de första resultaten rapporterats in efter parlaments, delstats- och kommunalvalen i söndags.

RELATERADE ARTIKLAR:

2012-06-29 | Studentrörelse sätter press på Mexikos presidentkandidater

2012-06-13 | Vem ska kvinnorna i Mexiko rösta på?

För första gången sedan kvinnor fick rösträtt och möjlighet att ställa upp i val i Mexiko för 62 år sedan registrerades lika många kvinnor som män bland partiernas kandidater. Av 4 496 kandiderande politiker var 2 248 kvinnor. I samma politiska miljö där detta historiska framsteg skett har valprocessen präglats av sociala protester, våld, korruption, röstköp.

Och huruvida den andel 33 procent kvinnor som redan uppnåtts i den mexikanska kongressen överträffas tack vare det stora antalet kandidater återstår att se. En del partier sägs ha placerat kvinnor i topp i de distrikt där de räknat med att förlora. Bland ordförandena i huvudstadens stadsdelsnämnder skedde trots kvoteringen en tillbakagång, från tidigare 5 har nu 4 kvinnor, motsvarande en fjärdedel, valts till de sammanlagt 16 posterna.

Om de medborgare som avstod från att rösta i söndags hade gått samman och registrerat ett eget parti hade de fått 4,9 procent av rösterna i det federala valet, enligt preliminära resultat när över 90 procent av rösterna var räknade. En andel som överskrider resultatet för många av många småpartier och nybildade partier. I ett distrikt i Mexiko city röstade så många som 9,5 procent blankt, vilket motsvarar en fjärdeplats i kongressvalet och en placering före socialdemokratiska PRD.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: