#fotbollsVM: Orättvis resursfördelning en skamfläck
2015-06-05 | Julia Eriksson
SPORT
Fotbolls-VM i alla ära, men allt står inte riktigt rätt till. Låga löner, sämre förutsättningar i allmänhet och att tvingas spela på konstgräs i synnerhet är bara några exempel på skevheterna inom fotbollen. Inför VM i Kanada har Feministiskt Perspektiv intervjuat före detta landslagsstjärnan Caroline Jönsson från stiftelsen Fair Pay om hennes syn på förutsättningarna inom fotbollen, och om att konstgräs skulle vara framtiden bara är skitsnack.
Det är ingen nyhet att kvinnor tjänar sämre än män. Sporten är inget undantag. En allsvensk spelare som är en man, tjänar i snitt 63 700 kronor i månaden (2013), medan snittet för en kvinna ligger runt 11 000 kronor i månaden (2012).
Det är heller ingen nyhet att mediebevakningen av damfotboll är mer lågfrekvent än bevakningen av herrfotboll. Samma trend syns inom de flesta sporter. Det är en förklaring till varför kvinnliga stjärnfotbollsspelare inte har samma stjärn- eller kändisstatus som spelarna på herrsidan. Den snedvridna mediebevakningen gör således att sponsorerna visar mindre intresse för kvinnliga utövare.
Caroline Jönsson, före detta landslagsmålvakt och grundare till stiftelsen Fair Pay vill ta fajten med de strukturer som stoppar kvinnor och mäns rätt till lika lön för lika arbete inom idrotten. Fair Pay vill se en sponsring där kvinnor och män får lika mycket betalt. I dag går tjugo procent av det totala sponsorbeloppet till kvinnor och åttio går till män. I Sverige består utövarna av 46 procent kvinnor och 54 procent män.
Stiftelsen med Caroline Jönsson som grundare och ordförande arbetar fram strategier för ett långsiktigt arbete för att alla oavsett kön ska få börja i, utvecklas och göra en karriär inom vilken idrott de helst vill och har talang för och att könet på personen inte ska få avgöra vem som får möjligheten.
– Vi tittar mycket på ett företags värdegrund. Ofta går värdegrunden stick i stäv med sponsringen. Då tittar vi på hur företaget i stället kan få värdegrundsarbetet att gå hand i hand med sponsringen. En Fair Payer kan vara ett företag, ett förbund, förening eller offentlig sektor som har tagit ett principbeslut för jämställd sponsring, säger Caroline Jönsson till Feministiskt Perspektiv.
Kvinnors låga arvoden ett strukturellt problem
Tidigare hade hon uppfattningen att problemet med kvinnors låga arvoden låg på individnivå.
– Det finns ett stort intresse för fotbollen men ändå förnekas det. Vi har presterat bra och fått bra feedback från folk. Tidigare hade jag uppfattningen att om jag bara springer fortare, jobbar hårdare och håller nollan så får vi mer publik och desto större sponsorer samt mer i lön och bonus. Sen insåg jag att det handlade om något annat än bara om prestation.
Med tiden har hon insett att det inte handlar om att jobba hårdare utan om ett strukturellt motstånd.
– Det finns en inbyggd uppfattning, en struktur som stoppar kvinnor som spelar fotboll. Det borde ligga bland annat i Fifa:s intresse att driva fotbollen framåt. Damfotbollen har varit tvungen att driva sig själv. Fifa har ett eget intresse i att lyfta fram fotbollen men de verkar inte riktigt ha insett det. De inser inte potentialen och verkar inte förstå att de kan tjäna pengar på det. Jag tycker Fifa gör en tankevurpa när de inte satsar på sin egen produkt.
Osynliggörandet av kvinnor
På Fifa:s hemsida finns en flik som heter ”Fifa World Cup”. Väl inne på den fliken informeras om det herr-VM som ska spelas i Ryssland 2018. Det står ingenting om det stundande världsmästerskapet som går av stapeln den 6 juni. Kanske inte särskilt förvånande i och med att Fifa härom veckan gick ut med att VM inte bara får kallas för fotbolls-VM utan det ska benämnas ”Dam-VM” och inget annat med förklaringen att det alltid annars är män som spelar fotboll. TV 4 som har sändningsrättigheterna till sommarens fotbolls-VM ville kalla mästerskapet ”Fifa Fotbolls-VM 2015” i sin marknadsföring och i sina tv-sändningar. Nu har de alltså stoppats av Fifa som tvingar TV4 att använda benämningen ”Fifa dam-VM 2015”.
Kosovare Asllani är en av de svenska landslagsstjärnor som skrev under protesten mot Fifas beslut att låta VM spelas på konstgräs. Foto: Bella Frank
Nilla Fischer skrev också under. Foto: Bella Frank
För att få information om världsmästerskapet på Fifa:s hemsida finns en annan flik som heter ”Womens Football”. Där står allt om ”Womens World Cup Canada 2015”. Fifa visar tydligt vad som är norm och vad som betraktas som avvikande.
Vid föregående VM som hölls i Tyskland var prispengen för det vinnande laget en miljon US-dollar. Under VM i Kanada kommer prispengen ligga på 2 miljoner USD. För herrarna låg prispengen under VM i Brasilien förra året på 35 miljoner USD.
Fifa har utåt ett starkt fokus på hållbarhet och på hemsidan redogörs det för en rad områden som de värnar om. Vikten av ”Fair Play” lyfts fram (ett begrepp som eventuellt har kommit att få lägre trovärdighet såhär i och med korruptionsskandalen i Fifa) att spela enligt regler och vara en god lagkamrat både innanför- och utanför planen. De har också i sitt hållbarhetstänk formulerat en anti-diskrimineringspolicy och en policy mot rasism.
Fifa har nyligen lanserat ett program med riktlinjer för kvinnors utveckling inom fotbollen 2015-2018. Programmet har i ett kapitel formulerat tio principer som ska hjälpa damfotbollen att utvecklas, ”Fifa:s ten principles for women’s football development”.
Fifas tidigare president Sepp Blatter avgick i tisdags bara fyra dagar efter att han blivit omvald.
Bland annat framkommer att Fifa ska vara med och utveckla möjligheter, mentorprogram och öka antalet kvinnliga tränare, en annan princip handlar om att ge jämställda möjligheter till fotboll för flickor och kvinnor på skolor och i fotbollsklubbar. Den tionde och sista principen är tämligen bred, och handlar om att motverka diskriminering både inom sporten och i samhället: ”Fight discrimination against women in sport and society”. Med en sådan ansats kan en lämpligen fråga sig varför damerna till skillnad från herrarna måste spela VM på konstgräs?
– Just gällande konstgräset handlar det inte om ekonomi för konstgräs är relativt dyrt. I vissa fall är konstgräs bra och i vissa länder kan det vara en bra lösning där bevattningssystemen inte fungerar som de ska. Problemet är att det blir som ett experiment att ha det på ett VM. Det är det första seniora världsmästerskapet som hålls på konstgräs och det känns typiskt att det ska vara konstgräs just när damerna kör, säger Caroline Jönsson.
Många spelare har kritiserat Fifa för diskriminering och att skaderisken ökar av att spela på konstgräs.
– Det är sämre för kroppen och alla spelare tycker det är en stor belastning för kroppen att spela konstgräs. För de som är ovana gör det mest skillnad. Spelet blir också snabbare och mer tekniskt.
Fifa stämdes för diskriminering
I juli förra året skickades ett brev till Kanadas fotbollsförbund och Fifa, undertecknat av ett antal advokater och ett 40-tal spelare, som lyfte fram att mästerskapet 2015 är könsdiskriminerande. Alla sex arenor under VM ska spelas på konstgräs. Den amerikanska världsstjärnan Abby Wambach var en av de första med att uttrycka sin besvikelse och kritik genom att säga att konstgräset var ett steg tillbaka för damfotbollen och även innehöll en ökad skaderisk.
Enligt sajten The Equalizer bemötte Fifa:s före detta ordförande Sepp Blatter (som nyligen avgick) kritiken i somras vid invigningen av U20-VM för damer i Toronto med att säga att det fanns en tid när konstgräs var en matta på betong men att kvaliteten nu är mycket bättre och att ”konstgräs är framtiden”.
Konstgräs orsakar mer skador än att spela på riktigt gräs.
Caroline Jönsson är kritisk mot uttalandet.
– Att konstgräs skulle vara framtiden är bara skitsnack. Det finns inga planer på att framtida mästerskap för herrar ska spelas på konstgräs.
Diskussionen om konstgräsets kvalitet och de olika förutsättningarna för kvinnor och män inom fotbollen tog mediesnurr och många tycktes ha en åsikt i frågan. Exempelvis tog skådespelaren Tom Hanks till orda då han den 22 augusti förra året tog spelarnas sida när han twittrade ut: ”Opinion: Women's World Cup is the best Soccer of the year. Hey FIFA, they deserve real grass. Put in sod. Hanx.”
I vintras drog spelarna tillbaka stämningsansökan på grund av att domen inte skulle hinna fastställas förrän efter VM. De såg därför ingen poäng med att gå vidare med kritiken. Några av spelarna hade under tiden också dragit sig ur anmälan på grund av rädsla för ytterligare diskriminering för att de tagit ställning. Enligt några spelare hade Teresa Nyola från Mexico fått reda på att hon inte längre skulle vara välkommen att spela för det Mexikanska landslaget ifall hon gick vidare med ansökan. Det finns ett regelverk inom Fifa där sådana frågor ska skötas. Det har bestämts att eventuella problem ska lösas internt inom Fifa:s eget regelverk. I och med att spelarna och deras advokater tog ärendet om diskriminering till rättegång utanför Fifa, så finns en risk för att spelaren stängs av ifall ärendet avslås. Stämningsansökan drogs hur som helst tillbaka i vintras.
Fifa:s generalsekreterare Jerome Valcke (som nu misstänks och utreds av FBI för att ha känt till mutor inför valet av Sydafrika som VM-värd 2010) gick senare ut med att han träffat spelarna och att det var tydligt att spelarna uttryckt stor entusiasm över att göra det allra yttersta för att kunna prestera sitt bästa under VM och att de ville försäkra sig om att de har de bästa förutsättningarna för att prestera på topp. Enligt idrottssajten Espn.com framhöll han att det är ett mål som spelarna ”delar med Fifa och att Fifa är fullt engagerade att tillhandahålla bästa möjliga yta för att möjliggöra ett viktigt fotbollsspektakel.” I samband med det förklarade Valcke att ”båda sidor från och med nu kan fokusera på förberedelserna inför fotbollsfesten.”
FIFPro är en global intresseorganisation för spelare och atleter. FIFPro ska driva fram frågor och fungerar ungefär som en fackförening. Förbundet har exklusivt verkat för herrfotbollen, men sedan den 14 december förra året har FIFPro inkluderat även damerna.
– Det är en historisk händelse inom fotbollen att damerna nu har inkluderats. Hade de inkluderats lite tidigare så hade de genom FIFPro kanske i ett tidigare skede kunnat påverka gällande diskrimineringsfrågan inför VM, säger Caroline Jönsson.
Kommentarer
Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST