Soraya Post, Feministiskt initiativ.

”Alla romer ska kunna leva fullvärdiga liv i EU”

2015-06-02 | Soraya Post padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Vi ser hur hatbrott mot fattiga EU-medborgare ökar på våra gator. Vi har inget annat val än att leva upp till vår övertygelse om respekten för de mänskliga rättigheterna och ta ställning för våra mest utsatta medborgare. De kan inte ignoreras för alltid. Det är ett politiskt och medmänskligt misslyckande som skapar fascism och en värld där din ekonomiska situation helt och hållet ska definiera hur du blir bemött som människa och vilka rättigheter du har.” Det skriver Soraya Post, Fi, som håller ett seminarium om romernas situation i EU i morgon.

Soraya Post är eu-parlamentariker för Feministiskt initiativ och en av fyra eu-krönikörer för Feministiskt perspektiv. Övriga krönikörer är Malin Björk, vänsterpartiet, Linnéa Engström, miljöpartiet och Jytte Guteland, socialdemokraterna.

Romernas situation diskuteras oftast i EU med fokus på deras situation i hemländerna. Samtidigt var det romer som använde sig av fria rörligheten för att försörja sig själva och sina familjer i andra EU-länder som lyfte frågan om romernas situation på EU:s agenda. 2010 uppmärksammades hela EU om romernas situation efter att icke-franska romer deporterades från Frankrike. Sedan dess har frågan varit uppe på EU:s dagordning till och från.

På onsdag håller jag och Fredrick Federley ett seminarium om detta. Även om våra åsikter går isär i många politiska frågor är det otroligt viktigt att kunna samarbeta när det kommer till grundläggande mänskliga rättigheter. Att kunna samarbeta över de politiska gränserna gällande dessa frågor är väldigt viktigt.

Seminariet kommer fokusera på hur EU ska kunna försäkra alla EU-medborgares rättigheter var de än befinner sig inom EU:s gränser - särskilt de mest utsatta. Det ska inte vara ekonomiskt eller politiskt känsligt att tala om ett gemensamt ansvar för EU-medborgare. Det vore dessutom djupt ohederligt att inte göra det när vi ser de ekonomiska fördelarna som fri rörlighet för med sig till våra samhällen i stort.

Vid seminariet kommer vi samla de sex nästkommande ordförandeskapsländerna för EU:s ministerråd där EU:s medlemsstaterna är representerade för en konferens. Ett land är ordförande i ministerrådet i 6 månader och bestämmer under den tiden agendan för ministerrådets arbete. Parlamentet kan ligga på rådet för att påverka medlemsländerna till handling. Det är medlemsländerna som har resurserna, verktygen och det slutgiltiga ansvaret att förbättra situationen för de mest utsatta EU-medborgarna.

På så sätt vill vi sätta press på medlemsländerna att de ska ta upp utsatta EU-medborgares situation i sina arbetsprogram.

Vi ser hur hatbrott mot fattiga EU-medborgare ökar på våra gator. Vi har inget annat val än att leva upp till vår övertygelse om respekten för de mänskliga rättigheterna och ta ställning för våra mest utsatta medborgare. De kan inte ignoreras för alltid. Det är ett politiskt och medmänskligt misslyckande som skapar fascism och en värld där din ekonomiska situation helt och hållet ska definiera hur du blir bemött som människa och vilka rättigheter du har.

Antiziganism finns i hela EU. Effekterna blir mer synliga i länder med en stor andel av befolkningen under fattigdomsgränsen. Men för dem som ger sig ut i EU för att försörja sig väntar en värld av berättelser som de känner igen från sina hemländer. Polisregistret i Sverige. Här i Belgien vill man bygga en mur mot en romsk bosättning som fransmännen har förlagt till den fransk-belgiska gränsen. Övergrepp och våld hör till vardagen. Godtyckliga vräkningar sker regelbundet. Det är ett gemensamt ansvar för EU:s medlemsländer att komma till rätta med sin behandling av romer. Det är en gemensam möjlighet att växa som samhälle och union.

Alla romer i EU ska kunna leva fullvärdiga och jämlika liv i EU:s medlemsstater. Här har Kommissionen ett stort ansvar i att bevaka medlemsländernas arbete när det kommer till skydd mot diskriminering för alla sina medborgare. Men det behövs också ett generellt antirasistiskt arbete mot antiziganism i medlemsländerna. Det är ett långsiktigt arbete som behöver bedrivas i alla EU:s medlemsstater. På kort sikt behöver varje land se hur det kan bidra till romernas situation genom att ge dem ett hållbart sätt att försörja sig och realistiska möjligheter att integreras i samhället.

Att ligga på de sex kommande ordförandeskapen om de mest utsatta EU-medborgarna hoppas jag ska kunna bidra både kort- och långsiktigt till att romernas situation ska förbättras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: