Kvinnor börjar cykla i Sanaa.

Afrah Nasser: ”Tystnad är ett brott mot freden”

2015-05-19 | Afrah Nasser padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

Fem dagars vapenvila upphörde utan några tecken på fred under den närmaste framtiden. Flyganfallen mot Jemen återupptogs den 18 maj. ”Situationen i Jemen var svår redan före upptrappningen av konflikten och närmar sig nu en omfattande humanitär katastrof", skriver Röda Korset.

Journalisten och prisbelönta bloggaren Afrah Nasser, uppmärksammar kvinnors engagemang och krav.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-04-08 Jemens tragedi är en internationell kris

2012-09-21 Bannlyst för sina idéer


FN-expert uppmanar världen att förbereda sig för flyktingkatastrofen.


USA skyndar på vapenleveranserna till Saudiarabiens bombkampanj rapporterar Democracy Now.

Insamling för hygienartiklar direkt till nödställda kvinnor i Aden

Innan kriget i Jemen startade i mars var kvinnors situation redan hemsk. I dag, med ett pågående komplicerat krig, är situationen ännu värre. Historiskt sett har det varit män som startat krig och det är män som styr världen. Jemens kvinnor har inte deltagit i krigsförklaringen. Jemen är ett patriarkalt samhälle och jag ser, utifrån mitt feministiska perspektiv, hur det är kvinnor som blöder mest under detta krig.

Snart är det åtta veckor sedan kriget började i Jemen. Det handlar om regionala maktstrider och många parter är inblandade. Saudiarabien hävdar att det är militära områden som bombas, men det är inte alltid sant. Bostadsområden har blivit sönderbombade många gångar. Houthirebellerna begår, i koalition med före detta presidenten Ali Abduallah Saleh, grymheter mot folk i södra Jemen, samtidigt som de strävar efter utvidga sin kontroll över fler städer.


Stängda gränser

Enligt FN har hittills mer än 1 400 människor mist livet, mer än 6 000 skadats, mer än 300 000 flytt sina hem och miljoner jemeniter lider av krigets fasor. Siffrorna slår nya rekord varje dag. På grund av bristen på mat går nära 25 miljoner jemeniter hungriga. Landet har utsatts för blockad sedan början av konflikten. Under en hel månad fick människor och varor varken komma in i eller lämna Jemen. Ingen mat och inget bränsle fick importeras. Först i förra veckan tillät den saudiska regimen fem dagars eldupphör så att hjälporganisationerna kunde nå civila i flera städer med medicin och förnödenheter, och lindra det katastrofala lidandet. Men redan innan kriget var Jemen det fattigaste landet i regionen. Så vad kan hjälporganisationer göra på bara fem dagar, kan man undra. Nu återupptas flyganfallen och lidandet kommer att fortsätta och fördjupas.

Kriget i Jemen har olika sidor och flera inblandade aktörer. Houthiers aggression mot flera städer i södra Jemen, i koalition med tidigare presidenten Salehs styrkor, är ena sidan av det brutala krig som pågår. Många av de civila offren för Houthiernas attacker har varit kvinnor och barn. I staden Aden rapporterar lokalbefolkningen att houthierna plundrar hus och terroriserar kvinnor och barn. Kvinnorna har sett sina hem förstöras, sina familj lemlästas och släktingar bortföras. Houthirebeller fokuserat mest på städerna Aden och Taiz i södra Jemen.

Män och kvinnor upplevelser kriget på olika sätt. I ett Jemen under krig, kämpar kvinnor på sitt sätt. Flera kvinnor har beväpnat sig i Aden och Taiz. De deltar vid säkerhetskontrollerna och försvarar sina städer. I norra Jemen har kvinnorna varit mindre synliga. Detta kan förklaras med de konservativa sociala normer som skiljer norra och södra Jemen. Den norra delen har varit konservativ medan södra Jemen behållit mycket av arvet från de socialistiska och sekulära åren och sociala normer från sitt marxistiska förflutet, innan Sydjemen förenades med norr 1990.


”Nu handlar det om att stoppa kriget”

Kvinnor i både norr och syd har blivit mer aktiva genom att använda sociala medier. Det är kvinnorna som rapporterar om situationen och kräver fred och slut på våldet. Det är mest kvinnor i Sanaa som har tagit initiativet till detta. Bland dem finns två fotografer som använder sina kameror kreativt för att skildra krigets ansikte. Thana Farouq började med Everyday Yemen som visar Sanaas positiva sidor under kriget. Den andra fotografen, Bushra Al Fusail, gör konstverk av de sönderslagna fönster i staden och fotograferar. Stadens kvinnor utnyttjar situationen till sin fördel och manifesterar sitt motstånd mot de konservativa sociala normerna. Förra helgen, gjorde en grupp kvinnor något som inte skulle förekomma i Sanna under normala situationer. På grund av bristen på bensin, cyklade de genom staden!

Trots att kvinnorna verkar aktiva, är jag orolig för det som kommer att hända i framtiden. Kvinnofientligheten i Jemen var stor redan innan kriget, särskilt med den diskriminerande lagstiftningen som förvärrade situationen. Jag är orolig för det som eventuellt kan hända med kvinnornas rättigheter efter detta krig. Även om kriget tar slut i dag, skulle det ta lång tid för att skapa stabilitet och trygghet för alla, både för kvinnor och män. Efter revolutionen 2011 uppnådde kvinnorna små segrar och blev mer delaktiga i den politiska processen. Jag undrar om denna gång kommer att ge kvinnorna en större chans att ingå i politiska processer så att de kan främja varaktig fred och politisk och ekonomisk stabilitet.

Men just nu handlar det om att stoppa detta krig. Och jag vill höja min röst tillsammans med alla andra som kräver fred och slut på våldet i Jemen. Tystnad är ett brott mot freden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: