Gay-paraden vid första maj anordnades av Vmeste Coalition for Civil Equality.

#1maj: Hbtq-demonstration i Sankt Petersburg

2015-05-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Omkring 600 hbtq-aktivister demonstrerade den första maj i ryska storstaden Sankt Petersburg. ”En riktig gay-parad ägde rum första maj”, skriver Queer Russia. Demonstranterna trotsade motstånd från både polis och homofober, och visade att det går att stödja hbtq-personers rättigheter trots lagar som kränker deras mötesfrihet.

Se fler bilder från första maj Gay-paraden.

- Hbtq-aktivister marscherade vid Sankt Petersburgs historiska centrala aveny, med regnbågsflaggor och slagord som ”nej till den skamliga homofobiska lagen! Låt oss stoppa hat och diskriminering tillsammans!”, skriver Queer Russia.

Hbtq-tåget ingick i vad som kallas den ”demokratiska kolumnen”, bestående av fackföreningar, politiska partier och grupper som firar arbetarnas internationella dag. I år var det omkring 90 000 personer som deltog.

Queer Russia rapporterar att polisen försökte hindra de cirka 600 demonstranterna från att bära regnbågsflaggor, men de lyckades inte.

Olga Lenkova, från organisationen ”Coming Out”, talade på demonstrationen om vikten av solidaritet.

– Många tror att hbt-personers problem är privata frågor. Men detta är inte sant. I ett samhälle redo att diskriminera en, går ingen säker från diskriminering. Vi ställs mot varandra av vår egen regering, under skenbar oro för moral och myter om ”utländska agenter”. Men jag vill påminna oss alla om att solidaritet är starkare än förtryck!

En av demonstranterna sade till Queer Russia att dagens öppna manifestation var viktig.

– I dag visade vi att det är möjligt för hbtq-personer att demonstrera öppet, trots den homofobiska lagen och de lagar som kränker deras mötesfrihet.

Både den officiella nyhetsbyrån RT och Queer Russia rapporterade att polisen stoppade motdemonstranter som ville attackera hbtq-aktivisterna. Den kontroversielle politikern Vitaly Milonov var bland de som hetsade med homofobiska slagord och krävde att polisen skulle stoppa demonstrationen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: