Nässjö IF vill skrota damlaget. Nu går damlaget vidare och drar igång verksamheten i IFK Nässjö.

Damlaget skrotas för att spara pengar – nu startar de eget

2015-04-24 | Bella Frank padlock

SPORT

I förra veckan blev det känt att bandyklubben Nässjö IF vill lägga ner damverksamheten för att spara pengar och för att inte behöva dra ner för mycket på herrlaget.
– Min stora förvåning är att man har det tänket. Det är märklig syn 2015, säger Christer Gustafsson som är ledare för dambandyn. Nu har de i stället valt att väcka liv i föreningen IFK Nässjö för att fortsätta damverksamheten där.

Christer Gustafsson och bandylaget väcker nu liv i IFK Nässjö som mellan 2004 och 2011 hade en framgångsrik tjej- och damsatsning.

Elsa Ekelin har startat en insamling för att stödja bandylaget tillsammans med Madelene Andersson. Pengarna kommer nu att gå till IFK Nässjö.

Det har varit turbulent sedan det blev känt att Nässjö IF:s ledning planerar att spara in nödvändiga pengar genom att helt enkelt lägga ner damverksamheten i klubben, medan herrlaget vars kostnader sannolikt är avsevärt mycket högre endast behöver spara 25 procent av sina kostnader. Christer Gustafsson, ledare för dambandyn i Nässjö IF fram tills nu, berättar att han fick höra planerna för snart två veckor sedan och då bad ledningen om att få beskedet skriftligt för att kunna meddela sina spelare om vad som var på gång. Men innan han fick möjlighet att berätta för damlaget att de inte skulle få spela till hösten och att laget helt skulle läggas ner kom nyheten via media.

– De borde kunnat få informationen på annat sätt, säger Christer Gustafsson.

– I alla organisationer är det viktigt att ha ett jämställdhetsperspektiv, att det är lika viktigt oavsett om man är man eller kvinna, tjej eller kille, att kunna utöva idrott. Man tar ju flera steg tillbaka med ett sådant här beslut.


Vill fortsätta spela men inte i NIF

Damlaget drogs igång i Nässjö IF för tre säsonger sedan och har på dessa tre år tagit sig till kvartsfinal i slutspelet två gånger. Deras F17-lag har i två år vunnit och blivit mästare. Att även F17-laget läggs ner är dock mer förståeligt, menar Christer Gustafsson, då det saknas spelare inför nästa säsong. Och han beklagar också situationen för hela Nässjö IF:s spelare eftersom de nu riskerar att drabbas indirekt av ledningens planer, Nässjö IF:s goodwill har sannolikt fått sig en rejäl törn de senaste veckorna. Föreningen har inte slutgiltigt klubbat beslutet utan det görs någon gång inom de närmasta veckorna men det är inte aktuellt från damlagets sida att fortsätta oavsett om ledningen skulle ändra inställning.

Kort efter att informationen blev känd hade Christer Gustafsson och stora delar av laget ett möte för att prata igenom hur de skulle hantera läget. Ganska snabbt stod det klart att de ville fortsätta spela i Nässjö – men inte i NIF.

– Nässjö IF har sagt ganska tydligt att de inte vill ha damverksamhet i föreningen så vi såg ingen annan väg ut. Så nu startar vi upp föreningen IFK Nässjö igen, nu är det stora jobbet igång, vi måste få in styrelse, organisation och ekonomi, så att vi kan driva verksamheten men läget är betydligt mer positivt. Det vi har som mål nu till en början är att få ett damlag till spel till nästa säsong, men vi har även som mål att få ihop någon form av barnverksamhet i form av skridskoskola.

IFK Nässjö är en förening med anor som bildades första gången 1924 och som lades ner 1964. Men 2004 drogs verksamhet igång igen, då med fokus på bandytjejer. Det blev en lyckosam satsning som bland annat ledde till SM-guld 2009. Men ett par säsonger senare fick föreningen spelarbrist och 2011 blev föreningen vilande. Tills nu.


Beskedet ett slag i ansiktet

För tjejerna i bandylaget var beskedet att deras verksamhet ska läggas ner för att ”den bara är en kostnad” som ett slag i ansiktet berättar han. När informationen läckte ut i onsdags i förra veckan publicerade Nässjö IF:s ledning en redogörelse för vad damverksamheten kostar. ”Ett A-lag dam beräknas kosta c:a 200 000 kr. Hemmamatcherna i Stinsen Arena (med i snitt c:a 70 personer på läktarna) ger inget ekonomiskt tillskott utan är bara en kostnad.”, skriver Nässjö IF:s ordförande Nils Carlsson på föreningens hemsida. Dock nämndes ingen siffra för kostnaderna för herrlaget något Christer Gustafsson är kritisk till:

–Jag känner mig väldigt frågande till att man skriver ut vad alla andra lag kostar. Det gör det ju ännu mer märkligt. Om man vill göra det snyggt och ordentligt ska man visa hela verkligheten. Jag tror att man trodde man skulle komma undan ganska lätt. Föreningen anade nog att det skulle blåsa till en del, men det har nog blåst mer än man trodde. Min stora förvåning är att man 2015 har det tänket, att man uppmuntrar inte tjej- och damidrott utan satsar på herridrott i stället. Det är märklig syn 2015.

Och han har fått medhåll från förbundshåll. Svenska bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson sade i förra veckan i en intervju med TT att beslutet inte var acceptabelt.

– Med de normer vi står för måste man naturligtvis år 2015 se saker ur ett jämställdhetsperspektiv. Dambandy är precis lika viktig som herrbandyn. Nu måste vi se till att de tjejer som vill spela bandy i Nässjö kan fortsätta att göra det, sade han.


Insamling för damlaget på nätet

För Christer Gustafsson och de andra som nu är i full gång med att flytta verksamheten till IFK Nässjö, gäller det nu att både kunna bygga upp verksamheten, och söka pengar.

– Det handlar om att hitta uppstartsbidragspengar och att jobba med sponsorer, vi kommer aldrig få ett bättre tillfälle.

– Nässjö IF har sagt att det inte finns någon som vill sponsra damidrott eller damlaget och det har jag svarat på att det jag tror inte på. Det kanske handlar om att man får presentera det på annat sätt, tala i termer om att ”vi har ett herrlag och ett damlag”, säger Christer Gustafsson.

Och han får stöd av Pelle Engstrand som i en tidningsinsändare beskriver Nässjö IF:s lednings ovilja att försöka skaffa sponsorer åt dambandyn. Pelle Engstrand var under flera år sportchef i IFK Nässjö och han skriver i insändaren att man innan den verksamheten drogs igång hade kontaktat Nässjö IF för att få sälja in sponsring men fick svaret att tjejerna ”har inget marknadsvärde” och att eventuell ”sponsring till dem ansågs inkräkta på herrbandyn”. När de senare drog igång IFK Nässjö kunde de inom kort tid dra ihop ”sponsorintäkter som översteg herrarnas”.

En annan av de som reagerat på nyheten att Nässjö IF skrotar damlaget är Elsa Ekelin. Hon har tidigare elitsatsat som junior inom orientering. Hon blev upprörd över behandlingen av damlaget och tillsammans med Madelene Andersson, tidigare världsmästare i synchronized skating, funderade hon på hur de skulle kunna hjälpa damlaget att få spela i höst. Först letade de efter en lokal insamling, ingen av dem bor i Nässjö och har inte heller spelat bandy, men har utövat andra idrotter.

– Vi satt och pratade om hur ledsna vi var över att de inte ska kunna spela. För oss är det värt att betala tusen kronor för att de ska kunna spela och om 200 personer tycker det är det tillräckligt för att de ska kunna spela. Vi hittade ingen insamling men sedan kunde jag inte somna på natten och tänkte att om jag gör det här får de veta att jag inte tycker det här var rätt. Folk har skänkt allt från två kronor till tusen kronor, säger Elsa Ekelin.

Insamlingen drogs igång för en vecka sedan och har hittills fått ihop drygt 10 000 kronor, insamlingen kommer att hålla på ytterligare ett par veckor och pengarna de får ihop kommer nu att gå till det återstartade IFK Nässjö.

– Det har hjälpt mig genom mitt liv att träna och idrotta. Jag har varit aktiv i sporter som inte är lika mansdominerade som andra sporter och jag har alltid känt att man satsat lika mycket på mig som på killarna. Jag tänker också på något som krönikören Anja Gatu skrev att om man inte satsar på små tjejer så ser de det inte som ett alternativ att man kan sporta. För mig har det alltid varit det, det är viktigt att man som individ får känna att det satsas på mig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: