Nu gäller det att ge populisterna och högern vad de tål, skriver Tiina Rosengren.

Konservativa abortmotståndare anger riktningen för Finland

2015-04-21 | Tiina Rosenberg padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

Det värdekonservativa Centerpartiet med 49 av riksdagens 200 mandat, blev finska valets största parti. Det populistiska partiet Sannfinländarna kom på andra plats med 38 mandat. Nu ska värdekonservativa, troende aborträttsmotståndare ange riktningen för den finländska politiken, skriver Tiina Rosenberg i sin krönika om valresultatet i Finland.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-04-21 Inget att förlora

2015-04-16 Oväntat uppsving för feminismen i det finska valet

2015-04-10 Feminister och sannfinländare av samma skrot och korn?

Det blev som det blev. En valseger för den finska centern och Sannfinländarna. Visst var det väntat, men som evig optimist hoppades jag in i det sista att alla valundersökningar och förutsägelser inte skulle slå in. Så blev det inte. Med dunder och brak valspurtade både Samlingspartiet och Sannfinländarna och blev Finlands näst största partier efter centern. När alla röster var räknade hade Finland tagit ett betydligt politiskt steg till höger.

Med centerledaren Juha Sipilä och sannfinländarbossen Timo Soini ska Finland nu skapa sin framtida profil eftersom det lär vara svårt att bortse från den sannfinländska valframgången. Båda värdekonservativa, troende aborträttsmotståndare som nu ska ange riktningen för den finländska politiken. Även Samlingspartiets ledare Alexander Stubb, som förvisso är värdeliberal, men dock en högerman, kommer att ingå i diskussioner om den framtida regeringen.


Politiska samtalet

Det är kort sagt bedrövligt, men något som känns ännu svårare är det politiska samtalet i Finland. Här har i stort inga partier med undantag för vänstern tagit avstånd från Sannfinländarna. Den sannfinländska diskursen är normaliserad i Finland och samma sorts avståndstagande som i Sverige från Sverigedemokraterna existerar inte här. Jag medverkade i två radioprogram förra veckan och chockades av mina manliga diskussionspartner. Helt vettiga män, men när det kom till Sannfinländarna och deras mest fascistiska företrädare fanns det ingen måtta på tolerans och förståelse.

James Hirvisaari och Jussi Halla-Aho är två kända företrädare för en mer ideologiskt inriktad fascism och i Finland är det tecken på demokratiskt sinnelag att inkludera dem i olika slags politiska sammanhang där man ska visa ömsesidig respekt och vördnad. Halla-Aho sitter i Europaparlamentet, använder flitigt sin blogg där kopplingarna går direkt till counterjihadister med förgreningar ända till Anders Behring Breivik. Hirvisaari ville skicka finlandssvenska, invandrare och hbtq-personer till något slag gulag på Åland. Och så vidare.


Feministers framgång

Det finns dock goda nyheter. Flera yngre kvinnor gjorde ett fantastiskt val och kom in i riksdagen. Feministen Li Andersson från Åbo fick så många förhandsröster att bara dessa gav henne en plats i riksdagen. När alla röster var räknade hade Li Andersson blivit tvåa i hela riksdagsvalet vad gällde personvalsröster. Ett helt fantastiskt val och en ny politisk stjärna är född.

Li Andersson får sällskap av en annan feminist, Hanna Sarkkonen, från Uleåborg, som också fick ett starkt stöd. Både Andersson och Sarkkonen företräder Vänsterförbundet som motsvarar det svenska Vänsterpartiet och är 27 år gamla. Det var glädjande att även socialdemokraterna Nasima Razmyar och Sanna Martin, 30 respektive 29 år tog sig in i riksdagen. I övrigt gjorde socialdemokraterna sitt sämsta val någonsin. Ett annat viktigt tillskott är de grönas 27-årige Ozan Yanar, som är ordförande för de grönas ungdomsorganisation och feministiskt antirasist.


Ge populisterna vad de tål

Åldern är relevant här eftersom riksdagsgenomsnittet i Finland är 47,3 år för kvinnor och 48 år för män. Yngre politiker krävs för att det ska bli någon vett och sans i finländsk politik. I finska mainstreammedier och mainstreampolitik diskuteras varken genus eller antirasism. Den könsneutrala äktenskapslagen förbereds och det ska bli intressant att se hur det går i den framtida omröstningen. Om man i debatter använder sig av ord som fascist, rasist, sexist eller homofob betraktas det som opassande. Ja, vad ska jag då säga? Hur kallas en fascist om han, hon eller hen inte får kallas vid sitt rätta namn?

”Hjälp Tiina, vilket jävla val!”, skriver en vän till mig och fortsätter: ”Jag väntar redan nu att Li Andersson ska bli statsminister.” Det är vi många som gör. Jag önskar alla feminister och rödgröna lycka till i den finska riksdagen. Nu gäller det att ge populisterna och högern vad de tål.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: