Italiens premiärminister Matteo Renzi kallade EU länderna till gemensamt ansvarstagande och effektiv räddningsaktion. EU har dragit tillbaka Mare Nostrum, sitt stora sökning och räddningsoperation vid slutet av förra året med anledning av ”höga kostnader”. I november 2014 introducerades en räddningsoperation i mindre skala av EU kallad Triton. Fast det är inte obligatoriskt för EU-länderna att delta i detta projekt. Sedan dess har Italien ensamt tagit hand om flyktingarna som kommer till Europa via Medelhavet.
Matteo Renzi betonade i sin vädjan även behovet av en gemensam EU-insats för att ”slå ner människosmugglarna”. Detta fick stöd av EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini som också sade att det är enbart den europeiska flyktingpolitiken som kan förhindra fler tragedier.
Blixtmöte
Den 20 april träffades EU:s utrikesministrar i Luxemburg för att diskutera en samlad räddningsinsats för ett gemensamt humant försök att rädda liv på havet.
– Med gårdagens tragedi... finns inga fler ursäkter, EU har inga fler ursäkter, medlemsländerna har inga fler ursäkter, sade Federica Mogherini på väg till det blixtinkallade mötet i Luxemburg.
Enligt Reuters sade Storbritanniens minister, på väg till mötet, att lösningen är att slå ner på smugglarna i Nordafrika. Österrike gav sitt stöd till Italiens förslag att sätta upp flyktingförläggningar i Mellanöstern och Afrika där folk ska kunna söka asyl på plats utan att riskera sina liv på havet för att ta sig till Europa.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström var också på plats och deltog på extramötet i Luxemburg. Vid sidan om kravet på att stärka räddningsinsatserna i Medelhavet poängterade Wallström en jämnare fördelning så att fler EU länder tar emot flyktingar och delar på ansvaret.
- Sverige är berett att snabbt bidra med resurser från Kustbevakningen. Europa måste göra mer så att fler människor i behov av skydd på laglig väg kan ta sig till Europa, enligt ett uttalande från regeringen under helgen.
På begäran av Italien och Frankrike upplyste Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ett extrainsatt toppmöte på torsdag för att diskutera situationen på Medelhavet.
EU-kommissionen meddelade den 19 april att det enda sättet att ta itu med båtflyktingarnas situation är att hantera de bakomliggande orsakerna, detta utan att nämna någonting om gemensamma sök- och räddningsinsatser. Men EU Observer är inte så optimistisk om att fler länder skulle gå med på någon större gemensam insats för att rädda båtflyktingarna. Storbritanniens regering anser exempelvis att räddningsinsatserna bidrar till att fler flyktingar uppmuntras ta båtflykten till Europa.
Däremot kräver Amnesty International i ett uttalande att EU ska möjliggöra säkra och legala vägar till Europa för de som flyr konflikter och förföljelser, så att de inte tvingas ta farliga vägar till säkerhet. För att minska antalet flyktingar som når Europa rekommenderar Amnesty att EU slutar samarbeta med länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna.
Flyktens verkliga orsaker
Libyen har blivit ett centrum för flyktingsmuggling till Europa.
– Majoriteten av de räddade flyktingarna är från Sahara, Eritrea, Somalia och Syrien, skriver International organisation för migration (IMO), i Italien.
Flyktingar som IMO intervjuade i södra Italien, har bekräftat att smugglare samlar dem i Libyen i vad de kallar ”anslutningshus”. I dessa hus får de vänta i upp till en månad. Flyktingarna rapporterar att de systematiskt utsätts för våld och övergrepp i händerna på människosmugglare. BBC Internationals intervjuer med de räddade flyktingarna visade att de är medvetna om att de kan mista livet på väg till Europa. Ändå berättar de att de är tvungna att ta risken, eftersom de inte kan återvända till de länder de flyr ifrån, där finns ingen framtid för dem och deras barn. Många av dessa flyktingar migrerade för länge sedan till Libyen. Men på grund av de allt mer osäkra förhållandena i landet kan de inte bo kvar.
Med helgens drunknade, stiger dödssiffran för 2015 till över 1 500, jämfört med 96 under de första fyra månaderna förra året, vilket är en chockerande ökning, rapporterar IOM.
Baserat på uppgifter från italienska inrikesministeriet, kom 170 000 migranter till Italien via havet under 2014, och enligt IOM:s beräkningar omkom fler än 3 200 personer i Medelhavet samma år.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST