De arresterade kinesiska feminister: LI Tingting , ZHENG Churan, WU Rongrong, WANG Man.

”Befria de fem feministerna”

2015-04-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den 7 mars, dagen innan internationella kvinnodagen, greps flera kvinnorättsaktivister i Beijing, Guangzhou, Wuhan och andra städer runt om i Kina. Fortfarande sitter fem feminister kvar i häktet, trots inhemska och internationella protester. Flera aktioner under namnet "#FreeTheFive" pågår.

2015-03-10 #8mars: Feminister i Kina gripna

2015-02-24 Kinesisk aktivist får pris för ”vacker feministmarsch”

2015-01-20 Enkvinnasmarsch mot mäns våld i Kina prisas av UN Women

Läs mer om de arresterade fem feministerna.

SKRIV UNDER Amnestys Internationalens protestbrev.

Inför den internationella kvinnodagen grep Beijing-polisen cirka tio kvinno- och hbtq-rättsaktivister under falska anklagelser som ”instiftande av bråk och provokation av trubbel” . I själva verket arresterades aktivisterna, de flesta i sina hem, på grund av deras plan att organisera aktiviteter mot sexuella trakasserier i kollektivtrafiken.

Trots internationella protester och solidaritetsaktioner både i Kina och utomlands sitter fem av dessa feminister kvar i häktet sedan 7 mars. Deras advokat säger till medierna att de sedan arrestering har suttit i intensiva förhör.

Till New York Times säger feministen Xiao Meili, 26, att säkerhetsagenter från Beijing åker landet runt i jakt på de frivilliga som deltog i de gripna feministernas performancekonst. Hon bekräftar att många unga feminister har gått under jorden. ”Vi är så rädda och förvirrade”, säger Meili, som prisats internationellt för sin 200 mil lång vandring över hela Kina för att uppmärksamma sexuellt våld. ”Vi förstår inte vad vi gjorde för fel för att förtjäna en sådan vildsint motreaktion.”

Kinesiska myndigheter har försökt hindra nyheten om de fem arresterade feministerna från att uppmärksammas i inhemsk media. Men trots detta skrev 1 100 unga män och kvinnor under en petition i förra veckan och kräver feministernas frigivning. Protestbrevet skickades till säkerhetstjänsten och häktet där kvinnorna hålls fängslade.

En kinesisk aktivist, som står nära de gripna feministernas kretsar, säger i en intervju med libcom.org att Kinas nya president Xi Jinping, förespråkar en traditionell och konservativ kvinnosyn. I ett tal direkt efter att han tog över presidentposten hyllade han den ”traditionella kvinnorollen” och med detta menar han enligt aktivisten att kvinnors plats är i hemmet.

Vidare förklarar aktivisten att myndigheternas ton mot kvinnor och deras position hårdnar i takt med kinesiska kvinnors framgångar i samhällslivet. Så fort antalet kvinnor på högskolor passerade 50 procent satte utbildningsmyndigheten stopp för kvinnors antagning. Detta samtidigt som kvinnor utgör kring 20 procent av totala delegaterna i Kinas Nationella folkkongress och inte en enda kvinna sitter med i det kinesiska folkets rådgivande politiska konferens, som fungerar som ett överhus fast utan lagstiftande makt, säger aktivisten i intervjun.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: