De arresterade kinesiska feminister: LI Tingting , ZHENG Churan, WU Rongrong, WANG Man.

#8mars: Feminister i Kina gripna

2015-03-10 | Sholeh Irani padlock

8 MARS/UTRIKES

Feminister i Kina slår larm. Flera kvinnorättsaktivister har gripits inför 8 mars-manifestationer i landet och oberoende demonstrationer ställts in eller attackerats.

Kampanj för kvinnorättsaktivisternas frigivning.

Namninsamling för de gripna feministernas frigivning.

På kvällen den 6 mars 2015, häktades flera ledare för den kinesiska feministiska rörelsen i minst tre kinesiska städer: Beijing, Hangzhou och Guangzhou, meddelar feministaktivisten Nancy TangFeministing. Några av de aktivisterna suttit i husarrest.

Polisen grep dessa feminister, somliga i 20- eller tidiga 30-årsåldern, misstänkta för att de skulle ”skapa allmän störning”. I själva verket planerade feministerna att genomföra aktioner mot sexuella trakasserier på offentliga transporter. Enligt vänner och kolleger bröt sig polisen in i deras lägenheter utan häktningsorder. Polisen beslagtog dessa omkring tio aktivisters telefoner, bärbara datorer och andra kommunikationsmedel. Från och med söndagskvällen, den 8 mars lokal tid, förblev fem feminister häktade utan kontakt med omvärlden eller tillgång till sina advokater, förklarar Tang vidare.

Reuters rapporterade om två gripna men en aktivist säger till nyhetsbyrån att ”det stämmer inte att bara två av de gripna har kvarhållits, polisen har sökt upp många andra feministiska arrangörer i hela landet och många demonstrationer har avbrutits med våld”.

De gripna feministernas advokater har sökt sina klienter under de senaste 48 timmarna utan resultat. Att de skulle vara kvar hos polisen förnekas, enligt Tang.

Namn på några av de arresterade:

Li Tingting (李婷婷), Peking-baserad ung ledare för kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

Zheng Churan (郑楚然), Guangzhou-baserad feministisk aktivist.

Wu Rongrong (武嵘嵘), Hangzhou-baserad kvinnorättsaktivist.

Wang Man (王曼), feminist baserad i Peking.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: