Manifestation i Teheran för kvinnors rätt att komma in i idrottsarenor och se herridrott.

Ny lag kanske ger kvinnor tillträde till idrottsarenor i Iran

2015-04-04 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Enligt Irans vice idrottsminister ska kvinnor få tillträde till idrottsarenorna. Men de nya regler, som landets säkerhetsråd godkänt, innehåller förbehåll som gör det möjligt för myndigheterna att fortsätta utestänga kvinnor. Och uppgifterna om de nya reglerna dementerades omedelbart.

I dag, den 4 april, meddelade Irans vice idrottsminister att landets säkerhetsråd har avskaffat förbudet som exkluderar kvinnor från idrottsarenor. Detta efter många år av protester och internationellt stöd för kvinnors krav.

Den nya regeln ska dock gälla med undantag för ”manliga idrotter”, nämnde vice idrottsministern i Teheran. Det är ännu oklart vad detta betyder, men det befaras att fotbollsarenornas portar även i fortsättningen kommer att vara stängda för kvinnor. Genom att använda begrepp som ”tillåtet för familjer att komma in” och ”manliga idrotter”, lämnas tolkningsutrymme för myndigheterna att bestämma vilka idrottsevenemang som har en ”familjär” karaktär och vilka är ”olämpliga” för kvinnor eller som det står i regeln, för ”familjer”.

Att komma in på volleybollmatcher blir förmodligen tillåtet med den nya regeln. Detta kan vara resultatet av den internationella volleybollfederationens bojkott mot Iran med kravet att släppa in kvinnor på volleybollmatcherna.

Det tog knappt några timmar innan nyheten om de nya reglerna som skulle underlätta kvinnors inträdde till idrottsarenorna, dementerades helt av inrikesministeriets talesperson Dinparast.

– Säkerhetsrådet har inte godkänt något lagförslag om kvinnors tillträde till idrottsarenor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: