Fyramålsskytten Anna Borgqvist.

#ishockeyVM: Anna Borgqvist sköt Sverige till kvartsfinal

2015-03-31 | Bella Frank padlock

SPORT

Brynässpelaren Anna Borgqvist klev fram på tisdagskvällen och stod för alla Sveriges fyra mål mot Tyskland. Sverige var tvunget att vinna mot Tyskland för att gå vidare till onsdagens kvartsfinal då Damkronorna möter Ryssland.
– De är ett kontringslag så det gäller att vi verkligen håller ihop laget, sade en glad men fokuserad Anna Borgqvist direkt efter matchen.

Det hade bara hunnit gå 51 sekunder av matchen när hon var framme första gången. Hon gav Sverige ledningen i den viktiga matchen – en förlust mot Tyskland hade inte bara inneburit en missad kvartsfinal utan också nedflyttningsspel. Trots den flygande starten kom det svenska spelet av sig lite under första perioden som slutade 1-0. Tolv minuter in i andra perioden var Anna Borgqvist framme igen och satte 2-0 och drygt sex minuter senare gör hon hattrick och 3-0. Men det var alltså inte slut med det. Mot slutet av tredje period är hon och Erika Grahm framför det tyska målet och Sverige gör 4-0. Erika Grahm blev först utnämnd till målgörare, men hon sade efter matchen att det var Anna Borgqvist som var där och petade in pucken och sedan ändrades det också.

– Vi följde vår gameplan allihop i laget, nu får vi sätta upp en ny gameplan för imorgon, säger Anna Borgqvist nyktert:

– Jag tror vi har chanser mot Ryssland, vi har spelat bra mot dem, vi känner dem väl och de känner oss.



Formkurvan pekar uppåt

Lagkapten Jenni Asserholt tycker att de nerver som fanns där i VM-premiären nu har lagt sig: trots att mötet med Tyskland var en match de var tvungna att vinna så var känslan inför matchen lugn och sansad:

– Vi gick in med bra självförtroende. Första perioden släppte vi till några lägen, och vi höll inte jättetajt på mitten, men annars tycker jag det är en jättebra insats.

– Det känns verkligen bra, det var ju verkligen att antingen gå till kvartsfinal eller spela om nedflyttningplats, så vi är stärkta av den här segern, och det ska vi bära med oss imorgon också.


Kan du summera er insats hittills i VM?

– Jag tycker att formkurvan går uppåt för varje dag. Imorgon blir det en helt annan typ av match mot Ryssland. Det är ju kvartsfinal i VM så vi ska vara redo när pucken släpps, och det gäller att komma upp i skridskoåkning från första början.


Hur ska ni spela mot Ryssland?

– De kontrar mycket och de är ganska fysiska att möta, vi ska vara tuffa mot dem mentalt för de är ganska individuella och när de tycker det är tråkigt att spela kommer de inte till lika farliga lägen, de blir lätt sura om man säger så, så vi ska försöka göra det jobbigt för dem mentalt.


Äta, sova, ladda

Sverige har mött Ryssland två gånger under säsongen och förlorat en match på straffar, och vunnit den andra, under fyrnationsturneringen i februari i Finland. Erika Grahm, som på nytt gjorde en stor insats i matchen, beskriver Ryssland som ett mycket fysiskt lag:

– Jag tycker inte de är lika giftiga som de var i Sotji, de har tappat några spelare men man vet aldrig med Ryssland, de är väldigt luriga. De spelar otroligt köttigt och fysiskt, säger Erika Grahm och fortsätter med glädje i rösten:

– Det var jättekul att spela i dag. Det var så skönt när vi gick ifrån lite och verkligen kunde spela ut och njuta, det var fantastiskt. Nu är det bara hem och äta och sova och ladda.

På onsdagen spelas båda kvartsfinalerna. Klockan 16.00 möter Schweiz Finland och klockan 20.00 spelar Sverige mot Ryssland.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: