Sverige-Japan 3-4.

#ishockeyVM: Tung förlust för Damkronorna i premiärmatchen

2015-03-28 | Bella Frank padlock

SPORT

Förbundskapten Leif Boork hade lovat full fart mot Japan och Erika Grahm att ha kul på isen. Båda löftena såg initialt ut att infrias. Men efter två snabba japanska mål i tredje perioden slutade VM-premiären med en tung förlust för Sverige, efter förlängning och straffar.
– Vi har en ny match imorgon, det är bara att ladda om, sade Erika Grahm efter matchen.

#ishockeyVM: Premiärmatchen Sverige-Japan i bilder

#ishockeyVM: ”Vi ska njuta och ha roligt”

#ishockeyVM: ”Vi ska spela vårt spel”

#ishockeyVM: ”Intresset har ökat kraftigt sedan OS i Sotji”

Leif Boork: ”Vi kommer sätta hög fart från början”

Sverige satt hård press i första period mot Japan, och tog ledningen genom Erika Grahm efter drygt fyra minuter, framspelad av Anna Borgqvist och Emma Nordin. Efter 13 minuter av första period får Sverige sin första utvisning i matchen när Anna Borgqvist döms för slashing. Sverige stod emot Japans första powerplay, men bara minuten senare åker Sverige på ytterligare en utvisning när Maria Lindh som till vardags spelar collegehockey i USA, dömdes för interference. Sverige såg ut att klara sitt andra powerplay mot Japan, men sekunden efter utvisningstiden tar slut gör Japan mål genom Miho Shishiuchi. Med bara en minut kvar av första perioden lyckas Japan alltså kvittera.

I andra period är det Japan som åker på flera utvisningar, men Sverige lyckas inte förrän i det fjärde powerplayläget göra mål. Det är igen Erika Grahm som gör målet, knappt tio minuter in i andra period. Hon gör det efter att ha åkt igenom hela Japans försvar och lägger snyggt in pucken bakom den japanska målvakten Nana Fujimoto. Trots två svenska utvisningar några minuter senare får Japan ingen utdelning på sin powerplay och den andra perioden slutar 1-0 till Sverige.

Avgjorde på straffar

I tredje period får Sverige en ny utvisning, backen Emmy Alasalmi döms för illegal hit. Sverige ser ut att stå emot Japan, men i slutsekunderna av utvisningen kvitterar Japan genom Ami Nakamura till 2-2. Och på en dryg minut har matchen vänt. En och en halv minut senare tar Japan ledningen för första gången i matchen när Chiho Osawa gör 3-2 efter dryga sex minuter spelade av tredje period. Till publikens jubel kvitterar Sverige när drygt halva perioden återstår och det är Erika Grahm som på nytt slår in pucken i mål och gör ett snyggt hattrick i VM-premiären. 3-3 var också ställningen när ordinarie matchtid var slut, förlängningen var mållös och Japan vann slutligen på straffar. Slutresultatet blev 4-3. Matchens spelare blev för Sverige Erika Grahm, och för Japan målvakten Fujimoto.

Leif Boork efter förlusten i VM-premiären.

Efter matchen sade förbundskapten Leif Boork att han trots allt kunde se positiva sidor i spelet:

– Men visst är vi under press.

Han berömde bland annat Erika Grahms och Jenni Asserholts insatser:

– Hon har varit i fantastisk målform under hela Riksserien, och hon fortsätter nu. Det är lite synd att hon inte får vara med och avgöra också, sade han om Erika Grahm.

– På sätt och vis var det bra ändå att komma tillbaka och få 3-3, jag har hela tiden sagt att vi ska ha största respekt för Japan, sade Boork och påminde om att Japan slagit Schweiz i en vänskapsmatch.

Erika Grahm sade att laget inte var riktigt med i premiären. Hon pekade bland annat på Japans instick och att motståndarna kunde dra nytta av sina powerplaylägen.

– Vi har en ny match imorgon, det är bara att ladda om.

– Vi kommer ut jätteladdade, vi vet att Schweiz kan försvara sig bra och att de kör mycket på kontringar, så det blir ungefär samma typ av match som i dag.

– Jag tror vi ska utnyttja att vi är duktiga på att åka skridskor, de har ganska stabbiga backar i Schweiz, vi ska försöka få dem felvända.

Erika Grahm.

”Nu ska vi ösa på”

Jenni Asserholt menade efter matchen att flera av de svenska spelarna behöver få upp farten och tempot:

– Första perioden tyckte jag det var lite spänt men samtidigt är det inte konstigt när det är öppningsmatch i VM, sade Asserholt.

– Nu har vi allt att vinna, vi vill ta ha med oss tre poäng, mot Schweiz och kommande match, inget att spara på, nu ska vi ösa på här.