Ett par hundra samlade vid Sergels torg i Stockholm för att hedra minnet av Farkhunda.

Vi är Farkhunda!

2015-03-27 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

På torsdagen manifesterade ett par hundra personer i Stockholm för att hedra minnet av Farkhunda som lynchades till döds den 19 mars i Kabul. Mordet har väckt stora protester i Afghanistan. Deltagarna vid Sergels torg visade stöd för de afghanska kvinnornas krav på rättigheter och rättvisa, mot våld och förtryck. ”Stoppa våldet mot kvinnor i Afghanistan”, ”vi är alla Farkhunda”, ropade de.

RELATERAD ARTIKEL:

2015-03-24 Afghanska kvinnor kliver fram efter lynchning i Kabul

Flera talare betonade vikten av solidaritet med afghanska kvinnor, fördömde mordet på Farkhunda samt krävde att de skyldiga ställs inför rätta. En representant från en kurdisk kvinnogrupp inom Kejar med säte i östra Kurdistan, sade att patriarkatet åter manifesterat sitt hat genom det brutala mordet på en kvinna. Inte enbart vi kvinnor, utan hela mänskligheten måste nu göra motstånd och inte tiga om våldet som drabbar kvinnorna i Afghanistan, krävde hon. I dag är Mellanösterns kvinnor mer medvetna än någonsin i historien och detta oroar makthavarna och patriarkatet, konstaterade talaren. Hon avslutade sitt brandtal genom att ropa: ”Kvinnor, Liv, Frihet!”

Även i Kabul hölls på onsdag en av de största demonstrationerna på senare år. Tusentals män och kvinnor gick ut på gatorna och krävde rättvisa för den mördade Farkhunda, som nu har blivit en nationell symbol mot våld och fundamentalism. Flera heta tv-debatter de senaste dagarna ställde myndighetspersoner och religiösa ledare mot väggen. Personer visade offentligt för lynchningen under den första dagen och är nu tvungna att försvara sig och be om ursäkt. Frågor om religiös fundamentalism, kvinnors rättigheter och våld i samhället debatteras och afghaner visar stort intresse och följer diskussionerna i media och sociala medier.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: