Jenni Asserholt, Damkronornas lagkapten.

#ishockeyVM: ”Intresset har ökat kraftigt sedan OS i Sotji”

2015-03-27 | Bella Frank padlock

SPORT

Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt kommer till VM som svensk mästare för andra året i rad med sitt klubblag Linköping HC. I februari skadades hon men hon är nu helt återställd och tycker att det är en bra känsla dagen innan VM-premiären:
– Vi har en trygg och skön harmoni i laget, säger hon till Feministiskt Perspektiv på fredagen efter avslutad isträning.

Hela bevakningen av #ishockeyVM i Malmö.

Jenni Asserholts LHC vann övertygande mot AIK i SM-finalen för ett par veckor sedan och tog sitt andra raka guld. För henne betydde det inte bara ännu en mästartitel utan också att hon hann få ett par ordentliga matchgenomkörare efter den skada hon ådrog sig i samband med fyrnationsturneringen i Finland i februari. Hon fick en blödning i låret och skadan bedömdes så allvarlig att det inte till en början var oklart om hon skulle hinna bli frisk i tid för VM. Men hon återhämtade sig snabbare än väntat och är nu utan problem.

– Det känns bra i kroppen. Vi satte ju upp en sexveckorsplan så att jag skulle hinna bli klar till VM sedan så gick det ju snabbare än beräknat. Det var var väldigt skönt så klart att få spela färdigt säsongen och få några matcher inför VM, säger hon.

Förmågan att hantera mental press, något som förbundskapten Leif Boork har betonat mycket i arbetet med Damkronorna, är något som Asserholt och LHC fått tillfälle att träna under säsongen. De kom in i säsongen som regerande svenska mästare och var favoriter vilket skapade ett starkt tryck på LCH:

– Det är väl det vi har fått med oss från Linköping, att vi kunde vinna SM-guld och kunde hålla den pressen som vi har haft på oss hela säsongen. Vi var ju favorittippade innan också och det gäller ju för oss att föra med oss det hit också, säger Jenni Asserholt som också har med sig Pernilla Winberg, Emilia Andersson och Kim Martín Hasson från Linköping till landslaget.

– Det är också det vi har tränat på hela säsongen i landslaget, så den mentala biten känns väldigt bra nu, säger hon.

En annan grundbult för landslaget sedan Boork tog över som förbundskapten förra året har varit att nöta in grundsituationer i spelet. Även det har också fungerat bra för Jenni Asserholt i LHC och årets säsong av Riksserien där de var obesegrade genom hela grundseriens 28 matcher:

– Ja, vi var ju jagade men att ändå hela tiden behålla ödmjukheten och se till detaljerna, se till att göra det man ska på isen, och att man är så inne på att veta vad man ska göra på isen att man inte tänker så långt före hela tiden eller hur det kommer att ske utan att man bara gör det.


Det har varit stort intresse för VM, har ni märkt av det?

– Ja, intresset har ökat oerhört mycket sedan OS i Sotji och framför allt har mediebevakningen kring Riksserien ökat det här året vilket är roligt för då får ju folk upp ögonen ännu mer för damhockeyn.

– Sedan betyder det mycket att vi fick Boork som förbundskapten också, när en sådan erfaren man går över till damhockeyn så blir det kanske att man tar till sig det lite mer utav det han säger för han är öppen och rak och ärlig i sina åsikter.


Hur känns det att få spela VM på hemmaplan?

– Det är jättespännande och jättekul, vi pratade om att försöka ta med oss energin ut på isen och förhoppningsvis kommer det vara en hel del folk på läktarna, säger Jenni Asserholt och pekar på vilken känsla det var att spela för ett fullsatt Stångebrohallen i Linköping i den andra och avgörande SM-finalen:

– Det var ju häftigt med 3 000 personer på läktarna, det blev ett väldigt tryck och det känns som det kan bli ett liknande tryck i hallen nu om det kommer så många, säger hon. Och det ser ut att bli det, arrangörerna räknar med att det kommer att bli omkring 3 000 åskådare på matchen Sverige-Japan som spelas på lördag.


Hur ska ni spela imorgon?

– Jag tycker att det är viktigt att vi sätter tonen från start, att vi är starkare än dem att vi har tålamod och försöker spela vårt grundspel. Jag tycker vi har en trygg och skön harmoni i gruppen.

Relaterat material:

#ishockeyVM: Hanna Olsson, 16, spelar mot Tyskland ikväll

#ishockeyVM: Kanadas målvakt höll nollan i VM-debuten

#ishockeyVM: Bildsvep från Kanada-Ryssland

#ishockeyVM: Sverige fick nödvändig seger mot Schweiz

#ishockeyVM: Asserholt vill se snabba anfall mot Tyskland

#ishockeyVM: USA vann mot Kanada i toppmötet

#ishockeyVM: Bilderna på Damkronornas seger

#ishockeyVM: Tung förlust för Damkronorna i premiärmatchen

#ishockeyVM: Premiärmatchen Sverige-Japan i bilder

#ishockeyVM: ”Vi ska njuta och ha roligt”

#ishockeyVM: ”Vi ska spela vårt spel”

#ishockeyVM: ”Intresset har ökat kraftigt sedan OS i Sotji”

Leif Boork: ”Vi kommer sätta hög fart från början”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: