International Women´s Media Foundation delar årligen ut ett pris till kvinnor i olika journalist yrken.

Heidi Levine är årets modigaste frilansfotograf

2015-03-27 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Heidi Levine är utnämnd till årets frilansfotograf av ”Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award”. Detta är den nyetablerade minnesfondens första prisutdelning som kommer att hållas i Berlin den 25 juni 2015.
Heidi Levine har arbetat som fotograf sedan 1983 och fångat de mest kritiska ögonblicken i Mellanöstern inklusive revolutionerna i Egypten, Libyen och Syrien, Israel och Libanon kriget samt konflikterna på Gaza-remsan.

Heidi Levines bildgalleri.

”Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award” tilldelas frilansfotograf Heidi Levine, en amerikansk fotograf som arbetar och bor i konflikt områden. Hennes fotografier av irakiska flyktingar i Jordanien, Syrien och Sverige är hyllade i likhet med hennes bildreportage över livet i Gaza. För att skildra och dokumentera kvinnors liv som amerikansk soldat tillbringade hon en månad med amerikanska trupper i Irak. Levine har även arbetat i Afghanistan, Georgien och Indien.

Heidi Levines mest hyllade fotografier har inslag av poesi och reflekterar en fotografs medlidande från ett professionellt perspektiv som vägrar inhuman objektivitet. Några av Heidi Levines verk.


Ur juryns motivering:

Att vara bosatt i regionen tillsammans med sina tre barn, gör att Heidi Levine upplever händelserna på både professionella och personliga planen, då hon utsätts för samma faror som sina fotografisubjekt i en krigszon, för raketer och flyganfall. Till skillnad från många journalister som bevakar en nyhet och lämnar området på ett plan till säkerheten i sitt eget hemland, är Levine en integrerad del av det samhälle hon bevakar. Hon visar djupt engagemang och oro för människor, hjälpte flytta sin palestinska assistent dagar innan deras hem reducerades till spillror och satt ner kameran för att krama en ångestfylld mor. Hennes passion för att vittna över tre decennier av händelser är uppenbart, även då hennes hjärta sorger förlust av vänner och kollegor under konflikterna.


Om Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award:

Anja Niedringhaus bildjournalistik tilldelning har skapats av "International Women's Media Foundation", för att hedra liv och arbete av Pulitzer Prize-vinnaren AP-fotografen Anja Niedringhaus (1965-2014). Hon sköts ihjäl medan hon arbetade i Afghanistan 2014. Utmärkelsen hyllar modet hos kvinnor i egenskap av fotojournalister som riskerar sina liv för att dokumentera konflikt och krig. Deras arbete och perspektiv är viktiga och de inspirerar att vidta åtgärder och tvingar oss att förstå världen bättre, beskrivs de som tilldelas Anja Niedringhaus Courage in Photojournalism Award.

Priset tilldelas årligen till en kvinna som fotojournalist vars arbete återspeglar det mod och hängivenhet Anja Niedringhaus visade i sitt liv och yrke.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: