Zayera Khan är nämndeman för Miljöpartiet.

”Visa din aktivism genom att bli nämndeman!”

2015-03-17 | Zayera Khan padlock

OPINION

”I år har alla partier möjlighet att öka representationen både vad gäller ålder, etnicitet och socioekonomiska faktorer då ett nytt val ska hållas 2015 vilket innebär att de nya nämndemännen tillsätts för fyra år framåt, alltså 2016–2020.” Det skriver Zayera Khan, bland annat nämndeman för Miljöpartiet och uppmanar fler feminister att ställa upp i valen.

FAKTA/DOMSTOLAR

De allmänna domstolarna

  • Högsta domstolen

  • Hovrätterna (6)

  • Tingsrätterna (48)


De allmänna förvaltningsdomstolarna

  • Högsta förvaltningsdomstolen

  • Kammarrätterna (4)

  • Förvaltningsrätterna (12)

Så här blir du vald till nämndeman

Ersättningar och rättigheter för nämndemän

Jag har varit nämndeman i Stockholms tingsrätt och är just nu nämndeman i Svea hovrätt. Under min tid som nämndeman har jag hamnat i frågeställningar som berör hur lagen tolkas, men även hur våra värderingar, moral och etik präglar hur en person, situation och händelse kan bedömas utifrån brottet.

I tingsrätten sitter tre nämndemän och en domare i huvudförhandlingen. I Svea hovrätt sitter tre juristdomare (ordförande, referent, så kallad tredje man) och två nämndemän i huvudförhandlingen. Alla är beslutsfattande. Domaren är inte anonym och idén med att ha nämndemän startades på 70-talet för att få insyn in domstolsväsendet och kunna ”dömas av sina likar”.

Det är ett faktum att vare sig juristdomarna eller nämndemännen är särskilt representativa för Sveriges demografi i dag. Därför kan vi inte längre påstå att gärningspersonen ”döms av sina likar”.

Det som är anmärkningsvärt är ju nämndemännens höga ålder, där vi i dag har en situation med ökande genomsnittsålder – 57,7 år – vilket innebär att de politiska partierna har varit dåliga på att öka mångfalden i sin representation, både vad gäller ålder och etnicitet.

Att påstå att det är svårt att hitta nämndeman i yngre åldrar, det vill säga under 40 år, är rent nonsens. Jag har personligen pratat med många personer i min bekantskapskrets som är intresserade och kan tänka sig tjänstgöra i domstol. Jag anser det vara en medborgerlig plikt att vara nämndeman och kunna förstå samhällets komplexitet som utgörs av lagen och myndighetsutövande som vi annars inte bemöter i vardagen.

Att påstå att ersättningsmodellen är ett hinder för personer i karriären eller småbarnsföräldrar är också nonsens då domstolarna betalar ut ersättning för inkomstförlust, det vill säga du får ersättning som motsvarar din förlorade arbetsinkomst. Även barntillsyn erbjuds och ges för småbarnsföräldrar.

Det är även lagstadgat att vara tjänstledig från den ordinarie anställningen för att sitta i domstol. Personligen har jag aldrig stött på några problem med varken arbetsgivaren som anställd eller som egen företagare med uppdrag hos kunder.

Mina upplevelser av nämndemännen och de politiska partiernas traditioner, särskilt de etablerade partier med långa traditioner, är att partierna inte uppmuntrar eller uppmanar yngre medlemmar att söka till uppdragen. Det borde vara rimligt att hitta personer i ungdomsförbund eller närliggande intresseorganisationer.

Däremot tror jag att ett praktiskt hinder är att alla partier förutom Miljöpartiet (som jag representerar och är utsedd av) kräver att personen är medlem i partiet och antagligen har gjort sig förtjänt av det förnäma ”nämndemannauppdraget”.

I det nuvarande systemet valdes nämndemännen för en mandatperiod, det vill säga på fyra år. Nu under 2015 är tjänstgöringen endast ett år och därefter väljs nämndemännen fyra år framåt. Rent faktiskt har alla partier möjlighet i år att öka representationen både vad gäller ålder, etnicitet och socioekonomiska faktorer då nya nämndemän ska väljas 2015 och utses för fyra år framåt, alltså 2016–2020.

Härmed uppmanar jag alla politiska partier att bemöda sig att nominera personer som uppfyller kraven för hur Sveriges demografi ser ut i dag, samt åtar sig att minska genomsnittsåldern på nämndemännen.

Jag uppmanar även alla feminister att söka sig till sina respektive politiska partier, anmäla sitt intresse för nämndemannauppdraget och visa sin aktivism genom att utöva sin medborgerliga rätt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: