20 000 protesterade mot Europeiska centralbankens lyxskrapa mot bakgrund av ekonomisk kris och åtstramningspolitik inom EU.

Stora protester pågår just nu mot ECB:s nya huvudkontor

2015-03-17 | Elina Pahnke padlock

UTRIKES

För fjärde året i rad samlas aktivister från hela Europa och protesterar genom nätverket Blockupy. I år invigs Europeiska Centralbankens nya huvudkontor och demonstrationerna förväntas bli större än någonsin. ARTIKELN LIVEUPPDATERAS UNDER ONSDAGEN:

Mer info om Blockupy.

18.00

Över tjugotusen i demonstrationen, som hittills fortskridit lugnt.


17.00:

För första gången i blockupys historia frontas demonstrationen av endast kvinnor.


16.00

Enligt polisen är det 10 000 personer på römer-torget. Stämningen är god.


15.00

107 aktivister rapporteras ha skadats av pepparspray, 21 av batonger.


14.00

På Römer-torget börjar en talmanifestation där bland andra Naomi Klein ska tala.


13.00

Aktivisterna har nu släppts.


12.30: Polisen släpper några av aktivisterna som blivit omringade


12.00

Facken i en demonstration. De tvåhundra italienska aktivister som omringats av polisen har fortfarande inte släppts. Stora grupper kommer till platsen för att visa sitt missnöje. Polisen använder pepparspray mot demonstranterna.


11.00

Polisen meddelar att det fängslat 350 personer som misstänks för störning av den allmänna ordningen.


10.30

Demonstranter börjar ta sig tillbaka mot huvudkontoret över broarna men blir stoppade av polisen. Stämningen är uppsluppen, musik spelas och ett 50-tal aktivister står i kedjor framför polisen, några blåser såpbubblor. Avspärrningar kring stora områden, det går inte att ta sig nära huvudkontoret.


10.00

Demonstrationen löses upp. Polisen har omringat runt tvåhundra aktivister, mestadels från Italien. Vid bron som går mot huvudkontor har polisen använt pepparspray mot demonstranterna.


9.30:

Flera journalister närmar sig polisen och fotar dem. Polisen knuffar på fotografer som skriker på tyska ”pressfrihet” och ”det är en grundläggande rättighet”.

Flera personer blir nedslagna.


9.15:

Demonstrationen börjar gå igen, polisen börjar knuffa på folk. Aktivisterna springer ifrån polisen.


08.45:

Demonstrationen fortfarande omringad. I en megafon ropar en blåklädd person ”håll er lugna och bli inte uppstressade av polisen. Kom ihåg att syftet är att blockera ecb och inte att förstöra hela staden”.


08.30

Grupper samlas igen och går i en demonstration med blåklädda aktivister. På tröjorna står det ”vive la commune”, som syftar till att det i dag är 144 år sedan pariskommunen. Flera slagord ropas bland annat ”me llamo tutti antifascisti”.


08.00

Aktivisterna utspridda, lugn stämning.


07.30

Gruppens splittras, stora polisinsatser överallt.


I demonstrationen blandade åldrar på personerna. Går genom staden. Efter ett tag omringar polisen demonstrationen som då stannar till.


07.00:

Svartklädda grupper slår sönder en bensinmack och möts av burop från andra aktivister. Polisen springer ifatt aktivisterna och några blir nedslagna. En kvinna blöder från hela ansiktet.


06.30:

10 000 poliser har kallats in till Frankfurt. Tusentals aktivister är påväg mot ECB:s huvudkontor för att försöka blockera ingången, en polisbil brinner. Bland aktivisterna barnfamiljer, svartklädda, clowner och personer med rosa peruker och trummor. Någon skriker feuer! (Eld) och aktivisterna springer ifrån den brinnande bilen. Fyrverkerier skjuts iväg.



Bakgrund:

I dag, onsdag, inviger Europeiska Centralbanken sitt nya huvudkontor i Frankfurt.

Kontoret är en glasskrapa som har kostat 13 miljarder kronor att bygga. Byggnaden skulle egentligen vara färdig 2011 och budgeten låg från början på 5 miljarder kronor.

I byggnaden ska ungefär 2 000 personer arbeta, vilket innebär att varje arbetsplats är värd ungefär 6 000 000 kronor.

Invigningsfesten planerades från början som en påkostad gala med högt uppsatta gäster, men efter mycket motstånd valde de istället att skala ner den.

När byggnaden invigs på onsdagen är det inför högljudda protester. I efterdyningarna av flera åtstramningspaket och kriser i Europa anser många att glasskrapan är en snedprioritering.

Demonstranter har samlats från hela Europa genom nätverket Blockupy. Bakom namnet står förutom utomparlamentariska vänstergrupper flera fackliga organisationer och vänsterpartierna Syriza från Grekland och Die Linke från Tyskland.

I år förväntas demonstrationerna bli ännu större med anledning av invigningen och polisen har gått ut och varnat Frankfurts medborgare för demonstranter.

Demonstranterna planerar bland annat att blockera Europeiska Centralbanken och att genomföra en större demonstration. Blockupy har under flera år demonstrerat och genomfört olika direkta aktioner i Frankfurt, som de beskriver som hjärtat för Europas kris.

Förutom de direkta protesterna är Blockupys syfte att föra ihop olika vänstergrupper i Europa och göra något tillsammans.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: