Wiwi-Anne Johansson och Clara Lindblom.

”Kvinnor har också byggt det här landet”

2015-03-17 | Wiwi-Anne Johansson , Clara Lindblom padlock

OPINION

Diskriminerande löner och pensioner kommer att kvarstå en lång tid framöver om inget görs. I stället för att kvinnor ska ”göra andra val” – som exempelvis Kristdemokraternas partiledarkandidat Ebba Busch Thor föreslår – vill vänsterpartisterna Wiwi-Anne Johansson och Clara Lindblom se förändringar i pensionssystemet, och effektivare insatser för jämställda löner.

Wiwi-Anne Johansson är riksdagsledamot och talesperson för pensioner och Clara Lindblom äldre- och personalborgarråd i Stockholm, båda i Vänsterpartiet.

I Sverige är över 2 miljoner människor pensionärer. Av dessa är ungefär hälften kvinnor. I genomsnitt får en kvinna ut knappt 6 000 kronor mindre i månaden i total pension jämfört med en man. Många kvinnor har så låga pensioner att de räknas som fattiga. Pengarna räcker inte till att kunna gå och fika med en vän eller köpa en födelsedagspresent till barnbarnet. Det är en oacceptabel situation som är resultatet av ett orättvist pensionssystem och ett ojämställt arbetsliv. Det är dags att ta frågan om kvinnors låga pensioner på allvar.

Att kvinnor i högre utsträckning än män arbetat deltid är ett av skälen till att kvinnor i genomsnitt hade 66 procent av mäns pension år 2012 enligt SCB (Statistiska centralbyrån). Skillnaderna minskar men det går alldeles för långsamt. Det innebär att för både dagens pensionärer och för kommande generationer kvinnor som går i pension kommer skillnaderna att kvarstå en lång tid framöver om inte något görs.

Pensionen är en spegel av arbetslivet. Yrken som domineras av kvinnor har oftast lägre löner än yrken med manlig dominans, med lika eller till och med mindre ansvarsfulla arbetsuppgifter. Inom många välfärdsyrken är dessutom deltider vanliga. Ofta erbjuder arbetsgivaren inte heltidstjänst men ibland handlar det också om att den anställda ”frivilligt” går ner i tid för att arbetet är för tungt. LO-medlemmar har höga sjuktal och är oftare arbetslösa än andra grupper vilket direkt påverkar pensionen negativt.

Lägre löner, mer deltidsarbete, sjukdom och högre uttag i föräldraförsäkringen under yrkeslivet straffar sig sedan med en låg pension. Här går en tydlig skiljelinje i politiken. Till exempel tycker Ebba Busch Thor, toppkandidat till att bli ny partiledare i Kristdemokraterna, att kvinnor helt enkelt kan ”göra andra val”. Skyll er själva, är hennes svar till fattiga kvinnliga pensionärer.

Vänsterpartiet menar istället att felet ligger i systemet. Dagens pensionssystem missgynnar dem som varit arbetslösa, haft otrygga visstidsanställningar och varit sjuka. Det är i hög grad kvinnor som drabbas. Samhällets och folkvaldas ansvar för värdiga pensioner har minskats till förmån för automatiska regleringar, privatiserat sparande och dyr förvaltning. Pengar spekuleras bort.

Det krävs förändringar för att ge dagens pensionärer ekonomisk trygghet men det krävs också ett arbete för att framtidens pensionärer inte ska hamna i samma svåra situation. Behovet av en förändring av pensionssystemet är akut.

Också lönen är en nyckel till en värdig pension. Därför måste arbetet med jämställda löner påskyndas. Här har kommuner och landsting ett viktigt uppdrag i egenskap av arbetsgivare för många av de lågt betalda kvinnodominerade yrkesgrupperna. Särskilda satsningar är ett måste, både på högre löner och på fasta heltidstjänster.

Jämställda löner, full sysselsättning och rätt till heltid skulle innebära en stor skillnad för den framtida pensionen. En individualiserad föräldraförsäkring skulle stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden och därmed också positivt påverka pensionens storlek. Ett jämställt yrkesliv och ett jämställt familjeliv gynnar alla och ger också kvinnor ett gott liv som pensionärer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: