Den belgiske socialisten Marc Tarabella övertalade sina kollegor om att rösta för rapporten som vidhåller att kvinnor har rätt till abort.

EU-parlamentet stödjer aborträtten

2015-03-13 | Aleksandra Eriksson padlock

UTRIKES

I tisdags röstade EU-parlamentet med bred majoritet igenom den årliga jämställdhetsrapporten. Omröstningen föregicks av påtryckningar från ultrareligiösa organisationer som, via mejl och petitioner, anklagade rapporten för att strida mot medlemsstaternas rätt att själva bestämma i abortfrågan. Alla svenska ledamöter utom Lars Adaktusson (KD) röstade för rapporten.

– Kära kollegor, jag vet att många av er har blivit kontaktade av vissa lobbygrupper som motsätter sig EU-parlamentets värderingar och kvinnors rättigheter, sade Marc Tarabella, den belgiska socialist som var rapportens huvudansvarige.

168 000 personer har skrivit under en petition som uppmanar parlamentsledamöterna att rösta nej till rapporten. Den anklagas för att bryta mot subsidiaritetsprincipen enligt vilken frågor om folkhälsa fattas på nationell nivå. Vidare har Marc Tarabellas partikollega, Marie Arena, fått sin brevlåda bombarderad med 70 000 mejl från abortmotståndare.

Under den föregående mandatperioden ratades en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter efter omfattande påtryckningar från ultrareligiösa rörelser. Och förra årets jämställdhetsrapport föll, sedan många gröna och liberala ledamöter lagt ned sina röster i protest mot en dåligt skriven rapport. Det sände oroande signaler om EU-parlamentets förmåga att mobilisera sina styrkor för kvinnors rättigheter. Dagens rapport visar stöd för kvinnors rättigheter, men också att sexuella rättigheter inte går att skilja från ekonomiska och politiska dito.

 

– Läget är allvarligt, förändringarna går för långsamt och kvinnors rättigheter lider, manade Tarabella i plenum. Med dagens förändringstakt skulle lönegapet jämna ut sig först 2084, och först 2038 skulle vi nå målet om 75 procents sysselsättning för kvinnor

– Att rapporten antogs med stor majoritet sänder en stark signal till andra EU-institutioner, nationella regeringar och framför allt till unionens medborgare. EU-parlamentet tänker använda sin tyngd för att stödja kampen för lika lön, förebyggande av våld mot kvinnor, mammaledighet och rätten till abort, sade ledamoten efter omröstningen.


Hur agerade KD?

Alla svenska ledamöter utom Lars Adaktusson röstade för rapporten. Kristdemokraternas parlamentariker erkände att ”rapporten är i långa stycken en viktig genomgång av bristerna på jämställdhetsområdet med konkreta förslag till åtgärder som är värda att stödja”, men ansåg att rapporten ändå bryter mot subsidiaritetsprincipen.

– Sjukvårdspolitik, könskvotering och familjernas rätt att själva bestämma över sin barnomsorg bör vi besluta om på nationell nivå, eller allra helst, vid köksborden, menade ledamoten på sin blogg.

Han anklagade också svenska Vänsterpartiet för att stödja överstatlighet genom sitt starka stöd till rapporten.

Vänsterpartiets ledamot, Malin Björk, svarade att Tarabella-rapporten är inte juridiskt bindande, utan opinionsbildning. Adaktussons nedlagda röst tolkar hon som motstånd mot kvinnors rättigheter, aborträtten i synnerhet.

Med i plenisalen i Strasbourg var också EU:s jämställdhetskommissionär Vĕra Jourová. Hon framhöll att de senaste årens framsteg på jämställdhetsfronten är resultat av lagstiftning på europeisk, nationell och lokal nivå.

– Nästan alla européer tycker att jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet och ska prioriteras av EU, avslutade kommissionären och lovade att presentera ett lagförslag om kvinnors representation i bolagsstyrelser innan årets slut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: