Fr v: Karin Heisecke, Gabi Zimmer, Malin Björk och Eve Ensler.

EU-parlamentariker lär sig feministiskt självförsvar

2015-03-06 | Andréa Hillgren padlock 1

UTRIKES

I tisdags genomfördes EU-parlamentets första kurs någonsin i feministiskt självförsvar. EU-parlamentariker Malin Björk (V) stod som arrangör. Eventet lockade över 30 deltagare varav många aldrig tidigare testat något liknande.
– Feministiskt självförsvar handlar inte bara om att försvara sig med våld. Det är viktigt att ta tillbaka rätten att röra sig utan rädsla i det offentliga rummet och bli solidarisk med andra kvinnor, säger Hanna Cederin, en av de inbjudna instruktörerna.

En delegation från Ung Vänster åkte i tisdags till EU-parlamentet i Bryssel för att hålla kurs i feministiskt självförsvar och för att delta i en konferens om mäns våld mot kvinnor. På seminariet efteråt samlas bland annat instruktörer i feministiskt självförsvar från Belgien, Indien och Jordanien. Lydia La Riviere-Zijdel, själv rullstolsburen och håller självförsvarskurser för flickor och kvinnor med funktionshinder, fanns på plats. Andra deltagare var Eve Ensler, författare till Vaginamonologerna och Malin Björk, ledamot för Vänsterpartiet i EU-parlamentet.

– Kursen blev en succé, efterfrågan om fortsättning är stor. Vi höll till på sportcentrum, som var väl isolerat och tryggt. Efter introduktionskursen på två timmar var det seminarium, där vi pratade mer teoretiskt kring feministisk kamp för den egna kroppen och andra orättvisor, berättar Björk.

Under seminariet föreläste bland andra skribenten bakom bloggen China-monolog. När kvinnor tar kontroll över den egna kroppen och rösten så händer det revolutionära saker, påpekar hon. Malin Björk håller med.


Gemenskap över gränserna

– När kvinnor bryter mot stereotyper och lär av varandra, då händer det något med vem man är i förhållande till världen. Detta i sig genererar feministisk gemenskap över de politiska gränserna. Deltagarna kom från många olika institutioner, det var allt från tolkar i parlamentet till assistenter.

Björk påtalar att reaktionerna från män i parlamentet visar på det radikala med idén. Första reaktionerna sällan positiva och frågorna var många kring projektet.

– En vanlig misstolkning är att det är kampsport det handlar om, men det vi erbjuder är ett rum att utveckla fysiska och verbala strategier i systerskapsmiljö, att slå tillbaka mot maktstrukturerna.

Om kursen fortsätter är ännu oklart, men möjligheten är under utredning med samarbetsorganisationen i Belgien och finansiering diskuteras med sportcentret.


Fungerar förebyggande

– Feministiskt självförsvar är en märkligt outnyttjad strategi, påtalar Björk. Hon hoppas att den ska fungera som en förebyggande strategi i våldet mot kvinnor.

– Det är först när brottet skett som samhället agerar med polis och rättsväsende. Men feministiskt självförsvar är en märkligt outnyttjad strategi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150306 - Ana Rubin

Awesome

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: