Hur ser det ut inför 8:e mars – är det ett mellanår eller fortsätter den feministiska våren i Sverige?
- Våren fortsätter utan tvekan. Det har varit en ganska jämn ström med feministiska evenemang under året, som peakar i samband med händelser som manar till demonstrationer på flera håll i landet, och vid större feministiska samlingar. Nu runt Internationella Kvinnodagen kulminerar det, då många organisationer tar tillfället i akt att arrangera seminarier, debatter och fester, och det finns också många initiativ till demonstrationer.
8 mars startade redan förra söndagen med Internationella kvinnokampsmånaden och i Malmö har de haft 8 mars hela veckan – expanderar 8:e mars-firandet?
- Jag får intrycket av expansion, helt klart. Både i tid och när det kommer till antalet aktörer. Vi kan också se några "kedje-arrangemang" som återkommer på många platser, som de populära inkluderande Lesbisk Frukost-evenemangen, eller RFSU:s Barnvagnsmarscher som är extremt många i år. Eller kvinnojourernas manifestationer från norr till söder. I kalendariet har vi skrivit in orter som jag förut knappt visste fanns. Vidare är det många föreningar aktiva inom MR-, miljö och internationell solidaritet som tar tillfället i akt att lyfta kvinnorättskämpar, visa film om aborträtt eller uppmärksamma sambanden mellan kvinnors rättigheter, fred och ett hållbart brukande av jordens resurser. Det är också ganska många fria teatrar och olika sorters kulturinstitutioner som uppmärksammar kvinnodagen med ambitiösa program, publika samtal, bokreleaser, musik och fest.
Går det att skönja något tema i årets evenemangs-flod?
- Mångfald är styrka. Jag tycker mig se en nyfiken acceptans för att feminismer är plural, ser olika ut och att detta är en tillgång. Det är också uppenbart att transfeminismen vunnit genomslag, då många arrangörer betonar att transpersoner är välkomna. Det sprids en tillit för att deltagare i evenemang är kapabla att definiera sig själva. För själva söndagen 8e mars har vi i nuläget ca 60 evenemang att tipsa om och vi fortsätter fylla på ända fram till lördag kväll. Det är omöjligt att få med allt spännande som händer men jag tror vi har en bra översikt vid det här laget.
– Jag tycker att det är överlag positiva, stärkande evenemang som är ämnade att inspirera och bygga upp gemenskap. Smärtsamma frågor ser ut att hanteras med varsamhet och omtanke i trygga former som seminarier eller modererade samtal; ex. abort, islamofobi, hur krig och konflikt drabbar kvinnor. Det presenteras en uppsjö av musik och blir många tillfällen till dans, och när det kommer till kulturuttrycken så är det de unga feministerna som visar vägen.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST