Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen.

Rättviseförmedlingen firar femårsdag

2015-02-26 | Elina Pahnke padlock

INRIKES

Rättviseförmedlingen har i fem år efterlyst folk utanför normen. Med sina 65 000 följare har de hittat allt från programledare till fotbollstränare. I höst ska organisationen dessutom hjälpa medier att granska sig själva – Det vi har gjort är att göra något svårt enkelt och lösningsorienterat, säger ordförande Seher Yilmaz.

FAKTA/SEHER YILMAZ

Gör: Ordförande för Rättviseförmedlingen sedan januari 2014

Ålder: 29

Född: Lund

Senast lästa bok: Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

”På det här företaget söker vi först och främst efter kompetens”,

eller,

”Vi bryr oss inte om kön och etnicitet här, vi går efter kvalitet”,

eller,

”Vad har du emot Bengt?”

Fem år efter att Lina Thomsgård startade Rättviseförmedlingen är ursäkterna likadana. Men tillvägagångssättet har förändrats. Och ordförande är sedan ett år tillbaka Seher Yilmaz.

– Det vi har gjort är att göra något svårt enkelt och lösningsorienterat, säger hon.

Rättviseförmedlingen jobbar med representation. Med att problematisera vita, manliga rum och hitta andra personer som kan göra jobbet. Företag och projekt hör av sig med förfrågningar, sedan använder Rättviseförmedlingen sociala medier till att efterlysa någon till tjänsten.

Fem år har gått och 64 719 personer gillar i dag Rättviseförmedlingen på Facebook.


Er verksamhet utgår från sociala medier. Finns det en risk att verksamheten stannar bland samma klick människor?

– Jag tror inte det, men det beror helt på hur man kommunicerar. Vi måste hela tiden jobba aktivt och tänka; vilka är vi till för?

Enligt Seher Yilmaz kan du inte säga att du är till för alla, om inte alla finns representerade. Därför är Rättviseförmedlingen noga med vilka bilder och personer som företräder organisationen.

Företrädaren själv tycker att Rättviseförmedlingen har fokuserat mer på att synliggöra vithetsnormer, sedan hon tog över stafettpinnen efter Lina Thomsgård.

Grundaren avgick förra året för att hon ansåg att det var dags att lämna plats åt någon annan.

– Jämställdhetsfrågorna är inte alltid tillgängliga för alla och det känns som att vi utmanar det mer nu, inte bara på grund av mig, utan för att perspektiven lyfts mer hos oss nu, säger Seher Yilmaz.


Rättvisa siffror

I höst lanserar organisationen sitt nya projekt Rättviseräknaren. Projektet är resultatet av ett stipendium på 3,2 miljoner kronor som Rättviseförmedlingen har fått för att ta fram ett verktyg som räknar vilka som får synas i media.

Där är både kön och ursprung viktiga områden att titta på. Vilken form det kommer att ta är fortfarande inte bestämt.

– Vem som uppfattas som vit ligger till stor del i betraktarens öga. Samtidigt finns det sätt att räkna utländsk bakgrund enligt SCB:s metod. Vi håller just nu på att titta på exakt formulering för hur vi ska räkna.

Seher Yilmaz ser det nya projektet som ett sätt att gå från att hjälpa medieföretag till att faktiskt granska medierna. Förhoppningen är också att ta fram en populärfunktion som privatpersoner kan använda hemma.


En framtid utan kompetens

När Rättviseförmedlingen firar sin femårsdag på söndag är ordföranden nöjd med vad de har åstadkommit. Och om ytterligare fem år hoppas Seher Yilmaz ha krossat begreppen kompetens och kvalitet som de ser ut i dag.

– Men när vi fyller tio år tror jag inte att jag är kvar. Man ska inte stanna någonstans för länge och götta sig i sin egen makt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: