Feride Eralp är 24 år gammal och har kämpat för kvinnors rättigheter i Turkiet sedan 2007. Som medlem i nätverket Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu (Gruppen för akuta förebyggandet av mordet på kvinnor) är hon en av de kvinnorättsaktivistrena bakom de senaste stora demonstrationerna i Istanbul.
– Feministiska organisationer som bekämpar våldet mot kvinnor ser inte det som hände Özgecan Aslan som ännu ett mord som någon galning har begått. Vi ser detta som ett led i det systematiska patriarkala våldet mot kvinnor. Vi talar om en pågående kvinnomassaker, understryker Feride Eralp via sin mobiltelefon medan hon sitter på en fullpackad buss i Istanbul.
Antalet mördade kvinnor i Turkiet har ökat från 66 till 953 mellan 2002 och 2009, enligt officiell statistik. 133 kvinnor rapporterades mördade under 2014 på grund av våld i hemmet, en ökning med 33 procent jämfört med 2013.
The Guardian publicerade nyligen en artikel om mordet på Aslan med rubriken ”Efter många år av tystnad, börjar Turkiets kvinnor kämpa mot förtryck”. Eralp finner valet av rubrik märkligt.
– Kvinnor har drivit en organiserad kamp med fokus på våldet mot kvinnor sedan 1980-talet. Även innan dess har kvinnorörelsen varit aktiv och höjt rösten. Turkiska kvinnor har gjort motstånd mot mansvåldet i sina vardag och liv. Allt fler tar ut skilsmässa från våldsamma män och försöker stå på egna ben, trots svårigheterna. Många mördas eftersom de vågar ta detta steg. Feminister uppmärksammar våldet mot kvinnor genom olika kampanjer hela tiden.
Oskyldig och skyldig
Feride Eralp håller med att mordet på den 20 åriga Özgecan Aslan har vänt opinionen och uppmärksammat det sexualiserade våldet på ett nytt sätt. Och det är bra tycker Eralp. Men det finns ett dolt budskap, menar Eralp. Aslan blev utsatt för våldtäktsförsök och mördades på gatan.
Bara under den korta tiden sedan Aslans mord har det mördats ett antal andra kvinnor i hemmet. Men media fokuserar inte på dem som ofta anses vara skyldiga i att ha provocerat förövaren, menar Eralp.
– Den unga Aslan anses ”oskyldig”, en universitetsstuderande på väg hem, mitt på dagen och inte sent på kvällen, var inte alkoholpåverkad och mördades inte av sin egen far eller make, utan av en bussförare. Allt detta gjorde en skillnad i folkets och statens ögon. Det blev lättare att relatera till Aslan eftersom folk tycker att hon inte gjorde någonting som ursäktade våldtäkten och mordet. Även traditionella män har gått ut och demonstrerat och sagt att de ska ”bryta arm” på dem som trakasserar kvinnor på gatorna. Om hon hade blivit mördat av sin far eller bror, för att hon inte skötte sig enligt deras normer, skulle hon inte bli den symbol som vi ser i dag i Turkiet, säger Eralp.
Män gick i kortkjol för att protestera mot sexualiserat våld i Turkiet.
Män i minikjol
Under en fotbollsmatch den 21 februari ställdes bilder på många av landets mördade kvinnor och bland de bilden på Özgecan Aslan, upp på åskådarstolarna. Vid vigningsceremoni ropade både spelare och åskådare: ”Vi skäms!”
Unga män protesterade mot sexuella trakasserier och våldet mot kvinnor i samhället genom att bära korta kjolar och demonstrerade på Istanbuls gator och på sociala medier. Detta bland annat för att straffet för en man som mördade sin fru för att hon hade kort kjol på sig nyligen reducerades. Aktionen fick stort uppmärksamhet både i Turkiet och internationellt. Feride Eralp tycker att det är positivt att män talar ut och visar sin solidaritet, men menar att det är typiskt att så mycket fokus läggs på deras protester.
– Det vore bättre om män började ifrågasätta våldets orsaker och mekanismer. Men de gör inte det. Det enda de gör är att de åter igen tar plats, dominerar även den plattform som har varit kvinnors enda, det vill säga demonstrationerna. All uppmärksamhet går till dem. De gör det för att lätta sina samveten. Visa upp att de själva inte är våldsamma individer. De talar inte om att varje man åtnjuter fördelar av det patriarkala samhällssystemet. Det system som gör dem till män med privilegier. Staten har under alla år skyddat män som mördat kvinnor.
Under fotbollsmatch på lördag hedrades minnet av mördade kvinnorna i Turkiet.
Hurriyet Daily News skriver att många turkar som delar sina åsikter på sociala medier, tv och i tidningar, menar att den politiska responsen är för liten och för sen. Andra argumenterar att våld och sexuella trakasserier främst är ett socialt problem, något som regeringen inte har mycket makt över för att förändra. Vidare drar Hurriyet slutsatsen att bredden på reaktionerna både på gator och sociala medier kan vara ett tecken på att samhällets tryck på politikerna för att försäkra kvinnors liv och frihet har ökat. Detta menar tidningen kan öka ytterligare under den kommande valkampanjen i juni.
Naciye Tan, mor till den nu gripna 26-årige mannen som mördade Aslan, delar sorgen med offrets familj, skriver turkiska tidningar. Hon berättar att hon själv var utsatt för våld i hemmet från sin man, men kunde inte berätta för någon. ”Jag kunde inte skydda min son från hans våldsamma far. Min son föddes inte som mördare...det finns mycket bakom det som omvandlat honom till en mördare”, sade Tan.
Nu förbereder kvinnoorganisationer sig tillsammans med vänster och kurdiska organisationer stora demonstrationer mot våldet som kvinnor utsätts för i hemmet och på gator under internationella kvinnodagen den 8 mars, berättar Eralp.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST