Endast 21 procent av slovakerna gick till vallokalerna i lördags för att svara på tre frågor om huruvida de ville förbjuda samkönade pars rätt till äktenskap och adoption samt om föräldrar skulle få bestämma över barnens deltagande i skolans sexualundervisning.
– Resultatet har slagit hål på myter om att slovakerna skulle vara emot hbtq-rättigheter. Nu vill vi se seriösa diskussioner om att erkänna samkönade par och deras familjer, säger Martin Macko, ordförande för Initiative Otherness (Iniciatíva Inakost), en organisation för hbtq-personers rättigheter med bas i Bratislava.
Hbtq-organisationerna vägrade föra kampanj inför omröstningen.
– Vi ville inte ta del i något kulturellt krig, säger Martin Macko.
Men de lanserade en webbsida där flera kända personer förklarade varför de inte tänkte delta.
Folkomröstningen kritiserades även av Amnesty, som kallade den för ”homofobisk diskriminering” medan Human Rights Watch underströk att förslagen bröt mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Men den fick också stöd av påven som hyllade den slovakiska kyrkans insats till försvar för familjen. Inför lördagen prydde hans ansikte stora reklamskyltar där han uppmanade slovakerna att rösta ”tre gånger ja”. Men de flesta stannade hemma.
– Majoriteten vill inte främja homofobi, säger Lenka Machlikova, mediesamordnare för Amnesty i Slovakien. Hon välkomnar resultatet med hopp att det ska öppna upp för fortsatt diskussion om mänskliga rättigheter.
Hon kallar 2014 ett bakslag och syftar då framförallt på att det slovakiska parlamentet i somras godkände en ändring av konstitutionen för att definiera äktenskapet som en unik union mellan en man och en kvinna – något som skulle kunna göra det svårare att få igenom civila partnerskap i framtiden. Förslaget lades av de slovakiska kristdemokraterna (KDH) som är i opposition. Men de fick stöd av de regerande socialdemokraterna (SMER) i utbyte mot stöd för en reform av rättsväsendet.
Katolska kyrkans för kärnfamiljen
Trots att gaykulturen i Slovakien är relativt diskret – ”man åker till Wien” förklarade en gång en bartender i Bratislavas enda gay bar – har rösterna mot homosexuellas rättigheter höjts de senaste åren.
Vid en stor demonstration mot abort som Slovakiens biskopar anordnade i Košice i september 2013, lyftes också vikten av kärnfamiljen baserad på heterosexuellt äktenskap fram. Ur denna föddes organisationen Allians för familjen (Aliancia za rodinu, AZR), som har folkomröstningens tre punkter som sina hjärtefrågor. Och genom att samla in 400 000 röster gjorde de den till verklighet.
Talespersonen Peter Kremsky, förklarade rörelsen som en reaktion på ”det som händer i Västeuropa”.
– Kulturen har blivit mer individualistisk och egoistisk, men om man ser till resten av världen är den mer familjeorienterad. I Europa anses allting som familj numera, till och med en ensamstående förälder eller två föräldrar av samma kön.
Anton Chromík, talesperson för Allians för familjen, tyckte att folkomröstningen var en stor succé trots det låga deltagandet.
– Nästan en miljon personer kom och röstade för familjen. Det är en nystart för oss. Vi kommer att fortsätta driva våra frågor. I en demokrati är bara rösten av de som kommer till valurnorna viktig, säger han.
Ökad kunskap efter folkomröstningen
Martin Poliacik, parlamentsledamot för Frihet och solidaritet (Sloboda Solidarita), det enda partiet i Slovakiens parlament med civila partnerskap på partiprogrammet, var positivt överraskad över det låga valdeltagandet.
– Jag förväntade mig runt 35 procent. Jag vet inte om slovakerna är ignoranta eller toleranta. Förmodligen är det en kombination, säger han.
I bara en av åtta folkomröstningar har Slovakien nått över 50-procentsgränsen – då gällde det EU-medlemskapet – och i de senaste tre parlamentsvalen har deltagandet legat under 60 procent. Men Martin Poliacik tror att debatten som väckts i medier kring frågan har spritt kunskap och motarbetat fördomar om hbtq-personer – en bild som Martin Macko delar.
– Inför folkomröstningen talade många hbtq-personer i medier om sitt liv och sina familjer. Slovakerna insåg att det finns homosexuella par bland dem som uppfostrar barn och lever likadana liv som dem, med samma problem men helt utan stöd från staten.
Om detta stöd ska komma är oklart. Frihet och solidaritet har med sex procent av rösterna liten möjlighet att påverka. Ungern, Tjeckien och Polen har redan civila partnerskap. Och även Kroatien antog en lag om civila partnerskap under 2014 trots att de föregick Slovakien med att definiera äktenskap som endast för en man och en kvinna i sin konstitution året innan.
Regerande socialdemokraterna (SMER), som tidigare kritiserats av Europeiska Socialdemokraterna för sitt stöd till konstitutionsförändringen, har nyligen antytt att de vill förenkla för hbtq-par när det gäller att få information vid sjukdom och i arvsfrågor. Men Martin Macko är tveksam till att något kommer hända.
– De har sagt flera liknande saker förr men inte gjort något. Acceptansen ökar, men det går långsammare än i resten av EU.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST