I 2007 års val blev kvinnopartiet Gabriela det fjärde största partiet, fick 3,89 procent av rösterna och två mandat i kongressen. Vid valet 2010 (då Benigno Aquino valdes till president) och 2013 fick GKP något färre röster men har behållit två mandat i kongressen.
Den andra januari 2015 lade Gabriela fram en motion om att avlägsna de nackdelar som kvinnor ställs inför vid egendomstvist mellan makar. Där föreslår Gabrielas kongressledamöter Emmi de Jesus och Luzviminda Ilagan en ändring av bland annat paragraf 96 i familjelagen. Jesus och Ilagan vill att formuleringen ”I det fallet att tvist gällande gemensam egendom inte går att lösa ska makens beslut gälla. Beslutet kan överklagas inför domstol…” ska strykas. Enligt motionen ska även paragraf 124 ses över och språkbruket ändras i familjelagen.
– Paragraferna i familjelagen som ger mannen fördelar i en ouppklarad egendomstvist återspeglar den uråldriga tanken att mannens visdom ska vara den förhärskande i alla familjefrågor. Det faktum att hustrun i dag kan få beslutet prövat i domstol erbjuder ingen lättnad. Lagen är orättvis mot kvinnor eftersom kvinnor tvingas anlita en advokat och stämma sin make, vilket i sig är en påfrestning på äktenskapet, förklarar Emmi de Jesus.
– Motionen ingår i det förändringsarbete som den nationella myndigheten för jämställdhet har i uppdrag att genomföra, det vill säga att frigöra de filippinska lagarna från bestämmelser som är diskriminerande, tillägger Luzviminda Ilagan.
Kvinnoparti för de fattiga
Gabriela arbetar även för en bättre generell välfärd. Enligt officiella siffror lever 40 procent av de närmare 97 miljoner invånarna i fattigdom. De beräknas leva på mindre än en dollar om dagen. Att en stor andel av befolkningen lever i sådan fattigdom att den inte har råd med mat är utgångspunkten för GKP:s politik.
Bland annat ställer de krav på att den nya chef som ska utses för hälso- och sjukvårdsdepartementet ska ha en tydlig agenda för landets fattiga befolkning och mot privatisering av sjukvården. Partiet vill se en genomtänkt strategi för en hälso- och sjukvård för alla.
– Liksom på andra håll i världen har den gemensamma välfärden urholkats i Filippinerna. Gabriela kvinnopartiet vill att president Benigno Aquino ska ställas till svars för sitt initiativ till privatisering av bland annat det offentligt ägda sjukhuset Filippinska Ortopediska Centret, förklarar Emmi de Jesus och fortsätter:
– Det skulle vara en liten seger om hjärnorna bakom sjukhusprivatiseringen lyftes bort från sina uppdrag, men det är viktigt att komma ihåg att Aquinos politik dikteras av internationella finansiella institutioner som Världsbanken. Gabriela stödjer de kämpande patienterna och den kämpande sjukvårdspersonalen, mot regeringen som har övergivit sin skyldighet att tillhandahålla sjukvård åt hela befolkningen.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST