Laila Bint Abdul Muttalib Basim halshuggs av saudiska myndigheter.

Saudiarabien avrättade invandrad kvinna

2015-01-20 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Saudiarabien har hamnat i rampljuset de senaste veckorna i samband med domen på 1 000 piskrapp mot bloggaren och politiskt aktiva Raif Badawi. Nu har dessutom ett horribelt Youtube-klipp cirkulerat och upprört omvärlden. Klippet visar en aktuell offentlig halshuggning i Mecka av en kvinna som invandrat till Saudiarabien.

Videoklipp som visar Laila Bint Abdul Muttalib Basims halshuggning.

Protestera mot fortsatt piskning av bloggaren Raif Badawi.

Relaterade artiklar:

2015-01-09 Saudiregimen piskar bloggare som ”förolämpade islam”

Raif Badawis offentliga piskning har väckt uppmärksamhet och breda internationella protester. Nu uppmärksammas även halshuggningen av Laila Bint Abdul Muttalib Basim, ursprungligen från Burma och bosatt i Saudiarabien. Hon anklagades och dömdes för tortyr och mord på sin sjuåriga styvdotter.

Golf News citerar landets inrikesministerium, som hävdar att Basim slog sin mans dotter och bland annat stoppade ett kvastskaft i barnets vagina, samt att flickan dog av skadorna.

Enligt landets salafist-lagar är straffet för mord och sexuella brott offentlig halshuggning. Den brutala offentliga avrättningen av Laila Bint Abdul Muttalib Basim filmades av en polisman på plats och spreds sedan via Youtube. Nu meddelar Golf News att denna polisman är gripen av Saudiska myndigheter och kommer att straffas hårt. Den halshuggna kvinnan Basim hörs i videoklippet upprepa ända till sista andetaget: ”jag har inte mördat, jag har inte mördat”.

Det är inte enbart terroristgruppen IS (Daesh) som hugger av halsen av människor. Under 2013 har saudiska myndigheter genomfört 87 avrättningar enligt Human Rights Watch. Bara under den första månaden av 2015 avrättades 11 människor.

Svenska staten och svenska företag har bra relationer till det oljerika kungariket Saudiarabien. Dit går 20 procent av den svenska vapenexporten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: