Israels regering hindrar besök av FN-expert på våld mot kvinnor

2015-01-16 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Rashida Manjoo, FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor, har tvingats ställa in ett officiellt besök i Palestina. Detta på grund av bristande samarbete från den israeliska regeringens sida, enligt ett pressmeddelande från FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna.

FAKTA/RASHIDA MANJOO

Professor vid institutionen för offentlig rätt vid universitetet i Kapstaden.

Utsågs 2009 till särskild rapportör om våld mot kvinnor, dess orsaker och konsekvenser, av FN:s människorättsråd.

De särskilda rapportörerna är oberoende experter inom FN:s system för att övervaka de mänskliga rättigheterna, och arbetar frivilligt, oavlönat, på egna meriter och står självständiga från alla regeringar och organisationer.

Den palestinska myndigheten hade bjudit in FN-experten för att mellan den 19 och 29 januari för att på plats samla in förstahandsinformation om frågor som rör våld mot kvinnor. Under sex veckor har Rashida Manjoo sökt den israeliska regeringens samarbete för att få möjlighet att besöka det av Israel ockuperade palestinska territoriet. När Manjoo nu, dagen innan planerad avresa, fortfarande inte erhållit något visum tvingas hon ställa in resan.

– Det är olyckligt att jag nekats möjligheten att arbeta direkt med kvinnor som överlevt våld, och att utövandet av mitt mandat har hindrats av hindrats av oviljan hos Israels regering, som ockupationsmakt, att ge tillträde till det ockuperade palestinska territoriet. Min avsikt, i enlighet praxis vid mina statsbesök, var att stödja den palestinska myndigheten att stärka sin kapacitet att skydda och främja kvinnors rättigheter och efterleva sina internationella åtaganden.

I programmet för besöket ingick möten med palestinska tjänstemän, företrädare för brottsbekämpande myndigheter och det civila samhällets organisationer samt överlevare av våld på olika platser. Tanken var också att Rashida Manjoo skulle besöka fängelser, flyktinglägger och skyddade boenden.

Många har varit involverade i att planera programmet och Manjoo uttrycker i pressmeddelandet sin tacksamhet för det arbete som lagts ner.

– Jag förblir intresserad av att besöka det ockuperade palestinska territoriet, och uppmanar Israels regering, som ockupationsmakt, att underlätta tillträde till territoriet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: