Tilde Mattson och Josefin Westborg.

Tekniksnack som lyser upp i det dystra vintermörkret

2014-12-19 | Hanna Elmberg padlock

EKONOMI

I tisdags kväll hade Geek Girl Meetup en så kallad pop-up AW i Stockholm på HiQ. Kvällen bjöd bland annat på föreläsningar, mingeltillfälle och avslöjandet av nästa års tema på riksventet Geek Girl Meetup. Genom åren har det funnits olika teman och nästa år är ledmotivet Big Sister med inspiration av övervakning, avlyssning, digitala fotspår, aktivism och yttrandefrihet.

FAKTA:

Nyfiken på Josefin Westborgs föreläsning Nördfeminism- vad är det? Se här.

Geek Girl är en ideell förening och tanken bakom alla event är att jobba för jämställdhet inom it-branschen och samla ihop teknikintresserade kvinnor som kan stödja varandra. Tilde Mattson från Geek Girl Meetup var med och anordnade kvällens minievent.

– Vi har tidigare haft en nördfeministisk dag och vi i styrelsen ville följa upp det här temat. Ikväll hoppas vi att personer kan bli inspirerade av hur andra gör roliga saker och dela sina erfarenheter av olika branscher, som kvällens föreläsning om serietidningar. Sedan handlar det också om att nätverka. Här finns det inga jobbiga snubbar som ska veta bäst utan här kan en komma och vara en individ, säger Tilde Mattsson.

Under kvällens gång höll Josefin Westborg sin föreläsning om nördfeminism. Hon brukar åka på Sveriges största för lajvkonvent, Prolog, som handlar om levande rollspel.

– Vi har haft nördfeminismträffar och applicerat det här på livehobbyn. Under en av träffarna talades det om några som inte vågade komma på grund av rädslan att bli idiotförklarade. Då bestämde jag mig för att sätta ihop en föreläsning för dem som är nyfikna men inte vet vad alla krångliga ord betyder. Mitt upplägg är att jag förklarar de svåra orden med nördreferenser som nördar kan förstå, säger Josefin Westborg.

Malin Söderberg föreläste om serietidningar och lyfte fram flera nya serier. Bitchplanet var en av alla som rekommenderades varmt. Serien är skriven av Kelly Sue DeConnick och berättelsen är en dyster framtidssyn där kvinnor som avviker från traditionella könsroller straffas som brottslingar och skickas i exil till straffkolonin Bitch Planet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: