Hiphop seglar upp som feministisk musikgenre

Systerskapet - Rock with it!

2014-12-19 | Emma Swanström padlock

KULTUR

Plötsligt har hiphopen seglat upp som den feministiskt sett mest progressiva musikgenren. Här har konkurrensen helt fått ge vika för systerskap och idén om att kvinnor hänvisas till att dela på en bestämd och begränsad kvot av utrymmet inom en genre har förkastats. När systerskapets grenar inom scenen dessutom sträcker sig utanför landets gränser så visar det att siktet är inställt på världsdominans

Den 9:e december hade projektet FAM premiär för nya videon och låten “Rock with it”, vilket är ett resultat av ett samarbete mellan svenska Femtastic och Holländska Dam Dutchess. Broke n’ Tipsy står för produktionen, och konstnären Tjackie Shaun har gjort videon tillsammans med crew Butter Beast. Låten är en första singel från en EP som släpps i januari 2015.

Inte mindre än elva artister samarbetar på den drygt sex minuter långa låten; Kristin Amparo, Etzia, Cleo och Neyney från ‘Femtastic’ samt artisten Sabina Ddumba från Sverige, MC Melodee, Feliciana, MC Shedney Ruffin, RBBP och D-Luzion från Dam Dutchess’. Femtastic är ett kollektiv som sedan 2010 har verkat för kvinnor inom urban musik. De syns ständigt på Sveriges festivalscener och klubbar, där de uppträder med DJ-set, lyfter fram kvinnliga artister och lyfter upp frågor om representation inom kulturen på dagordningen. Dam Dutchess är deras holländska motsvarighet, och initiativet till samarbetet togs efter att DJ:n Eka Scratch i Malmö bokade holländska rapparen MC Melodee.

Femtastics arbete har genererat en våg av liknande samarbeten inom svensk hiphop, reggae och dancehall, där vi ofta får se en rad kvinnor gå ihop i samarbeten, i syfte att lyfta fram varandra, och ofta låta mer etablerade namn agera draghjälp åt framtida stjärnor. Vi har till exempel fått se Syster Sol ihop med en lång rad artister i videon Bland Dom, och Cleo i spetsen för den kollektivt skrivna och framförda FATTA-låten. Den riktiga explosionen gällande samarbeten mellan kvinnliga hiphopartister kom i år med remixen av Linda Piras “Knäpper min fingar”, där Pira i egenskap av landets just då hetaste kvinnliga rappare delade med sig av strålkastarljuset till Kumba, Rosh, Cleo, Sep, Rawda, Julia Spada och Joy. I låtens kölvatten arrangerades konsertkvällen Ladies First på Dramaten, där bland andra samtliga artister från remixen uppträdde. Konserten visade att kartan för svensk hip hop ritats om, och jag betvivlar att det dröjer länge innan behöver bekymra oss över låg representation av kvinnor på Kingsize-galan igen.

“Rock with it” framförs av imponerande starka rappare och artister med stor spridning i det personliga uttrycket, och med snyggt förpackade feministiska texter. NeyNey, som egentligen heter Vanessa Marko och som jag tidigare bara sett som DJ och frontperson för Femtastic, kliver här fram och rappar imponerande på svenska. Det bygger på det eklektiska uttrycket i låten, men den hålls ändå samman av det stadiga svänget och refrängen som snabbt sätter sig på hjärnan.

Femtastic har nu alltså gått vidare från att bana väg för en helt ny, feministisk tradition inom svensk hiphop till att hitta internationella samarbetspartners, och målmedvetenheten är respektingivande. Det visar hur högt båden är spänd när raden av artister som samarbetar om utrymmet på en och samma låt bara blir längre för varje ny satsning, utan att nivån kompromissas. När systerskapets grenar inom scenen dessutom sträcker sig utanför landets gränser så visar det att siktet är inställt på världsdominans.

Mitt punkarhjärta bultar av avundsjuka här nu, för plötsligt har hiphopen seglat upp som den feministiskt sett mest proggressiva musikgenren. Här har konkurrensen helt fått ge vika för systerskap och idén om att kvinnor hänvisas till att dela på en bestämd och begränsad kvot av utrymmet inom en genre har förkastats. Hiphopen har fördelen i sammanhanget att den verkar på en kommersiell marknad, och därmed kan väcka en bred opinion. Jag vet också att om en sådan rörelse kan slå igenom på bred front inom en av alla genrer som dragits med mansdominans och unken sexism så kan samma utveckling följa överallt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: