Leif Boork: ”Vi nöter in för att få jämnhet i spelet”

2014-12-19 | Bella Frank padlock

SPORT

På fredag inleds fyrnationsturneringen i ishockey där Damkronorna kommer att möta Ryssland, Tyskland och Finland i Uppsala. Förbundskapten Leif Boork berättade i en paus från isträningen för att berätta om hur de går till väga för att klara alla motstånd och göra sig redo inför VM som spelas i Malmö i slutet av mars.

Fyrnationsturneringen är den andra för hösten. I november mötte Sverige Kanada, USA och Finland då Kanada var värdnation för en fyrnationsturnering. Nu möter Damkronorna alltså två nya motståndare i Ryssland och Tyskland, och denna turnering samt ytterligare två turneringar tidigt nästa år ska sätta formen inför hemma-VM i Malmö.

Hur är läget i truppen så här ett par dagar innan?

– Läget i truppen är väldigt bra, vi har precis tränat vårt andra pass för träningslägret, och vi har ett pass på eftermiddagen. Vi fick en skada ganska sent i söndags, så vi har kallat in en reserv.


Har ni gjort några större förändringar?

– Nej vi har sedan ett drygt år tillbaka, sedan jag kom in i bilden, vissa spelprinciper, spel i numerärt underläge, i numerärt överläge och så vidare, och de spelprinciperna nöter man på med de respektive uppställningar man har, man uppfinner inte hjulet varje gång utan det handlar snarare en repetition av det man har kommat fram till.

Du har betonat vikten av att förbättra passningsspelet, att höja spelet med puck och klubba, hur har det fungerat?

– Vi har tränat lite på det de första träningspassen. Men det går inte att trycka på knapp, utan det är en process, en utvecklingsfas som vi är medvetna om att vi måste förbättra.


Vad vill du se i Uppsala i helgen?

– Vi har tre turneringar nu inför VM, Uppsala nu, sedan Tyskland i början av januari och Finland i början av februari, allt är en förberedelse för VM. Vi möter Tyskland och Ryssland, som vi inte har mött tidigare på säsongen. Vi vill se att vi hanterar olika motstånd och kan göra bra resultat oavsett vilka vi möter, sådant går inte att ändra från match till match, utan det är något som vi nöter in, för att få jämnhet i tävlingssituationen.


Du har sagt att ”När vi kommer till VM ska alla veta vad man ska göra när som helst på dygnet och under vilka omständigheter som helst”, kan du förklara vad ni gör för att uppnå det och varför det är så viktigt för spelet?

– Hockey är ju ett instinktsspel, du kan inte åka runt och tänka på alla varianter på isen utan du måste åka in och få ett grundspel, med positionerna det ska du ju prägla och repetera, det ska ske instinktivt. Det handlar om att du ska göra de saker du har tränat på under vilka omständigheter som helst, oavsett resor innan match, om du är trött eller fått en smäll eller vilket motstånd du har.


Hoppas du att VM i Malmö kan innebära större intresse för Damkronorna och damhockeyn i landet?

– Det är klart att vi gör det. Malmö stad och Svenska ishockeyförbundet har gjort ett riktigt bra förarbete för att få riktigt fokus på dam-VM och för att det ska ge ett bra intresse.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: