Linn Wennergren.

Förlikning för kampsportaren Linn Wennergren

2014-12-19 | Bella Frank padlock

SPORT

När Linn Wennergren utsattes för sexuella trakasserier på sin tidigare MMA-klubb valde hon till slut att byta. Klubben stämde henne då för kontraktsbrott men nådde i förra veckan en förlikning. Nu vill hon uppmana andra att inte acceptera sexuella trakasserier men också varna för att skriva på kontrakt som är vanliga på kampsportsklubbar för att få tävla.

Det var fredagen den 5 december som Linn Wennergren mötte sin tidigare förening Fighter Muay Thai i en muntlig förberedelse i tingsrätten i Göteborg, och hon skulle också fredag den 19 december ha muntlig förberedelse med klubben MMA Gladius – hon har tidigare tränat för båda klubbarna som ligger under samma tak. Då nåddes ingen förlikning men några dagar senare blev den ett faktum efter att klubben inte krävde att hon skulle betala några pengar för vad de menade var ett kontraktsbrott.

I ett skriftligt uttalande efter förlikningen meddelade båda föreningarna genom Lena Olsson att: ”Det förslag som vi informerade om tidigare och som innebar att den tidigare medlemmen erkänner sig skyldig till avtalsbrott och betalningsansvar accepterades av motparten.” I förlikningen ingår att föreningarna inte kräver betalning av Linn Wennergren. Hon säger att det på den muntliga förberedelsen framgick att föreningarna enligt sina egna stadgar skulle driva tvister i en skiljedomstol, och att tingsrätten i Göteborg därmed inte skulle ha rätt till att avgöra tvisten. Hon menar att deras egna stadgar helt enkelt satte krokben för dem att gå vidare med stämningarna.


Utsatt situation

Upprinnelsen till stämningarna handlar om sexuella trakasserier från en av huvudtränarna på klubbarna Fighter Muay Thai (FMT) och Gladius MMA. Linn Wennergren tränade till en början framför allt thaiboxning på FMT och senare MMA på Gladius. Där hade hon en tränare som också sitter i klubbarnas styrelse och som Linn Wennergren menar begick sexuella trakasserier på regelbunden basis. Det genomsyrade hans jargong och blev tydligt i instruktionssituationer, genom ”skämt” som han drog både inför andra och när hon var ensam med honom:

– När jag hamnade i proffsgruppen i MMA hade jag honom som tränare, ibland flera gånger om dagen. Han skämtade mycket sexistiskt och jag var nästan alltid ensam tjej så det kändes som en utsatt situation. Det kunde också handla om att han visade en teknik på mig inför en hel grupp, och när någon frågade om hur man ska veta att man fått in tekniken svarade han 'nej jag vet att den är inne'. Detta medan man då ligger man där fast i ett låst grepp, och alla ser på, förklarar Linn Wennergren.

– Det var också obehagligt när andra inte var där. Han skämtade om olika MMA-positioner som var bra när man hade sex, och drog det gång på gång. När jag sedan ska brottas och hamnar i den positionen och man ligger just fast – och vet vad han tänker på var det obehagligt, säger hon.


Tränaren nekar

Efter att Linn Wennergren skrivit om stämningarna på sin Facebooksida skrev MMA-nytt om fallet och kontaktade då också tränaren i fråga. Han nekade då till alla anklagelser om sexuella trakasserier och menade också att det var förtal att anklaga honom för det. I ett av klubbarnas skriftliga uttalanden kring stämningen mot Linn Wennergren meddelar de har ”inte tagit hänsyn till de påståenden om sexuella trakasserier som framförts” utan i stället sett det som ett rent avtalsbrott då de menar att Linn Wennergren meddelade klubben om anklagelser om sexuella trakasserier först efter att hon nekats till att träna på andra klubbar. Men enligt Linn Wennergren har både andra tjejer och killar reagerat mot sexuella trakasserier från tränaren, och hon själv ifrågasatte tränarens beteende vid upprepade tillfällen utan att det hjälpte.

– När jag sa till honom verkade han ångerfull först men sedan började han dra skämt så att alla förstod vad det gick ut på för att sedan i sista sekund säga 'nej förlåt det får man ju inte skämta om'.

– En annan gång sa en kille till honom, och då höll han ett tal inför hela gruppen och förklarade att det var ok att dra sexskämt för att det är ett bra sätt att komma ihåg saker. En kom-ihåg-regel som han alltid sa när han skulle förklara hur man gör armlås är att 'man ska dra ihop knäna och inte sära på benen som en slampa'.


Sitter i styrelsen

Ett skäl till varför hon inte gick till föreningens styrelse var för att tränaren i fråga själv sitter i den, och dessutom satt han i Budo- och kampsportsstyrelsen som hon övervägde att kontakta. I stället vände hon sig till Riksidrottsförbundets styrelse, men då hennes klagomål var äldre än två månader fick hon informationen att hennes anmälan var för sen. För att undvika att få avslag på grund av preskriptionstiden bad hon Riksidrottsförbundet att inte skicka vidare hennes fall till den juridiska nämnden:

– Men trots det gjorde de det, och den blev avslagen.

Förutom sexuella trakasserier har den här konflikten också kommit att handla om de kontrakt som upprättas på många klubbar som aktiva skriver på för att kunna tävla. Linn Wennergren fick till exempel efter hon skrivit på kontrakten resebidrag och ersättning för boende i samband med tävlingar.

– Men det finns inget i kontrakten som säger att de måste finansiera detta, de har inga förpliktelser, den tävlande måste skriva på. För klubbarna är ju det bra reklam, och efter jag tog SM-guld för klubben har de kunnat använda min bild som marknadsföring. Avtalet gör egentligen bara att den som skriver på att den tävlande har många förpliktelser. Det har till syfte att bidra till den tävlandes utveckling och det har de brutit mot, de har ju inte bidragit genom att trakassera mig.


Fått stort stöd

Hon förklarar att det är skönt att slippa ha eventuella rättegångar hängande över sig, och hon vill varna folk som tränar från att skriva under kontrakt som de hon skrev under. Hon hoppas också att hennes fall kan föra något positivt med sig vad gäller klubbarnas medvetenhet om sexuella trakasserier eftersom uppmärksamheten fått många att tala om problemet. Själv fick hon redan när hon slutade förra året många mejl från både kända och okända med stöd. En del av de som hörde av sig till henne då berättade om att de varit med om liknande beteende från samma tränare, och vissa berättade om att de utsatts för sexuella trakasserier från andra tränare.

– Kanske innebär det att det kan väcka den diskussionen på klubbar, att man inte tar så lätt på det, att man tar tag i och ser över det, att man prata om det, och inte tror att det är ok bara för ingen säger emot.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: