Protester mot mexikanska myndigheter i London.

Desperation bakom aktionen vid fredsprisceremonin i Oslo

2014-12-16 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Asylsökande Adán Cortés Salas gjorde ett desperat försök under Nobelprisutdelningen i Oslo i förra veckan för att rikta uppmärksamheten på läget i hemlandet Mexiko och de 43 försvunna lärarstudenterna. Med en blodig mexikansk flagga sprang han upp under ceremonin och vädjade till en av fredspristagarna, Malala Yousafzai, men har själv redan skickats tillbaka till Mexiko. Mycket tyder nu på att mexikansk federal polis har varit inblandad i de 43 studenternas död.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-11-18 Mexiko säger nej!

2014-11-18 Mexiko: ”Vi är inte rädda”

2014-10-17 Massuppror i Mexiko efter studentmassaker

Med en blodfläckad mexikansk flagga rusade 21-årige Adán Cortés Salas fram till Malala Yousafzai och värlens blickar riktades under elva sekunder bort från fredspristagarna. ”Snälla Malala, Mexiko, snälla...” fick han ur sig innan en vakt hann fram och förde bort honom. Hans ansökan om asyl har inte beviljats, men aktionen har mött förståelse på många håll på grund av det akuta läget i landet.

Det var just när Yousafzai och Kailash Satyarthi tagit emot Nobels fredspris vid ceremonin i Oslo som Adnán Cortés Salas genomförde aktionen, som ledde till att han blev gripen och ålades att betala 15 000 norska kronor (cirka 16 000 svenska) i böter för de ”olägenheter” hans agerande medförde.

Det var den 26 september som polisen, under en protestaktion i Iguala attackerade lärarstudenter från en landsbygdsskola i Ayotzinapa. Tre av dem sköts ihjäl, tillsammans med ytterligare fyra personer, och 43 lärarstudenter försvann. Allt mer tyder på att de anhörigas misstro mot såväl myndigheterna som landets president, Enrique Peña Nieto, är berättigad. Redan tidigt lades skulden på de lokala myndigheterna, lokal polis och den organiserade brottsligheten. Men i ett reportage som publicerades på lördagen i den mexikanska tidningen Proceso avslöjar den prisbelönta, undersökande journalisten Anabel Hernández och Steve Fisher, kollega vid universitetet i Berkeley, Kalifornien, att federal polis styrt skeendet, och att vittnesmål från poliser som pekat ut lokala aktörer tvingades fram under tortyr. Under två månader har Hernández och Fisher granskat officiella dokument och vittnesmål och fått fram läckta dokument som ger en annan bild än den presidenten velat göra gällande. Samtidigt har höga militärchefer uttryckt sitt stöd för presidenten, när han försökt misstänkliggöra de anhöriga, som aldrig trott på den officiella versionen, och fokuserat mer på att få stopp på protesterna än att ta itu med våldet, morden och försvinnandena.


Förståelse för aktionen

Kopplingen till Malala Yousafzais engagemang för alla barns utbildning är uppenbar, då skolan där lärarstudenterna gick på internat ingår i ett nätverk av skolor som förser barnen i de mest otillgängliga och fattiga delarna av Mexiko med undervisning. Och Malala Yousafzai själv har offentligt uttryckt förståelse för aktionen. Hon är citerad i flera medier, bland andra Aristegui noticias, och säger bland annat att det inte fanns något skrämmande över händelsen vid nobelprisceremonin:

”Det finns problem i Mexiko, det är verkligen viktigt att barnen gör sig hörda”.

Cortés Salas mamma gick i samband med ceremonin ut i en video som fått stor spridning och vädjade om förståelse för vad sonen har gjort, och varför:

”I dag sökte min son möjligheten att ge röst åt miljoner mexikaners krav, och som inte har blivit hörda i sitt land. Det enda jag kan göra är att påminna om hans budskap – Mexiko behöver dig!”

Adán Cortés Salas hade kommit till Norge några dagar tidigare på på semester, inbjuden av en vän. Han hade också hunnit byta några ord med Malala Yousafzai vid ett evenemang för nobelpristagarna på Grand hotel i Oslo, och tagit en selfie med henne. I en intervju med spanska CNN säger han att avsikten aldrig var att skada, och att han skulle ha svarat sanningsenligt om någon bett om identifikation eller ställt andra frågor då han utan inbjudan gick in tillsammans med övriga gäster. Några problem att passera metalldetektorerna hade han inte, det enda han bar med sig var flaggan, som han symboliskt färgat med röda fläckar. CNN konstaterar att han blivit känd genom aktionen, men själv säger han sig vara en del av en rörelse:

– Jag är tacksam för uppmärksamheten, men jag föredrar att uppmärksamheten riktas mot den mexikanska verkligheten. Jag vet att det inte var på ett passande sätt och att det var desperat gjort, men så har vi det i Mexiko.


Har nekats asyl i Norge

Angående varför Cortés Salas sökt asyl i Norge berättar Cortés Salas att han under resan även besökte Costa Rica, där han lät sig intervjuas i flera medier i samband med en manifestation för de försvunna lärarstudenterna. Familjen blev oroad när de såg hans bilder i nyheterna, och dagen före ceremonin för fredspristagarna i Rådhuset lämnade han in sin asylansökan.

– Jag vill inte vara en till studerande som försvinner och sedan hittas död och att regeringen säger att det var den organiserade brottsligheten, säger han.

Liksom de allra flesta mexikaner har Adnán Cortés Salas nekats asyl. Hans försvarsadvokat har överklagat avvisningsbeslutet, men resultatet får han invänta i Mexiko. Ett upprop för att myndigheterna skulle ändra sig startades också, men utan framgång. Redan på måndagsmorgonen sattes han på ett plan tillbaka. Han säger till spanska CNN att han inte har några avsikter att bryta mot lagen igen, men att han inte ångrar vad han gjorde.

De norska musikerna Tore Bruvoll och Ole Jørn Myklebust bestämde sig för att samla in pengar så att Adán Cortés Salas skulle kunna betala sina böter. De fick ihop hela beloppet på 17 timmar via en norsk crowdfunding-sida, och pengar fortsätter att strömma in. Initiativtagarna uppger att pengarna kommer att gå till en organisation som arbetar med de problem som Adnán Cortés Salas för en stund lyckats rikta ljuset på.

I ett nytt videomeddelande tackar Monica Salas för allt stöd, för att sonen behandlats väl av myndigheterna i Norge och påminner ytterligare en gång om Adnán Cortés Salas budskap – ”Mexiko behöver dig”!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: